Recent, in atentia noastra a fost supus un caz practic referitor la refuzul salariatului de a i se prelungi detasarea. In mod concret, salariatul a fost detasat pe o perioada de 1 an la un alt angajator MC. Masura detasarii a fost dispusa de angajatorul sau principal FP. Acesta ii solicita salariatului sa ramana in detasare inca 6 luni pentru a finaliza proiectele initiate la angajatorul MC. Angajatorul FP motiveaza prelungirea detasarii, declarand ca termenul initial a fost subevaluat iar acum este nevoie de prelungire pentru minim 6 luni.
De la bun inceput, tinem cont de faptul ca detasarea reprezinta o masura dispusa de angajator prin decizie unilaterala, cu alte cuvinte nefiind necesar consimtamantul salariatului. Dar in acelasi timp sa tinem cont de faptul ca detasarea poate fi dispusa pe o perioada de cel mult un an. Cu alte cuvinte, chiar daca angajatorul ar fi dorit sa detaseze salariatul pentru o perioada mai mare, de la bun inceput, nu ar fi fost posibil. Termenul initial de detasare este de 1 an. Aceasta perioada poate fi prelungita pentru motive obiective, cand se impune prezenta salariatului la angajatorul la care s-a dispus detasarea, cu acordul ambelor parti, din 6 in 6 luni.
Atentie mare ca salariatul poate refuza detasarea dispusa de angajatorul sau numai in mod exceptional si pentru motive personale temeinice.
Asadar, in timp ce detasarea nu necesita consimtamantul salariatului, prelungirea perioadei de detasare trebuie efectuata doar dupa ce avem acordul acestuia.
Refuzul de acceptare a prelungirii detasarii nu va atrage dupa sine niciun fel de consecinte negative, precum sanctiuni.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri