Litigiile de munca reprezinta unul dintre cele mai interesante subiecte pentru juristi. Sunt discutate situatii in care ne putem regasi si noi, indiferent de industria in cadrul careia activam. O neintelegere poate duce la conflict de munca si de aici, mai sunt cativa pasi pana la litigiu de munca.
Astazi tratam situatia unui angajat care a obtinut invoire de cateva ore, in zilele de luni, marti si vineri, pentru urmarea unui curs. Cursul este platit de angajat si are legatura indirecta cu activitatea prestata la locul de munca.
Angajatul si-a instiintat angajatorul asupra faptului ca timp de 3 luni, cat dureaza cursul, are nevoie de invoire, cate o ora, in zilele de luni, marti si vineri. Angajatorul si-a aratat acordul cu privire la invoire. Cu toate acestea, la final de luna, angajatul a descoperit ca pe card i se virase doar o parte a salariului. Pentru lipsa, angajatorul motiveaza ca orice invoire presupune diminuarea salariului.
Angajatorul si-a finalizat toate indatoririle ce decurg din fisa postului in timpul alocat. Angajatorul sustine in continuare faptul ca invoirea presupune taieri salariale.
Avem un raspuns din partea specialistilor:
"Desi invoirea nu este reglementata in legislatie, ea se practica si sub nicio forma nu presupune taieri salariale. Nici nu se raporteaza in Revisal si nici nu presupune suspendarea contractului de munca. Este o intelegere intre parti si nu trebuie sa exista diminuari salariale.
Invoirea nu presupune nicio taiere salariala. Atentie la faptul ca...."
continuarea pe LegislatiaMuncii.manager.ro
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<