Proiectul de lege a pensiilor publice prevede indexarea anuala a pensiilor cu rata inflatiei si cu 50% din cresterea salariului mediu, iar plafonul pentru plata contributiilor la bugetul asigurarilor sociale a fost stabilit la 7 salarii medii, a declarat marti un oficial din Ministerul Muncii.
"Varsta de pensionare a ramas de 65 de ani, atat pentru barbati cat si pentru femei, iar modul de calcul al valorii punctului de pensie va avea in vedere inflatia anuala si cresterea salariului mediu. Totodata, am decis sa crestem plafonul pentru plata contributiilor la bugetul asigurarilor sociale la sapte salarii medii pe economie, pentru ca nu poti pune o persoana care castiga 100.000 de lei sa plateasca 30% la bugetul de pensii", a afirmat Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii.
Oficialul a precizat ca Fondul Monetar International (FMI) si Banca Mondiala au cerut Romaniei sa urce mai rapid varsta de pensionare la 65 de ani, respectiv mai devreme de 2030, cat prevede actualul proiect de lege, insa deocamdata nu s-a convenit nimic in acest sens.
"Reprezentantii FMI si cei ai Bancii Mondiale au propus ca valoarea punctului de pensie sa reprezinte 45% din valoarea salariului mediu brut, ce urmeaza a fi indexat anual in functie de inflatie, insa au inteles ca daca s-ar calcula in acest mod vor aparea discriminari intre pensiile platite pentru aceleasi conditii de lucru", a sustinut Seitan.
"Au fost de acord ca pensiile sa fie indexate 100% in raport cu inflatia si cu 50% din cresterea salariului mediu. Banca Mondiala a cerut sa acceleram procesul de crestere a varstei de pensionare, oricand mai devreme de 2030, dar deocamdata nu am convenit nimic", a mai spus el.
Secretarul de stat a explicat ca expertii Bancii Mondiale urmeaza a face o analiza legata de sustenabilitatea sistemului de pensii, pentru a se stabili pe termen lung cat vor reprezenta pensiile in raport cu salariile.
Potrivit lui Seitan, Ministerul Muncii a respins propunerea sindicatelor ce viza scaderea varstei de pensionare a femeilor cu un an pentru fiecare copil nascut, dar nu mai mult de trei ani. Femeile care vor alege sa-si intrerupa serviciul pentru a-si creste copiii vor avea de pierdut la pensie.
Seitan a explicat ratiunea pentru care femeile care aleg sa-si ia concediu de crestere a copilului va fi penalizata la pensie. “Trebuie scoase toate masurile sociale din legea pensiilor. Vorbim despre pensia publica pentru stagiu complet si varsta normala”.
Restul, crede el, sunt lucruri ce se reglementeaza prin alte legi, in functie de politica sociala a guvernelor. Daca se doreste imbunatatirea situatiei demografice, de exemplu, trebuie concepute politici sociale conexe. Oricum, mai spune Seitan, “nimeni in Europa nu da bani pentru ca femeile sa stea doi ani acasa si sa-si creasca copiii”.
Fise distractive pentru gradinita
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Sursa: Adevarul
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri