In cazul in care premierul Dacian Ciolos isi va da aprobarea, Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a precizat ca nu exclude varianta adoptarii prin ordonanta de urgenta a proiectului prin care se doreste transpunerea directivei europene privind confiscarea extinsa:
"Eu nu o sa astept pana la finalul mandatului meu. (...) in cursul mandatului meu am adoptat doua ordonante de urgenta: ordonanta 6, cu interceptarile, si ordonanta 18, cu modificarile la Codul Penal, pentru care am fost criticata (...) dar nu exclud, in masura in care eu cred ca este foarte important pentru societate, nu exclud posibilitatea unei ordonante de urgenta. Sigur, sub conditia ca premierul sa fie de acord. Dar eu am incredere ca acest Parlament, care este constituit din membri care toti reclama mai multe surse pentru buget - daca avem consens in aceasta tara asupra faptului ca educatiei ar trebui sa ii dam 6% din PIB (...) sanatatii ii trebuie mai multi bani, iar eu vin cu un proiect care e una din parghiile care ar putea sa aduca mai multi bani la buget, sper sa am cooperarea Parlamentului", a explicat ministrul, intr-o emisiune difuzata duminica de Digi 24, potrivit Agerpres.
De asemenea, conform aceleiasi surse, transpunerea in legislatia romaneasca a normelor in aceasta privinta are termen-limita data de 4 octombrie.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Fise distractive pentru gradinita
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
"Este un proiect al meu, in masura in care eu sunt ministrul sub al carui mandat proiectul a fost pus in dezbatere publica. Pregatirea acestui proiect este insa de data mai veche. Avem o directiva europeana care a intrat in vigoare in aprilie 2014 si care stabileste si termenul de transpunere in dreptul intern al statelor membre. Termenul este pe 4 octombrie 2016. (...) Daca vrem un buget mai mare, eu cred ca e cazul sa luam inapoi ceea ce ni s-a furat. Confiscarea aceasta extinsa — ca sa vorbesc foarte metaforic - nu inseamna doar confiscarea a ceea ce s-a furat, ci si beneficiul economic pe care un bun furat il produce. Daca, de exemplu, fur o suma de bani cu care imi cumpar niste imobile care produc niste chirii, ceea ce statul trebuie sa ia inapoi prin confiscare extinsa este si suma pe care am furat-o, dar si ceea ce ea a produs", a mai declarat Raluca Pruna, citata de aceeasi sursa.
Proiectul de lege aflat in dezbatere publica are in vedere modificarea si completarea Codului penal si a Codului de procedura penala, precum si pentru completarea art. 79 din Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, a masurilor educative si a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, prin care se realizeaza transpunerea unor prevederi ale Directivei 2014/42/UE privind inghetarea si confiscarea instrumentelor si produselor infractiunilor savarsite in Uniunea Europeana.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE