Legea avocaturii in permanenta schimbare Cartea verde a contabilitatii Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Vorbeam zilele trecute despre intalnirea organizata de un grup parlamentar liberal, la sediul Parlamentului, cu scopul de a discuta cu toti factorii interesati, ultimele modificari aduse legii avocaturii. La acest eveniment au participat, bineinteles, numai avocati. Desi legea le priveste intr-o masura substantiala si pe celelalte categorii de juristi (magistrati sau consilieri juridici), nicio organizatie care ar trebui sa protejeze activitatile acestora din urma nu a participat la discutii, desi au existat si exista opinii ale membrilor acestor profesii.
Unul dintre cititorii newsletterului InfoJuridic, consilier juridic in Neamt scrie organizatorilor acestui eveniment, prin intermediul Redactiei, urmatoarele: "Ati avut o ideea foarte buna in legatura cu dezbaterea propusa, dar din lipsa de timp si de mijloace materiale atat mie cat si multor colegi ai mei le este imposibila prezenta la aceasta intalnire. Chiar daca aparent dezbaterea propusa ar interesa numai avocatii, prin insasi modificarile aduse prin O.U.G. nr. 159 din 2008 as zice eu ca intereseaza toate celelalte profesii juridice, dar mai ales consilierii juridici. De ce? Deoarece chiar daca prin Legea nr. 514 din 2003 a consilierului juridic (o lege cu multe imperfectiuni, neadaptata la legislatia si realitatile europene) consilierii juridici sunt incompatibili cu avocatii, in cuprinsul ei se face referire adeseori la legea avocatilor, asa incat orice modificare a Legii 51/1995 ne priveste in mod direct.
In noile modificari aduse prin O.U.G. nr. 109 din 2008 se spune ca doar consilierii juridici care au o vechime de 5 ani si au sustinut examen de definitivat pot intra cu examen ca avocati definitivi. Va rog sa observati ca potrivit Statutului Profesiei de Consilier Juridic toti cei care au profesat inainte de aparitia Legii 514/2003 sunt considerati consilieri juridici definitivi, fara niciun examen. Ce se va intampla cu acestia daca vor vrea sa intre in avocatura?
De asemenea este necesar ca in viitor consilierii juridici sa poata fi trecuti la liber-profesionisti, chiar daca ei ar reprezenta doar persoane juridice sau sa fie asimilati avocatilor, iar prin Lege, la nivel national, sa fie decisa infiintarea unui unic colegiu (ordin, uniune nationala) al consilierilor juridici, din care, ope legis, sa faca parte toti consilierii juridici din Romania, similar avocatilor".
Desigur, una dintre aluziile subtile din mesajul cititorului nostru se refera si la organismele ce privesc activitatea consilierului juridic care, se pare ca nu au inca acceptul tuturor celor care profeseaza, sau macar al majoritatii.
Cu toate acestea, un bun inceput pentru a ii convinge pe consilierii juridici de aspectele pozitive pe care le poate avea o "voce unica" ar fi fost si prezenta la acest eveniment si contracararea tuturor prevederilor din ultimele modificari aduse legii avocaturii, care vizeaza si prejudicieaza profesia de consilier juridic, adica acele persoane care aleg o profesie juridica asemanatoare celei de avocat, fara insa a plati numeroase taxe la o institutie care ofera contraservicii discutabile si discutate chiar si de majoritatea avocatilor.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri