Recursul declarat de Camelia Bogdan impotriva hotararii pronuntate pe 2 aprilie 2018 de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a CSM a fost respins de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cinci judecatori din Instanta suprema au mentiunit excluderea pe fondul abaterilor disciplinare. Decizia Consiliului Superior al Magistraturii respinge pentru a doua oara recursul Cameliei Bogdan, fiind definitiva.
Camelia Bogdana a fost acuzata de nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, pe vremea cand era judecatoare la Sectia penala a Curtii de Apel Bucuresti. "Astfel, pe 5 iulie 2017, judecatorii supremi au decis anularea unei hotarari pronuntate de judecatoarea Bogdan pe vremea cand aceasta activa la Secția a II-a penala a Curtii de Apel Bucuresti. Hotararea Cameliei Bogdan fusese atacata chiar de DIICOT, parchetul care dispusese trimiterea in judecata a mai multor persoane si caruia judecatoarea Bogdan ii daduse castig de cauza. Cu toate acestea, DIICOT contestase la ICCJ sentinta Cameliei Bogdan, motivand ca hotararea nu este legala si temeinica, atata timp cat sunt dispuse masuri de confiscare extinsa si confiscare speciala fata de terte persoane fata de care nu se efectuase niciun act de urmarire penala", transmite pe Facebook, Grupul de Investigatii Politice.
Astfel, s-a intocmit un raport in urma caruia hotararea a fost exluderea acesteia din magistratura. Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis pe data de 2 aprilie 2018 pentru a doua oara, destituirea acesteia. "Reamintim ca motivele retinute de sectia de judecatori a CSM pentru decizia din 2 aprilie 2018 (luata in unanimitate) de excludere din magistratura a Cameliei Bogdan fusesera deja constatate definitiv printr-o hotarare a Inaltei Curti", spune Grupul Investigatii Politice.
Camelia Bogdan nu este la prima abatere, conform Inspectiei Judiciare aceasta a primit mai multe dosare spre judecare in ianuarie 2016. La acel moment aceste dosare au fost repartizate catre un judecator, care intrase in concediu. Dupa revenirea judecatorului titular, in luna mai 2016 Camelia Bogdan ar fi pastrat un dosar. Subiectul dispus era confiscarea unor sume de bani, in care erau implicati notarul Jean Aurel Andrei si sotul Laurei Andrei, care la acea vreme avea functia de presedinte al Tribunalului Bucuresti. Jean Aurel Andrei era inculpat alaturi de Radu Mazare pentru retrocedarea ilegala a terenurilor din Mamaia, in dosarul anuntat. "Dosarul disciplinar referitor la a doua excludere din magistratura a Cameliei Bogdan s-a bazat, așadar, pe o hotarare definitiva a Inaltei Curti care a constatat ca judecatoarea Bogdan a incalcat flagrant dispozitiile privind repartizarea aleatorie, prin pastrarea cu intentie a unui dosar in care inlocuise un judecator pentru un singur termen. Scopul a fost acela de a dispune, printre altele, confiscarea speciala a unor sume de bani ale unui tert, notar public, care nici nu fusese parte in proces. Camelia Bogdan a pus sechestru inclusiv pe conturile biroului notarial și pe cele ale unei judecatoare cu care se afla in conflict, sotia notarului", transmite Grupul de Investigatii Politice
Din partea Consiliului Superior de Magistratura, in februarie 2017, Camelia Bogdan mai primise o decizie de excludere, insa a fost anulata in instanta. "In plus, Camelia Bogdan nu se afla la prima abatere si beneficiase deja de o reducere a sanctiunii dupa prima decizie a CSM de a o exclude din magistratura, cea din februarie 2017. In decembrie 2017, Inalta Curte a inlocuit sanctiunea excluderii din magistratura a Cameliei Bogdan cu cea a mutarii disciplinare, pe o perioada de 6 luni, la Curtea de Apel Targu Mures. Printre argumentele Inaltei Curti a fost si acela ca judecatoarea Bogdan se afla la prima abatere" sutine Grupul de Investigatii Politice.
"Astfel, pe 5 iulie 2017, judecatorii supremi au decis anularea unei hotarari pronuntate de judecatoarea Bogdan pe vremea cand aceasta activa la Secția a II-a penala a Curtii de Apel Bucuresti. Hotararea Cameliei Bogdan fusese atacata chiar de DIICOT, parchetul care dispusese trimiterea in judecata a mai multor persoane si caruia judecatoarea Bogdan ii daduse castig de cauza. Cu toate acestea, DIICOT contestase la ICCJ sentinta Cameliei Bogdan, motivand ca hotararea nu este legala si temeinica, atata timp cat sunt dispuse masuri de confiscare extinsa si confiscare speciala fata de terte persoane fata de care nu se efectuase niciun act de urmarire penala", conform Grupul de Investigatii Politice.
Aceasta a facut parte din completul de la Curtea de Apel Bucuresti, unde l-a condamnat definitiv pe Dan Voiculescu la inchisoare pentru 10 ani. Completul deciziei de condamnarea a fost dat de Camelia Bogdan impreuna cu Alexandru Mihalcea. Dan Voiculescu a iesit din inchisoare in iulie 2017, executand o treime din pedeapsa.
Fosta judecatoare era in incompatibilitate/conflict de interese, conform Inspectiei judiciare. Motivarea este sustinerea acesteia a unui seminar in anul 2014 cu tema prevenirea fraudei si a coruptiei, unde participau functionari din cadrul APIA, parte civila in dosarul in care a fost condamnat Dan Voiculescu, respectiv privatizarea frauduloasa a Institutului der Cercetari Alimentare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<