Mii de firme din Romania se confrunta zilnic cu o astfel de situatie: angajatul are o urgenta si foloseste invoirea. Prin acordul partilor, acesta poate folosi o parte din programul agreat de munca pentru a-si rezolva o problema.
Un angajator se poate intreba cum va reglementa corect in acte lipsa unui angajat pentru care a intervenit invoirea, insa aceasta nu este reglementata legal. Trebuie, insa, inclusa aceasta prevedere in contractul colectiv de munca (CCM) sau se poate opri plata pentru orele in care angajatul lipseste?
Trebuie sa retinem un lucru important: invoirea nu reprezinta o suspendare a contractului individual de munca. Acest avantaj temporar se acorda pentru cateva ore sau pentru o zi si nici nu poate fi atribuit concediului de odihna. Asadar, nu se inregistreaza in ReviSal faptul ca respectivul angajat a primit o invoire si nici salariul nu poate fi redus. Nu exista invoire fara plata.
In situatia in care salariatul lipseste de la serviciu cu acordul angajatorului (acord manifestat prin aprobarea cererii de invoire a salariatului in cauza de catre angajator), acesta va fi pontat si pentru orele respective, beneficiind in mod corespunzator de salariu.
Prin urmare, in baza principiului libertatii contractuale, se intalneste invoirea salariatului de la serviciu, cu plata salariului pe perioada absentei de la locul de munca.
Invoirea se acorda de catre angajator, atunci cand este de acord cu solicitarea salariatului de a lipsi temporar de la locul de munca in vederea rezolvarii unor interese personale.
Salariatul caruia i s-a aprobat invoirea va fi pontat “invoit” pe perioada absentei de la serviciu, iar salariul va fi cel corespunzator timpului normal de lucru.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
250 Modele Fise de Post
Invoirea nefiind reglementata legal nu exista obligatia de a o inregistra in CCM.
Ai nevoie de raspunsuri la probleme sensibile care tin de Legislatia Muncii? Incearca acum PortalCodulMuncii.ro. E Gratuit!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE