Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Dreptul muncii 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Drepturi de autor. Ce taxe se platesc conform legislatiei in vigoare?

Vom afla in randurile urmatoare ce taxe trebuie sa plateasca o persoana cu contract de drepturi de autor, conform legislatiei in vigoare. Pentru inceput vom afla cum se calculeaza, cine plateste si in ce declaratie se declara CAS si CASS pentru drepturile de autor.  Dupa care vom dezbate o situatie in care pentru luna ianuarie s-au platit drepturi de autor cu retinere doar a impozitului de 10% conform legislatiei de la data respectiva si cu declararea in D100.  Intrebarea este daca se aplica retroactiv.

 

Iata raspunsul specialistului!

OUG 18/2018 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare si pentru modificarea si completarea unor acte normative a intrat in vigoare la data de 23 martie 2018. Incepand cu aceasta data, tratamentul fiscal aplicabil veniturilor din drepturi de autor este reglementat de prevederile legale nou introduse in Codul fiscal
 prin aceasta ordonanta.

Conform noilor reglementari, persoanele fizice nu datoreaza CAS si CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala daca realizeaza venituri din salarii sau venituri din pensii.

Platitorul venitului nu retine contributii de asigurari sociale (CAS si CASS) daca beneficiarul venitului este pensionar sau salariat.

De asemenea, nu se datoreaza contributii sociale de persoanele care estimeaza un venit net pe anul curent sub 12 salarii minime brute pe tara.

O persoana care obtine venituri din drepturi de proprietate intelectuala este obligata sa plateasca şi sa declare ea insaşi contributia de asigurari sociale şi nu platitorul venitului in situatia in care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala la mai multi platitori dar la niciunul dintre platitori veniturile nu sunt cel putin egale cu 12 salarii minime brute pe tara. Insa, veniturile cumulate realizate la toti platitorii sunt cel putin egale cu 12 salarii minime brute pe tara. In acest caz, persoana fizica declara veniturile din drepturi de proprietate intelectuala in formularul 212.

Daca persoana fizica estimeaza un venit cel putin egal cu 12 salarii minime brute pe tara la un singur platitor va desemna prin contractul de drepturi de autor platitorul la care realizeaza acest venit ca platitor de contributii sociale. In acest caz, persoana fizica nu depune formularul 212, contributiile sociale sunt declarate de platitor in formularul 112.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza impozit pe venit, impozitul fiind final.

Ca urmare a intrarii in vigoare a OUG 18/2018 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative beneficiarul veniturilor din drepturi de autor nu mai poate opta pentru retinerea impozitului pe venit ca plata anticipata.

Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala se determina de catre platitorii venitului prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.

Impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut – cheltuiala forfetara de 40%) şi se retine la sursa, de catre platitori la momentul platii veniturilor.

Impozitul calculat şi retinut reprezinta impozit final şi se plateşte la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.
 

Prevederile OUG 18/2018 nu se aplica retroactiv.

 


Raspuns oferit pe portalcodulmuncii.ro de Rodica Mantescu – specialist in legislatia muncii.


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 12 Aprilie 2018
Votati articolul "Drepturi de autor. Ce taxe se platesc conform legislatiei in vigoare?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI