Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Europarlamentarul PDL Monica Macovei solicita CSM sanctionarea judecatorilor care au tergiversat procesele in instante


Europarlamentarul PDL Monica Macovei a adresat miercuri o scrisoare deschisa presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Alina Ghica, in care ii solicita sa faca publice rezultatele verificarilor efectuate de Inspectia Judiciara cu privire la situatia dosarelor de mare coruptie aflate pe rolul instantelor.

În scrisoarea postata pe blogul personal, Monica Macovei sustine ca magistratii, care au contribuit la imposibilitatea infaptuirii justitiei din cauza implinirii termenelor de prescriptie, trebuie sanctionati.

"Revin la aspectele pe care le-am semnalat, in luna octombrie 2011, prin intermediul scrisorii deschise adresate conducerii Consiliului Superior al Magistraturii, in legatura cu: (1) problema lipsei de celeritate in judecarea dosarelor de mare coruptie si infractiuni economice, (2) lipsa de incredere in justitie si (3) necesitatea unei schimbari rapide si profunde a Inspectiei Judiciare in vederea responsabilizarii magistratilor. Toate acestea sunt extrem de relevante pentru a dobandi increderea statelor membre in sistemul de justitie din Romania si implicit pentru a indeparta singurul obstacol ramas in calea intrarii Romaniei in spatiul Schengen", se arata in scrisoarea semnata de Monica Macovei.

Europarlamentarul sustine ca opinia publica trebuie sa cunoasca masurile luate de CSM pentru remedierea deficientelor si concluziile la care au ajuns inspectorii, respectiv membrii CSM, in urma verificarilor efectuate la instantele din tara.

Monica Macovei arata ca perioada de desfasurare a verificarilor cu privire la dosarele de mare coruptie s-a incheiat, iar in sedinta de plen din data de 31 ianuarie 2012 urma sa fie discutat raportul final cu masurile pe care Inspectia Judiciara le propune.

"În virtutea unei depline transparente, necesare recastigarii increderii in justitie, va rog sa faceti publice rezultatele tuturor verificarilor efectuate de Inspectia Judiciara, propunerile de remediere a situatiei si posibilele cazuri de sanctionare a unor magistrati care, din motive imputabile, au contribuit la o durata prelungita de judecata si chiar la prescrierea unor fapte; similar in cazul procurorilor. Va reamintesc, in acest context, ca, potrivit statisticilor publicate in presa, peste 20 de dosare de coruptie sau frauda sunt in instanta de circa 4 ani sau mai mult. Alte circa 20 de dosare sunt in instanta de mai bine de 2-3 ani. În majoritatea nu avem o hotarare in prima instanta", se mai precizeaza in scrisoare.

Monica Macovei considera ca acele cazuri de implinire a termenelor de prescriptie a raspunderii penale trebuie sa fie analizate cu celeritate si in mod individual, iar magistratii care au contribuit la imposibilitatea infaptuirii justitiei din cauza implinirii termenelor de prescriptie trebuie sanctionati.

"Va reamintesc cazul unui fost deputat in Parlamentul Romaniei trimis in judecata pentru fapte de coruptie si condamnat, dupa primele doua instante, la 3 ani de inchisoare cu executare, care, in aprilie 2011, a scapat de pedeapsa prin implinirea termenului de prescriptie a raspunderii penale in timpul procedurii de recurs. Dosarul a stat in prima instanta 4 ani si a trecut prin 47 de termene, cele mai multe fiind amanari. Desi avertizati de procurorii anticoruptie, cei 3 magistrati ai completului de la Curtea de Apel Bucuresti au dat iar amanari care au dus, in cele din urma, la prescriptie. Inspectia Judiciara nu a anuntat nicio masura in acest caz. Tot astfel, in dosarul Rompetrol, Tribunalul Bucuresti a constatat, la 21 octombrie 2011, ca pentru doua din faptele penale pentru care sunt acuzati inculpatii raspunderea penala s-a prescris. Dosarul se afla in instanta din septembrie 2006, adica de 5 ani. Nu am primit inca niciun raspuns la scrisoarea din luna octombrie 2011 in care m-am referit concret la aceste doua cazuri", mai declara Monica Macovei.

Europarlamentarul aminteste ca raportul interimar MCV din 8 februarie 2012 atentioneaza ca instantele nu publica motivarile hotararilor judecatoresti, iar Comisia Europeana considera ca "trebuie asigurata la nivel general respectarea termenelor legale de motivare a hotararilor judecatoresti, in special pentru ca exista riscul ca, in unele cazuri de coruptie la nivel inalt, tergiversarea motivarilor sa atraga prescrierea cazului prin amanarea posibilitatii introducerii cailor de atac".

Monica Macovei mai arata ca o pozitie ferma a CSM in astfel de situatii, prin transmiterea unui semnal ca nu vor fi tolerate si nu vor ramane nesanctionate actiuni care pot afecta mersul justitiei si pot spori neincrederea populatiei, ar fi primul pas dintr-un plan mai larg de actiuni menite sa reformeze sistemul judiciar. AGERPRES

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 22 Februarie 2012
Votati articolul "Europarlamentarul PDL Monica Macovei solicita CSM sanctionarea judecatorilor care au tergiversat procesele in instante":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI