Litigiile de munca reprezinta unul dintre cele mai interesante subiecte pentru juristi. Sunt discutate situatii in care ne putem regasi si noi, indiferent de industria in cadrul careia activam. O neintelegere poate duce la conflict de munca si de aici, mai sunt cativa pasi pana la litigiu de munca.
Astazi tratam situatia unui angajat care a obtinut invoire de cateva ore, in zilele de luni, marti si vineri, pentru urmarea unui curs. Cursul este platit de angajat si are legatura indirecta cu activitatea prestata la locul de munca.
Angajatul si-a instiintat angajatorul asupra faptului ca timp de 3 luni, cat dureaza cursul, are nevoie de invoire, cate o ora, in zilele de luni, marti si vineri. Angajatorul si-a aratat acordul cu privire la invoire. Cu toate acestea, la final de luna, angajatul a descoperit ca pe card i se virase doar o parte a salariului. Pentru lipsa, angajatorul motiveaza ca orice invoire presupune diminuarea salariului.
Angajatorul si-a finalizat toate indatoririle ce decurg din fisa postului in timpul alocat. Angajatorul sustine in continuare faptul ca invoirea presupune taieri salariale.
Avem un raspuns din partea specialistilor:
"Desi invoirea nu este reglementata in legislatie, ea se practica si sub nicio forma nu presupune taieri salariale. Nici nu se raporteaza in Revisal si nici nu presupune suspendarea contractului de munca. Este o intelegere intre parti si nu trebuie sa exista diminuari salariale.
Invoirea nu presupune nicio taiere salariala. Atentie la faptul ca...."
continuarea pe LegislatiaMuncii.manager.ro
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<