Litigiile de munca reprezinta unul dintre cele mai interesante subiecte pentru juristi. Sunt discutate situatii in care ne putem regasi si noi, indiferent de industria in cadrul careia activam. O neintelegere poate duce la conflict de munca si de aici, mai sunt cativa pasi pana la litigiu de munca.
Astazi tratam situatia unui angajat care a obtinut invoire de cateva ore, in zilele de luni, marti si vineri, pentru urmarea unui curs. Cursul este platit de angajat si are legatura indirecta cu activitatea prestata la locul de munca.
Angajatul si-a instiintat angajatorul asupra faptului ca timp de 3 luni, cat dureaza cursul, are nevoie de invoire, cate o ora, in zilele de luni, marti si vineri. Angajatorul si-a aratat acordul cu privire la invoire. Cu toate acestea, la final de luna, angajatul a descoperit ca pe card i se virase doar o parte a salariului. Pentru lipsa, angajatorul motiveaza ca orice invoire presupune diminuarea salariului.
Angajatorul si-a finalizat toate indatoririle ce decurg din fisa postului in timpul alocat. Angajatorul sustine in continuare faptul ca invoirea presupune taieri salariale.
Avem un raspuns din partea specialistilor:
"Desi invoirea nu este reglementata in legislatie, ea se practica si sub nicio forma nu presupune taieri salariale. Nici nu se raporteaza in Revisal si nici nu presupune suspendarea contractului de munca. Este o intelegere intre parti si nu trebuie sa exista diminuari salariale.
Invoirea nu presupune nicio taiere salariala. Atentie la faptul ca...."
continuarea pe LegislatiaMuncii.manager.ro
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne transmiteti reglementarile legislative conform carora angajatul poate beneficia la cerere de concediu fara plata pana la varsta de 3 pentru copil fara handicap, in continuarea concediului de crestere copil pana la 2 ani, astfel incat sa nu revina la serviciu pana la implinirea varstei de 3 ani?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un SRL platitor de impozit pe venit microintreprindere are 2 angajati, unul fiind asociat unic si administrator. Se doreste acordarea pensiei facultative de 400 eur/an la fiecare angajat. Cum se opereaza acest lucru in Saga? Cum apare in D112? ce trebuie sa stiu din punct de vedere fiscal? Pensia va fi platita de angajator, nu de salariat.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<