Camera Deputatilor a dat votul decizional cu privire la modificarea Legii privind drepturile de autor si drepturile conexe. Iata noutatile!
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Legii nr.8/1996, in scopul transpunerii in legislatia nationala a Directivei (UE) 2019/789 a Parlamentului European si a Consiliului din 17 aprilie 2019 de stabilire a normelor privind exercitarea dreptului de autor si a drepturilor conexe, aplicabile anumitor transmisii online ale organismelor de radiodifuziune si anumitor retransmisii ale programelor de televiziune si radio si de modificare a Directivei 93/83/CEE a Consiliului si a Directivei (UE) 2019/790 a Parlamentului European si a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind dreptul de autor si drepturile conexe pe piata unica digitala si de modificare a Directivelor 96/9/CE si 2001/29/CE, in scopul asigurarii securitatii juridice a acestui domeniu, precum si pentru mentinerea unui nivel ridicat de protectie a titularilor de drepturi.
"Aceasta transpunere de directiva este foarte importanta, pentru ca reglementeaza in interesul celor care in Romania emit drepturi de autor. Vorbim de artisti, de cei care produc plusvaloare in sectorul cultural. (...) Aceasta directiva este o imbunatatire remarcabila a ceea ce inseamna drepturile de autor si a sectorului cultural-creativ", a afirmat presedintele comisiei pentru cultura Iulian Bulai (USR).
Proiectul prevede si drepturi pentru categoria editorilor de presa, a mai precizat Bulai.
"Editorul de publicatii de presa este furnizorul de servicii la initiativa, pe raspunderea editoriala si sub supravegherea caruia este publicata, in orice forma de mass-media, scrisa sau online, o publicatie de presa in sensul dispozitiilor prezentei legi", precizeaza textul adoptat, la propunerea senatorului PSD Lucian Romascanu.
De asemenea, au fost introduse doua categorii care nu pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor si anume: fotografiile unor scrisori, acte, documente de orice fel, desene tehnice si altele asemenea, precum si materialele rezultate dintr-un act de reproducere a unei opere de arta vizuala, a carei termen de protectie a expirat, cu exceptia cazului in care materialul rezultat din actul de reproducere este original, in sensul ca reprezinta o creatie intelectuala proprie a autorului.
"Se considera ca o opera sau un alt obiect protejat se afla in afara circuitului comercial, atunci cand se poate presupune, cu buna credinta, ca intreaga opera sau intregul obiect protejat nu se afla la dispozitia publicului prin canalele comerciale obisnuite, dupa ce s-a depus un efort rezonabil pentru a determina daca sunt disponibile publicului", mai prevede un text nou introdus.
Proiectul mai prevede si ca "atunci cand acorda licente neexclusive sau isi cesioneaza drepturile exclusive pentru exploatarea operelor sau a altor obiecte protejate, autorii si artistii interpreti sau executanti au dreptul sa primeasca o remuneratie adecvata si proportionala in raport de valoarea economica a drepturilor autorizate sau cesionate, tinand cont de contributia la ansamblul operei sau al altor obiecte protejate sau de exploatarea lor efectiva, precum si de practicile de piata".