In prezent, la DNA sunt in lucru mai mult de 6.600 de dosare, care sunt repartizate catre 110 - 120 de procurori, precizeaza Laura Codruta Kovesi in cadrul unui interviu acordat pentru Agerpres.
Mai mult, Procurorul Sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi a mai precizat ca la inceputul anului mai exista si un stoc de 4.100 de dosare ramase de anul trecut.
"Numarul dosarelor care se inregistreaza in DNA creste de la an la an si cu siguranta o suplimentare a resurselor umane este binevenita.", a precizat Procurorul Sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi pentru Agerpres.
"Avem nevoie si de resurse materiale mai ales atunci cand discutam de dosare in care sunt prejudicii si este necesar sa dispunem expertize. Intrarea in vigoare a noului Cod de procedura penala a adus o dispozitie obligatorie pentru procurori, si anume ca atunci cand cei suspectati in dosarele noastre solicita efectuarea unor expertize, acestea sunt obligatorii. Pe langa cheltuielile care sunt necesare cu efectuarea expertizelor sau alte cheltuieli judiciare, desigur ca sunt necesare si cheltuieli pentru buna functionare a institutiei.", a subliniat procurorul sef al DNA cu privire la resursele materiale necesare pentru buna functionare a DNA.
Conform precizarilor procurorului sef DNA, in primele 9 luni ale anului sunt mai mult de 187 de milioane de euro valori indisponibilizate de catre procurori prin instituirea unor sechestre, prin blocarea unor sume de bani sau ridicarea acestora si depunerea in diverse conturi bancare.
"Este important ca, pe langa investigatia penala, sa existe si o investigatie financiara, sa incercam sa recuperam prejudiciile mai ales atunci cand ele sunt cauzate statului si bugetului de stat, pentru ca in principal acest gen de fapte le investigheaza DNA. Si, nu in ultimul rand, este important sa dispunem si confiscari pe sumele de bani pe care persoanele pe care le cercetam le dobandesc in mod ilicit. ", a precizat Laura Codruta Kovesi, in cadrul interviului acordat pentru Agerpres.
Intrebata daca au aparut metode noi de comitere a infractiunilor descoperite de procurori, Procurorul Sef al DNA a declarat ca tipologiile de comitere a faptelor de coruptie sunt cam aceleasi insa difera modalitatea de secretizare, de confidentializare, de ascundere a modului in care se comit aceste fapte.
"Observam ca suspectii din dosarele noastre isi iau tot mai multe masuri de precautie atunci cand comit astfel de fapte, se incearca incheierea unor contracte — de genul contracte de consultanta, contracte de inchiriere — pentru a disimula diferite sume de bani care se dau cu titlu de mita sau de alte foloase.", a mai precizat Procurorul Sef al DNA.
Sursa si interviul complet: Agerpres.ro
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Agenda Cadrului Didactic 2024-2025
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE