Pana la momentul redactarii acestui articol, doar 2737 de romani s-au inscris pentru a vota in Diaspora. Aici sunt incluse si persoanele care solicita votul prin corespondenta.
Alegatorii care doresc sa voteze in strainatate, la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2019, se pot inregistra ca alegatori in strainatate, prin intermediul unui formular on-line, pana cel mai tarziu la data de 11 Septembrie 2019, ora 23:59:59. Pana la expirarea acestui termen au mai ramas 43 de zile.
Autoritatea Electorala Permanenta face un apel catre toti cetatenii romani cu drept de vot din afara tarii sa se inregistreze pe www.votstrainatate.ro pentru a-si exercita dreptul la vot la alegerile pentru Presedintele Romaniei in cele mai bune conditii. AEP ne reaminteste ca formularele de inregistrare vor fi active pana in data de 11 septembrie 2019.
AEP mai arata ca se afla in contact permanent cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) si Ministerul pentru Romanii de Pretutindeni pe tema activitatii de informare a alegatorilor din afara tarii cu privire la optiunile de vot pe care le au la dispozitie pentru acest scrutin si pentru buna organizare a procesului electoral. In acest sens, va fi demarata o ampla campanie de comunicare care vizeaza informarea corecta si eficienta a cetatenilor romani cu drept de vot din strainatate.
Potrivit AEP, intrebari si sesizari legate de procedura de preinregistrare si inscriere pot fi transmise la adresa de e-mail contact@votstrainatate.ro.
Portalul cuprinde doua sectiuni: Alegator in strainatate la o sectie de votare si Alegator in strainatate prin corespondenta.
Alegatorul roman care opteaza sa voteze in strainatate la o sectie de votare va completa un formular on-line, in care va inscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea si statul unde opteaza sa voteze, la care anexeaza copia scanata sau fotografia actului de identitate.
AEP mentiona ca o sectie de votare poate fi infiintata la cererea a minimum 100 de cetateni din aceeasi localitate sau dintr-un grup de localitati.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Alegatorul care doreste sa se inscrie pentru votul prin corespondenta trebuie sa completeze un formular on-line, in care sa mentioneze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau resedinta, adresa de e-mail, precum si optiunea de transmitere in tara sau la reprezentanta diplomatica a votului exprimat prin corespondenta. La acest formular, alegatorul trebuie sa anexeze copia scanata sau fotografia actului de identitate si a documentului care dovedeste dreptul de sedere, eliberat de autoritatile straine. Lista documentelor care dovedesc dreptul de sedere in strainatate este cuprinsa in Ordinul 500/2016 privind documentele care atesta resedinta in strainatate in vederea exercitarii dreptului de vot la alegerile parlamentare din anul 2016.
"Dupa finalizarea procedurii de preinregistrare pe portal, alegatorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie sa-l confirme, in caz contrar validarea inregistrarii neputandu-se realiza. Precizam ca validarea inregistrarii alegatorului din strainatate se face de catre AEP, in termen de 5 zile de la confirmarea, de catre acesta, a email-ului de control", aratau reprezentantii AEP.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri