Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind functionarea Agentiei Nationale de Integritate.
In favoarea proiectului au votat 183 de deputati, iar 27 s-au abtinut. Votul a fost deschis, prin ridicare de mana.
Este a doua oara in aceeasi zi cand proiectul de lege este supus la vot in Camera Deputatilor. Propunerea de repetare a votului a venit in urma unui consens al liderilor de grup, iar plenul Camerei a validat-o prin vot.
La prima procedura proiectul a intrunit 151 de voturi pentru - insuficiente pentru a fi adoptat - doua impotriva si 49 de abtineri, iar parlamentarii au votat electronic.
Comisia juridica a Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, raport favorabil, cu amendamente, pentru noul proiect de lege al ANI.
Decizia referitoare la proiectul initiat de Guvern a fost luata cu 15 de voturi favorabile, niciun vot impotriva si cinci abtineri.
Amendamentele cele mai importante aduse de comisie vizeaza modificarea procedurilor de numire a conducerii ANI si a sanctiunilor.
Totodata, o modificare importata a fost operata la anexele din lege, in sensul ca vor fi declarate doar cadourile, serviciile sau avantajele primite gratuit sau subventionat fata de valoarea de piata care a caror valoare individuala depaseste 2.000 de lei. in proiectul Guvernului valoarea era stabilita la peste 300 de euro.
In timpul dezbaterilor, care tinut mai bine de cinci ore, deputatii juristi au adus mai multe modificari, insa majoritatea acestora au fost minore, de tehnica legislativa, dar au fost si amendamente mai importante care au trecut de comisie.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Fise distractive pentru gradinita
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Astfel, potrivit noilor modificari, presedintele si vicepresedintele ANI vor fi numiti in functie de Consiliul National de Integritate, pe baza de concurs. In proiectul initial se prevedea ca acestia sunt numiti de Senat.
Comisia a hotarat sa modifice si sanctiunile care se impun celor care nu respecta obligatiei de a raspunde ANI. Conform modificarii, nerespectarea obligatiei de a raspunde solicitarilor ANI se va sanctiona cu 2.000 de lei si nu cu 200 de lei pentru fiecare zi de intarziere cum dorea Guvernul.
De asemenea, nedepunerea declaratiilor de patrimoniu si de interese, precum si nedeclararea in declaratii a cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte inscrisuri constituie contraventie si se va sanctiona cu amenda de la 50 la 2.000 de lei, si nu de maximum 10.000 cum se prevedea in proiectul initiat de Guvern.
In schimb, deputatii juristi au eliminat prevederea prin care se stipula ca "nerespectarea sanctiunii disciplinare sau neconstatarea incetarii functiei publice, dupa caz, atunci cand actul de constatare a ramas definitiv constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 10.000 de lei".
Deputatii juristi au mai decis, la propunerea deputatului independent Eugen Nicolicea, crearea a doua prevederi distincte la articolul 2. S-a introdus in proiect separarea, in articole distincte, a declaratiilor de patrimoniu si interese intocmite in regim de confidentialitate de cele publice.
Nicolicea a motivat aceasta modificare ca fiind o posibilitate de evitare a declararii intregului articol drept neconstitutional.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri