Referitor la daunele morale ce pot fi acordate salariatilor prejudiciati prin fapta culpabila a angajatorului, in Monitorul Oficial nr. 763/12 noiembrie 2007 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. XL (40) din 7 mai 2007 pronuntata in recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, decizie care retine ca "o corecta interpretare si aplicare a dispozitiilor legale au facut-o acele instante care au considerat ca acordarea de daune morale este admisibila numai in masura in care in cuprinsul contractului colectiv de munca sau contractul individual de munca au fost incluse clauze exprese in acest sens".
Atentie mare! Admitand recursul in interesul legii, instanta suprema retine ca ”In cadrul litigiilor de munca privind atragerea raspunderii patrimoniale a angajatorilor, potrivit art. 269 alin. (1) din Codul muncii, daunele morale pot fi acordate salariatilor numai in cazul in care legea, contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca cuprinde clauze exprese in acest sens.”
In mod clar, scopul recursului in interesul legii prevazut de art. 329 din Codul de procedura civila este asigurarea interpretarii unitare a unui text de lege existent la acel moment, instantele de judecata fiind obligate sa se conformeze interpretarii legii realizate de catre instanta suprema.
Nu uitam faptul ca la momentul pronuntarii acestei decizii, ICCJ a avut in vedere art. 269 alin. (1) din Codul muncii in vigoare la data pronuntarii, respectiv: ”Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.”
Dupa momentul pronuntarii acestei decizii, la data de 25 iulie 2007 se publica in Monitorul Oficial Legea 237/2007 privind modificarea alineatului (1) al articolului 269 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, care prevede ca ”Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul."
Ca o consecinta a pronuntarii de catre ICCJ a Deciziei nr. XL (40) din 7 mai 2007 si a modificarii art. 269 alin. (1) din Codul muncii prin Legea nr. 237/2007, s-au creat in jurisprudenta doua opinii, prima fiind ca angajatorul poate fi tras la raspundere pentru prejudiciul moral suferit de salariat, chiar daca aceasta raspundere nu este prevazuta in CCM sau contractul individual de munca al salariatului, instantele admitand o astfel de cerere motivat de faptul ca Decizia ICCJ nr. XL (40) din 7 mai 2007 a fost pronuntata anterior modificarii art. 269 alin. (1) din Codul muncii prin Legea 237/2007, cand acest text viza doar prejudiciul material, si a doua opinie in sensul ca angajatorul nu datoreaza catre salariat despagubiri pentru prejudiciul moral cauzat prin conduita culpabila daca asupra acestei forme de raspundere nu s-a convenit prin contractul colectiv de munca sau prin contractul individual de munca al salariatului in cauza, motivat tocmai pe Decizia ICCJ. In concluzie, la acest moment unele instante admit repararea prejudiciului moral suferit de salariat, altele, dimpotriva, resping acest capat de cerere, neexistand o opinie unitara in aceasta materie.
Analiza realizata de expertii PortalCodulMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema: Suntem un SRL cu activitate in domeiul constructiilor, cu sediul in Romania si urmeaza sa executam un proiect in Germania pe o durata de 10 luni. Pentru aceasta dorim sa angajam o persoana pe postul de translator, care poate fi cetatean german, cetatean roman cu rezidenta in Germania sau alt cetatean strain vorbitor de germana si romana cu permis de munca in Germania. Unde facem angajarea persoanei respectve, in Romania urmata de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Unui administrator cu contract de management, cu remuneratie nu cu salariu, i se poate aplica deductibilitatea pentru pensia facultativa pilon III, o parte suportata de administrator si celalta parte de catre societate? in limita a 400 euro /an si in limita plafonului lunar de cel mult 33%?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<