Proprietarii de unitati turistice pot cauza direct sau indirect un prejudiciu pentru artisti, dar CREDIDAM actioneaza pentru ca acesta sa fie recuperat. Iata cum actioneaza si ce decide instanta.
Un hotel din Iasi a inceput o campanie de promovare a serviciilor sale in mediul online. In postari se preciza ca in incinta restaurantului se poate asculta muzica foarte buna, cu o calitate profesionala a sunetului, ca in camerele de hotel se pot viziona filme si concerte in HD. CREDIDAM a aflat de aceasta promisiune.
Centrul Roman pentru Administrarea Drepturilor Artistilor Interpreti (CREDIDAM) au verificat registrul institutiei si nu au gasit locatia respectiva drept una platitoare de drepturi de autor. Astfel, anul trecut, un inspector al asociatiei a venit special la Iasi pentru a face verificarile in teren. A vorbit cu administratorii si le-a spus acestora ca trebuie sa semneze contract si sa plateasca taxele adiacente ultimilor trei ani. Iesenii au refuzat, iar CREDIDAM i-a actionat in instanta.
La dosar, partea reclamanta a depus dovezi "cu privire la activitatea de comunicare publica a fonogramelor/fonograme publicate in scop comercial/de comert sau reproduceri ale acestora si prestatii artistice din domeniul audiovizual, care se regasesc in pozele si informatiile postate pe site-ul de promovare turistica apartinand paratei. Astfel, din aceste dovezi rezulta ca parata comunica public fonograme de comert/fonograme publicate in scop comercial/fonograme sau reproduceri ale acestora si prestatii artistice din domeniul audiovizual prin intermediul televizoarelor".
Proprietarii hotelului din Iasi nu au depus intampinare, iar judecata s-a desfasurat in Capitala, la Tribunalul Bucuresti. Motivarea sentintei a fost publicata saptamana trecuta si arata ca "se considera comunicare publica orice comunicare a unei opere, realizata direct sau prin orice mijloace tehnice, facuta intrun loc deschis publicului sau in orice loc in care se aduna un numar de persoane care depaseste cercul normal al membrilor unei familii si al cunostintelor acesteia, inclusiv reprezentarea scenica, recitarea sau orice alta modalitate publica de executie ori de prezentare directa a operei, expunerea publica a operelor de arta plastica, de arta aplicata, fotografica si de arhitectura, proiectia publica a operelor cinematografice si a altor opere audiovizuale, inclusiv a operelor de arta digitala, prezentarea intr-un foc public, prin intermediul inregistrarilor sonore sau audiovizuale, precum si prezentarea intr-un loc public, prin intermediul oricaror mijloace, a unei opere radiodifuzate.
De asemenea, se considera publica orice comunicare a unei opere, prin mijloace cu fir sau fara fir, realizata prin punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau alte retele de calculatoare, astfel incat oricare dintre membrii publicului sa poata avea acces ta aceasta din orice loc sau in orice moment ales in mod individual".
In consecinta, iesenii au fost obligati la plata sumei de 14.929,24 lei, suma ce reprezinta "repararea prejudiciului cauzat artistilor interpreti sau executanti pentru comunicarea publica a fonogramelor de comert/publicate in scop comercial/fonogramelor sau a reproducerilor acestora si a prestatiilor artistice in domeniul audiovizual, reprezentand triplul remuneratilor datorate".
Finalmente, instanta a obligat firma hoteliera sa incheie contract cu CREDIDAM.