Legea nr. 228 din 2020 a intrat in vigoare, asadar confiscarea extinsa a averilor ilicite devine mai facila.
Termenul de confiscare extinsa a fost introdus in legislatia din Romania in anul 2012, cand cei care erau condamnati de anumite infractiuni ramaneau fara bunurile cumparate de-a lungul anilor in care au operat in afara legii. Astfel, cei gasiti vinovati de instante pentru trafic de droguri, de persoane, de organe, evaziune fiscala, spalare de bani, terorism, pornografie, infractiuni patrimoniale si altele asemenea erau verificati in amanunt si deposedati de bunurile sau banii obtinuti prin incalcarea legii. Prevederea, insa, urma sa se aplice doar celor care primeau o sanctiune de la patru ani de inchisoare in sus. Infractorii aflati in situatiile anterior mentionate putea beneficia de ingaduirea instantei care acorda o privare de libertate redusa, insa pastra confiscarea extinsa.
Astfel, pe langa confiscarea obisnuita a bunurilor dobandite prin comiterea infractiunii, instantele urmau de acum sa confiste si bunurile de acasa (aflate la condamnat sau puse pe numele unor rude ori straini) dobandite in ultimii cinci ani de zile, daca nu era justificata provenienta lor legala si daca instanta avea convingerea ca aceste bunuri au fost dobandite din activitati specifice vreunei infractiuni din lista celor 17 tipuri.
Art. 249, alin. (4) din
Codul de procedura penala stabileste ca "masurile asiguratorii in vederea confiscarii speciale sau confiscarii extinse se pot lua asupra bunurilor suspectului sau inculpatului ori ale altor persoane in proprietatea sau posesia carora se afla bunurile ce urmeaza a fi confiscate".
Confiscarea extinsa se face prin Ordin de confiscare!
Legea nr. 228/2020 modifica reglementarea existenta in Romania, iar din expunerea de motive cuprinsa in fisa proiectului de lege aflam ca modificarea s-a impus ca urmare a aparitiei Directivei 2014/42/UE. Potrivit noii reglementari, daca o persoana este condamnata pentru comiterea oricarei infractiuni sanctionate de lege cu inchisoarea de 4 ani sau mai mare si are bunuri dobandite in ultimii cinci ani despre care instanta este convinsa ca provin din orice activitati infractionale, va dispune confiscarea extinsa. Convingerea se formeaza pe disproportia existenta intre veniturile licite si averea detinuta.
Conform Legii nr. 228/2020, art. 112^1 din
Codul penal are de acum urmatoarea forma: