Legea care interzice cumulul pensie-salariu este neconstitutionala, a decis CCR, in urma unei sesizari facute de Inalta Curte de Casatiei si Justitie.
Presedintele Curtii Constitutionale, Marian Enache, sustine ca interdictia cumulului „contravine dreptului fundamental la munca”.
„Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie si a constatat ca dispozitiile articolului 2 pana la 11 din legea privind privind unele masuri pentru continuarea activitatii de catre persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative sunt neconstitutionale. Curtea, in esenta, a considerat ca dispozitiile criticate referitoare la interdictia cumului pensiei cu salariul contravine dreptului fundamental la munca garantat de Constitutie. In aceste conditii, legea se intoarce in Parlament pentru a fi pusa in acord cu decizia Curtii Constitutionale, in temeiul articolului 147 din Constitutia Romaniei”, a explicat Marian Enache, potrivit
Digi24.ro.
ICCJ a sesizat, pe 29 iunie, Curtea Constitutionala in legatura cu modificarile legii privind pensiile de serviciu si cu legea privind cumulul pensiei cu salariul. Ambele legi au trecut de Parlament, pe 28 iunie.
Potrivit ICCJ, sesizarea de neconstitutionalitate priveste actul normativ in intregime, retinandu-se de catre Sectiile Unite atat vicii de neconstitutionalitate de natura extrinseca, cat si intrinseca. Sub primul aspect, instanta suprema arata ca legea are un caracter eterogen si s-a nesocotit principiul unicitatii reglementarii.
Instanta Suprema sustinea ca s-a incalcat art.1 alin. (5) privind principiul legalitatii coroborat cu art.147 alin.(4) din Constitutia Romaniei referitor la caracterul obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale.
Un alt motiv de neconstitutionalitate extrinseca invocat se refera la incalcarea prevederilor art.75 alin.(1) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) si n) din Constitutia Romaniei, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor doua Camere ale Parlamentului.
Sub aspect intrinsec, IICJ a constatat ca actul normativ incalca prevederile art.1 alin.(3) si (5) prin raportare la art.53 din Constitutie cu privire la principiul securitatii raporturilor juridice, a claritatii si previzibilitatii reglementarii si a statului de drept.