Actul normativ initiat de PD-L prevede ca persoanele fizice care iau credite de la banci vor putea fi scutite de plata a 25% din suma datorata „Prevederea va afecta serios rezultatele institutiilor de credit”, sustin surse bancare
Legea privind insolventa persoanelor fizice ar putea ajunge saptamana viitoare in plenul Senatului si are mari sanse sa fie adoptata. „Este foarte posibil ca proiectul sa treaca maine de Comisia juridica (comisie sesizata pentru raport - n.r.), urmand sa ajunga in plen saptamana viitoare”, a declarat ieri pentru „Financiarul” senatorul PD-L Augustin Daniel Humelnicu, unul dintre semnatarii initiativei legislative. Democrat-liberalii sustin, la unison, ca este vorba de „o lege necesara, mai ales in actualul context de criza economica, pentru ca ar pune la adapost cetatenii care nu-si mai pot plati creditele contractate de la banci”. In schimb, presedintele aceleiasi comisii, senatorul PSD Toni Grebla, considera ca o astfel de reglementare „nu este potrivita pentru perioada actuala prin care trece Romania”, intrucat „ar incuraja comportamentul abuziv al debitorului”. „Sper sa nu treaca de plenul Senatului”, a adaugat senatorul PSD.
Comisia economica, de industrii si servicii a avizat negativ propunerea PD-L, motivand ca a luat in considerare „observatiile aduse de Consiliul Legislativ si de reprezentantii BNR”. Iar Comisia de buget a respins o initiativa similara, pe considerentul ca „poate aduce constrangeri sistemului financiar si mediului macroeconomic”.
Deocamdata, guvernul se mai gandeste. In punctul de vedere transmis Parlamentului, Executivul arata ca „nu sustine adoptarea acestei propuneri legislative in forma prezentata”. Secretarul de stat pentru relatia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a explicat ieri pentru „Financiarul” ca daca Comisia juridica va tine cont de observatiile facute de guvern, atunci pozitia Executivului s-ar putea schimba, in sensul sustinerii actului normativ. Prin urmare, dezbaterile din cadrul Comisiei juridice, sunt decisive in acest sens.
„Nu achita nimeni datoriile restante”
Initiatorii propunerii legislative nu mentioneaza sursele financiare necesare aplicarii masurilor propuse, fapt criticat, de altfel, si de catre guvern. De exemplu, in proiect se precizeaza ca „debitorul de buna-credinta care, fie prin plan, fie prin plata anticipata, a acoperit un minim de 75% din valoarea totala a creantelor acceptate in lista creditorilor va beneficia de inchiderea anticipata a procedurii si de stergerea din toate registrele de publicitate si din toate evidentele publice a consecintelor juridice ale insolventei”. Intrebat cine va achita restul de 25% din valoarea creantelor si daca restantele vor fi platite cumva de la Bugetul de stat, senatorul Humelnicu a raspuns ca „nu achita nimeni datoriile restante”, iar „statul nu da bani, doar ingheata penalitatile”. De aici se poate intelege ca bancile sunt cele care raman in pierdere. „Statul face de fapt un serviciu bancilor, pentru ca le ajuta sa recupereze 75% din datoriile restante”, sustine Humelnicu. In opinia sa, Parlamentul poate sa dea o lege prin care sa oblige bancile, majoritatea companii private, sa scuteasca de la plata cetatenii datornici.
Legea ar putea destabiliza sistemul bancar
Surse din banci au declarat pentru „Financiarul” ca prevederea privind plata doar a 75% din valoarea imprumutului in cazul in care debitorul intra in insolventa va afecta serios rezultatele institutiilor de credit. Astfel, la un sold total al creditelor contractate de persoanele fizice de 24 de miliarde de euro, pierderea bancilor va fi de aproximativ 600 de milioane de euro, de trei ori mai mare decat profitul total al acestora inregistrat anul trecut. „Noi nu combatem insolventa propriu-zisa a persoanelor fizice, ci modul in care ea este stipulata in acest proiect legislativ. Prin impactul sau, aceasta lege poate destabiliza in viitor sistemul bancar”, au spus sursele citate. Pe de alta parte, bancherii considera ca nu este justa nici masura stergerii din toate registrele de publicitate si din evidentele publice a consecintelor juridice ale insolventei, avand in vedere ca, in cadrul activitatii de creditare, analiza bonitatii unui client presupune si luarea in considerare a eventualelor „incidente” de natura insolventei. (Ada Stefan)
Principalele prevederi ale initiativei legislative
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Sursa: financiarul.com
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri