Somajul tehnic ar urma sa fie posibil pana la finalul lunii martie 2021, urmand ca intoarcerea la munca sa fie sustinuta etapizat de stat prin plata unui anumit procent din salariul cuvenit pentru cei ale caror contracte individuale de munca (CIM) sunt reactivate.
In primul rand, trebuie sa stim ce presupune somajul tehnic. Despre acesta am relatat pe larg in materialul Somaj tehnic. Ce inseamna, cine plateste si care sunt conditiile?
In al doilea rand, un nou proiect de lege care extinde aplicabilitatea somajului tehnic si introduce masuri concrete de sprijin pentru angajatori a fost lansat de numerosi deputati si senatori independenti (care apartin in realitate de ProRomania). Propunerea se va discuta si vota in procedura de urgenta, asadar decizia asupra acestuia se va lua destul de rapid.
In al treilea rand, semnatarii proiectului subliniaza ca este necesara "asigurarea unui tampon financiar care sa le permita companiilor sa faca fata provocarilor din latul de plati". Acestia ofera mai multe exemple cu privire la impactul pe care pandemia Covid-19 l-a avut asupra tarii noastre si intaresc ideea ca statul trebuie sa actioneze rapid pentru a indeparta riscul unei crize economice catastrofale.
In al patrulea rand, se fac urmatoarele propuneri pentru angajati si angajatori.
Somajul tehnic, pastrat pana in martie 2021
Primul lucru pe care parlamentarii l-au avut in vedere este extinderea posibilitatii de a pastra somajul tehnic pana in martie 2021. Masura va fi aplicabila doar celor care au avut CIM suspendat pana la data incetarii starii de urgenta (14 mai, ora 23:59). Astfel, companiile care nu reusesc sa isi revina imediat pe un fagas normal pot sa isi pastreze angajatii pana cand exista suficienta lichiditate. Statul le va plati, asa cum s-a intamplat si pana acum, 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
E important de retinut faptul ca va puteti da demisia, chiar si atunci cand aveti CIM suspendat, adica va aflati in somaj tehnic. Propunerea aceasta vine mai mult ca o garantie pentru afacerile care doresc sa-si continue activitate si sa isi pastreze angajatii. Reamintim si faptul ca o firma poate scoate etapizat angajatii din somaj tehnic, asadar masura ar fi una la indemana pentru mediul privat.
Intoarcerea la munca, sustinuta etapizat pana in martie 2021
Angajatii pentru care inceteaza suspendarea CIM vor beneficia de plata unui anumit procent din salariu de catre stat, dupa cum urmeaza:
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Memorator Gramatica Gimnaziu
De acest sprijin vor putea beneficia doar angajatii firmelor care au avut CIM suspendat in perioada starii de urgenta (15 martie - 14 mai 2020).
Pentru cele doua tipuri de indemnizatii de mai sus calculul, retinerea si plata impozitului pe venit, a CAS si CASS va fi realizata de angajator. Nu se datoreaza contributia asiguratorie pentru munca (CAM)!
Daca un angajat are mai multe CIM incheiate si a avut cel putin unul activ pe durata starii de urgenta, nu poate beneficia de banii acordati de stat asa cum am specificat mai sus.
In al cincilea rand, pentru a se putea beneficia de acest sprijin angajatorii trebuie sa depuna o cerere, o declaratie pe propria raspundere si lista persoanelor care urmeaza sa primeasca banii de la stat la www.aici.gov.ro.
Plata va fi efectuata de catre autoritati in cel mult 15 zile de la depunerea documentelor.
In al saselea rand, fondurile necesare vor putea fi acoperite si de catre Ministerul Fondurilor Europene din resurse externe nerambursabile.
Finalmente, angajatorii si angajatii care isi doresc ca acest proiect sa devina realitate trebuie sa retina faptul ca aveam de-a face cu o propunere. Chiar daca liderul celor care sustin aceste modificari este fostul presedinte al PSD, Victor Ponta, e posibil ca parlamentarii liberali sa nu accepte astfel de masuri. Trebuie luat in calcul si faptul ca pensiile vor trebui majorate in septembrie cu 40%, iar efortul financiar ar fi unul considerabil pentru bugetul de stat.
Noi vom urmari parcursul parlamentar al acestei initiative si vom reveni cu actualizari imediat ce acestea vor fi disponibile.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE