Judecatorul Ion Predescu, membru al Curtii Constitutionale, a declarat, marti, ca actuala lege electorala, care a introdus votul uninominal, este neconstitutionala.
Ion Predescu a explicat, intr-o emisiune la Realitatea FM, ca judecatorii de la Curtea Constitutionala nu s-au pronuntat inca pe aceasta lege, deoarece nu au fost primita o sesizare pe acest act normativ. "Curtea Constitutionala si-a mai exprimat punctul de vedere in legatura cu acesta lege. Noi am examinat-o in amanuntime, numai ca nu am fost sesizati. Ea avea si alte deficiente de reglementare. Nefiind sesizati si neputandu-ne sesiza din oficiu si nici extinde sesizarea, a ramas ca atare", a explicat Predescu.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
In opinia judecatorului CCR, aceasta lege este "grava" din punct de vedere al reprezentativitatii. "Toata lumea vede ca de pe locul trei a trecut peste doi si unu si a luat mandatul. Asta este foarte grav din punct de vedere al reprezentativitatii. Un partid cu voturi mai multe are mai putine mandate decat partidul de pe locul doi. Vi se pare ca din punct de vedere logic sistemul este bun?", a adaugat judecatorul. Ion Predescu este de parere ca votul pe lista ar fi de preferat in Romania, aflata "intr-o etapa de dezvoltare", unde electoratul inca nu este pregatit pentru uninominal.
Votul uninominal a fost introdus odata cu alegerile parlamentare din anul 2008. Pentru prima oara, in noiembrie 2008, Parlamentul a fost ales pe baza votului uninominal si nu pe liste de partid, asa cum s-a intamplat dupa Revolutie. Legea nr. 35/2008 care reglementeaza alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat a adus o serie de modificari majore procesului de vot, printre ele si faptul ca cetatenii au ales doar cate un candidat, unul pentru Senat si unul pentru Camera Deputatilor, iar alegatorii au putut vota doar in localitatea de domiciliu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri