Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legislatia judirica actualizata la zi 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice - Capitolul X - Dispozitii finale

Dispozitii finale - Capitolul X - Legea nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice

CAPITOLUL X
Dispozitii finale

Art. 179
(1) In cazul sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale/alte drepturi prevazute de legi speciale, casele teritoriale de pensii emit decizii de recuperare, prin care se stabileste in sarcina beneficiarilor obligatia de restituire a acestor sume.
(2) Sumele prevazute la alin. (1) se stabilesc cu respectarea termenului general de prescriptie de 3 ani.
(3) Decizia de recuperare a sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale/alte drepturi prevazute de legi speciale constituie titlu executoriu.
(4) In cazul ajutorului de deces platit necuvenit prin intermediul altor institutii, recuperarea sumelor se efectueaza de institutia platitoare a ajutorului de deces, in conditiile legii.
(5) Debitele reprezentand prestatii de asigurari sociale/alte drepturi prevazute de legi speciale, mai mici de 40 lei, nu se mai urmaresc.
(6) Actualizarea sumei prevazute la alin. (5), ca urmare a modificarii prevederilor legale in materie, se face prin ordin al presedintelui CNPP.


(7) Sumele ramase nerecuperate dupa decesul beneficiarilor nu se mai urmaresc.
(8) In cazul sumelor cu titlu de prestatii de asigurari sociale/alte drepturi prevazute de legi speciale virate din eroare, ulterior decesului, in contul bancar al titularului, eroare determinata de necomunicarea, pana la data efectuarii viramentului, prin orice mijloace, catre casa teritoriala de pensii a cauzei de incetare a platii drepturilor, aceasta are obligatia de a efectua demersuri in vederea identificarii persoanei care a incasat sumele respective.
(9) In situatia in care, in urma demersurilor efectuate, persoana care a incasat necuvenit prestatia nu poate fi identificata in termen de 3 ani de la data decesului titularului dreptului, suma incasata necuvenit nu se mai urmareste.
(10) Abrogat

Art. 180
(1) Sumele incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale, ca urmare a unei infractiuni savarsite de beneficiar, se recupereaza de la acesta, de la data primei plati a sumelor necuvenite, plus dobanzile aferente, pana la recuperarea integrala a prejudiciului.
(2) Sumele stabilite in conformitate cu prevederile alin. (1), ramase nerecuperate de la asiguratii decedati, nu se mai urmaresc.

Art. 181
(1) Prin derogare de la prevederile art. 226 alin. (10) din Codul de procedura fiscala, debitele provenite din prestatii de asigurari sociale/alte drepturi prevazute de legi speciale se recupereaza prin retinere/compensare din/cu drepturile lunare platite debitorului prin casele teritoriale de pensii.
(2) Retinerile/compensarile prevazute la alin. (1) se efectueaza de casele teritoriale de pensii, cu respectarea termenului general de prescriptie de 3 ani.
(3) In cazul in care se constata ca recuperarea debitului conform prevederilor alin. (1) si (2) nu se poate face in termenul general de prescriptie de 3 ani, casa teritoriala de pensii transmite titlul executoriu organului fiscal central, in vederea punerii in executare silita, potrivit dispozitiilor Codului de procedura fiscala.
(4) Debitele recuperate in conditiile alin. (1) - (3) se fac venit la bugetul din care au fost finantate sumele incasate necuvenit.
(5) In situatia prevazuta la alin. (3), procedura de transmitere, de catre casele teritoriale de pensii, a titlurilor executorii, precum si aceea de evidenta a recuperarii debitelor se stabilesc prin ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului muncii si justitiei sociale.

Art. 182
Angajatorii, persoane fizice si juridice, sunt obligati sa puna la dispozitia CNPP si/sau a caselor teritoriale de pensii, datele si documentele necesare intocmirii evidentelor privind stagiul de cotizare.

Art. 183
In aplicarea prezentei legi, CNPP poate emite norme, aprobate prin hotarare a Guvernului.

Art. 184
(1) Baza de date privind asiguratii sistemului public de pensii este proprietatea CNPP si are caracter confidential.
(2) Abrogat

Art. 185
Stabilirea si plata unor drepturi finantate din bugetul de stat se efectueaza de CNPP, prin casele teritoriale de pensii.

Art. 1851
(1) Pentru efectuarea operatiunilor legate de intocmirea si transmiterea documentelor de plata a prestatiilor stabilite si achitate de catre alte institutii, CNPP incaseaza contravaloarea cheltuielilor materiale si a manoperei aferente serviciilor efectuate.
(2) Sumele rezultate ca urmare a aplicarii prevederilor alin. (1) constituie venituri ale bugetului asigurarilor sociale de stat.

Art. 186 - Abrogat

Art. 187
(1) In cazul pensiilor din sistemul public de pensii provenite din fostul sistem de asigurari sociale al agricultorilor, cuantumul pensiei aferent punctajelor medii anuale se suporta de la bugetul de stat.
(2) Se suporta, de asemenea, de la bugetul de stat partea din cuantumul pensiei aferenta punctajelor medii anuale obtinute prin valorificarea, dupa data de 1 aprilie 2001, a fiecarui an util realizat in cadrul fostelor unitati agricole cooperatiste, a fiecarui an de contributie realizat de taranii cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate, pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 80/1992, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a perioadelor de contributie realizate, conform acestei legi, dupa data de 29 iulie 1992 si pana la data de 1 aprilie 2001.
(3) Cuantumul pensiei de invaliditate stabilit conform prezentei legi, a carei cauza o constituie accidentul de munca sau boala profesionala, se suporta din fondurile sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale din bugetul asigurarilor sociale de stat.
(4) Prevederile alin. (3) se aplica si in cazul pensiei de urmas, daca decesul sustinatorului s-a produs ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale.
(5) Prevederile alin. (3) si (4) se aplica si in situatia pensiilor stabilite anterior intrarii in vigoare a prezentei legi.

Art. 188 - Abrogat

Art. 189
Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale, stabilita prin prezenta lege se aplica in mod corespunzator si contributiei de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale.

Art. 190
Aplicatia informatica utilizata la stabilirea pensiilor se omologheaza si este publica.

Art. 191
(1) Expertizele dispuse de instantele judecatoresti in litigiile de asigurari sociale se efectueaza numai de experti specializati in asigurari sociale.
(2) In vederea pregatirii si atestarii expertilor specializati in asigurari sociale, Ministerul Justitiei efectueaza modificarile necesare in legislatia specifica.

Art. 192
(1) Intre sistemul public de pensii si sistemele proprii de asigurari sociale neintegrate acestuia se recunosc reciproc stagiile de cotizare, respectiv vechimea in munca sau vechimea in serviciu, in vederea deschiderii drepturilor la pensie pentru limita de varsta, de invaliditate si de urmas.
(2) Perioadele asimilate stagiului de cotizare, prevazute la art. 49 alin. (1) lit. b) si c), care constituie si vechime in munca sau in serviciu in sistemele proprii de asigurari sociale neintegrate sistemului public de pensii se iau in calcul in unul dintre sisteme, in urma exprimarii optiunii de catre asigurat.

Art. 1921
(1) Persoanele ale caror drepturi de pensie, acordate de casele teritoriale de pensii in perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2015, care au realizat stagii de cotizare atat in sistemul pensiilor militare de stat, cat si in sistemul public de pensii pot solicita recalcularea pensiei prin excluderea perioadelor realizate in sistemul pensiilor militare de stat.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se pastreaza dreptul la categoria de pensie de care beneficiaza la data recalcularii, considerandu-se indeplinite conditiile de acordare a dreptului. Punctajul mediu anual rezultat in urma recalcularii este cel corespunzator stagiilor de cotizare realizate in sistemul public de pensii, la care se aplica, potrivit art. 170, indicele de corectie corespunzator datei inscrierii la pensie.
(3) In cazul pensiilor anticipate partiale, recalculate conform prevederilor alin. (1), se pastreaza procentul de diminuare de la data stabilirii sau, dupa caz, de la data recalcularii acestora.
(4) In situatia reglementata la alin. (1) si (2), perioadele asimilate stagiului de cotizare se iau in calcul in unul dintre sisteme, in urma exprimarii optiunii de catre beneficiar.
(5) Drepturile rezultate in urma recalcularii se cuvin si se acorda incepand cu luna urmatoare solicitarii.

Art. 193
(1) Prezenta lege intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2011, cu exceptia art. 70 alin. (1), art. 132, 135 si 194, care intra in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
(2) Prevederile art. 102 alin. (2) - (6), precum si cele ale art. 169 alin. (6) si art. 170 intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2012.

Art. 194
Guvernul Romaniei va elabora si va inainta Parlamentului spre adoptare, pana la sfarsitul anului 2010, un proiect de lege privind pensiile ocupationale.

Art. 195
Anexele nr. 1-8 fac parte integranta din prezenta lege.

Art. 196
La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga:
a) Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 748 din 14 octombrie 2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) art. 29 si 52 din Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic si consular al Romaniei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 441 din 23 iunie 2003, cu modificarile ulterioare;
d) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/2003 privind sistemul de pensionare a membrilor personalului diplomatic si consular, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 376 din 2 iunie 2003, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 595/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
e) Legea nr. 179/2004 privind pensiile de stat si alte drepturi de asigurari sociale ale politistilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 485 din 31 mai 2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
f) art. 68, art. 681 alin. (2) si art. 682-684 din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.197 din 14 decembrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
g) art. 49-51 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 763 din 12 noiembrie 2008;
h) art. 74-77, 80, 81 si 96 din Legea nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 25 mai 2009;
i) art. 43-52 si 54 din Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 481 din 18 iulie 2007;
j) art. 51 alin. (2) din Legea nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 282 din 29 aprilie 2009; 09/05/2012 - litera a fost declarata partial neconstitutionala prin Decizie 297/2012.
k) art. 127 alin. (3) si art. 130 din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 158 din 16 iulie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare;
l) art. 9, 12-15, art. 16 alin. (2) si art. 20 din Legea nr. 95/2008 privind Statutul personalului aeronautic tehnic nenavigant din aviatia civila din Romania, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 304 din 18 aprilie 2008;
m) Legea nr. 226/2006 privind incadrarea unor locuri de munca in conditii speciale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 509 din 13 iunie 2006;
n) Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 119 din 7 februarie 2005, aprobata cu completari prin Legea nr. 78/2005, cu modificarile si completarile ulterioare;
o) Legea nr. 263/2008 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 775 din 19 noiembrie 2008, cu modificarile ulterioare;
p) Hotararea Guvernului nr. 1.550/2004 privind efectuarea operatiunilor de evaluare in vederea recalcularii pensiilor din sistemul public, stabilite in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, in conformitate cu principiile Legii nr. 19/2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 897 din 1 octombrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
q) Hotararea Guvernului nr. 751/2004 privind criteriile si procentele de majorare a pensiei de serviciu a membrilor personalului diplomatic si consular pentru contributiile la pensia suplimentara achitate in valuta, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 459 din 21 mai 2004;
r) prevederile referitoare la pensii cuprinse la art. 11 alin. 1 si 2, art. 21 alin. 3 si art. 24 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 155 din 20 iulie 1995, cu modificarile si completarile ulterioare;
s) prevederile referitoare la pensii cuprinse la art. 19 alin. (3) din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 868 din 24 octombrie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
s) orice alte dispozitii contrare prezentei legi.

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, in conditiile art. 77 alin. (2), cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
ROBERTA ALMA ANASTASE

PRESEDINTELE SENATULUI
MIRCEA-DAN GEOANA

Bucuresti, 16 decembrie 2010.

Nr. 263

>>REVINO LA CUPRINSUL LEGII nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice!<<


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 30 Martie 2019
Votati articolul "Legea nr. 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice - Capitolul X - Dispozitii finale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016