Proiectul legii unitare a pensiilor a trecut luni tacit de Senat, dupa ce unul dintre principalele amendamente sustinute de opozitie, cel privind punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie, a fost respins, cu votul majoritatii parlamentarilor arcului guvernamental.
In semn de protest, senatorii PSD+PC au parasit sala, iar presedintele de sedinta, Mircea Geoana, a fost nevoit sa suspende sedinta, dupa ce a constatat ca Senatul nu se mai afla in cvorum.
La momentul apelului nominal, solicitat de grupul UDMR, in sala se aflau doar 62 de senatori.
"PDL si UDMR au facut tot posibilul ca aceasta lege sa treaca tacit", i-a acuzat liderul senatorilor liberali, Puiu Hasotti, pe parlamentarii puterii.
"Ar avea dreptate daca am fi intr-o alianta cu PSD. Dar, deocamdata, cei care au parasit sala nu sunt cei de la UDMR sau PDL, ci cei de la PSD+PC", i-a replicat chestorul UDMR, Verestoy Attila.
"Ceea ce am banuit de la inceput s-a si intamplat, aceasta lege trece prin Senat tacit, cu largul concurs al grupului PSD+PC", a afirmat liderul senatorilor PDL, Traian Igas.
Dezbaterile la Legea pensiilor au inceput in urma cu trei saptamani, proiectul fiind abordat in mai multe sedinte ale plenului. In tot acest rastimp, amendamentele opozitiei au fost respinse unul dupa altul.
Printre acestea si cele prin care varsta de pensionare era diminuata pentru barbati si femei la 64 de ani, spre deosebire de 65 de ani, asa cum propune textul initial al proiectului de lege. De asemenea, si cele care diminuau stagiul minim cotizare de la 15 la 10 ani au fost respinse, prin votul majoritatii parlamentare din arcul guvernamental.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Fiind adoptat tacit, proiectul de lege va trece in forma initiala, fara niciun amendament, la Camera Deputatilor, cu toate ca, din cele cateva zeci de amendamente adoptate, au fost si cateva admise.
Printre acestea si cele privind cadrele militare, care au suscitat discutii aprinse si care au trecut "la limita", cu sprijinul senatorilor independenti. Este vorba despre eliminarea penalizarilor in cazul pensiei anticipate partiale, amendament adoptat luni, precum si cel de miercuri, saptamana trecuta, cand s-a decis ca varsta de pensionare sa fie de 55 de ani iar stagiul complet de cotizare - 25 de ani.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri