Diurna a intrat in atentia Inspectiei Muncii! Prin HG nr. 337/2017 au fost adoptate normele metodologice de aplicare a Legii nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale pe teritoriul Romaniei.
Inspectia Muncii are acum indeplinite toate conditiile pentru a demara actiuni de control legate de detasarile in/din Romania si sa aplice amenzi al caror cuantum se situeaza intre 3.000 si 100.000 de lei!
Ce probleme majore ridica acordarea diurnei conform modificarilor legislative recente?
Pe adresa redactiei sosesc zilnic zeci de intrebari referitoare la cele mai controversate probleme legate de acordarea diurnei atat in Romania, cat si in strainatate.
...Click AICI pentru detalii!
Iata doar cateva dintre problemele si intrebarile pe care le-am primit in ultimul timp pe adresa redactiei:
- Persoanele care nu au statut de salariat pot beneficia de diurna neimpozabila. Cine sunt aceste persoane si in ce conditii pot beneficia de diurna neimpozabila? De exemplu, si directorul cu contract de mandat poate beneficia de diurna neimpozabila insa numai in anumite conditii.
- Cum calculam diurna neimpozabila a salariatilor trimisi in strainatate?
- Au soferii dreptul la diurna? Cum procedam sa acordam diurna neimpozabila acestei categorii profesionale?
- Exista vreo situatie in care si agentul de munca temporara poate acorda salariatului temporar diurna neimpozabila?
- Cum procedam cu salariatii detasati in Romania din strainatate? Au acesti salariati dreptul la diurna neimpozabila? In ce cuantum?
- Stiti in ce conditii se acorda si care este cuantumul indemnizatiei zilnice pentru diurna si plafonul de cazare, atat in tara?
- Stiti care este cuantumul salariului minim pe care trebuie sa il acordati salariatilor detasati in alte state membre U.E.? Diurna face parte din acest salariu minim?
- Stiti care sunt conditiile acordarii diurnei in situatiile in care cheltuielile cu masa se suporta de catre angajatori sau de catre partenerii de afaceri?
- Stiti ce se intampla, din punct de vedere legal, in situatiile in care cazarea nu poate fi asigurata de unitatile hoteliere?
Aflati, numai cu ajutorul lucrarii Diurna legala in Romania si in strainatate raspunsurile la aceste intrebari, dar si la alte probleme cu care va confruntati in activitatea dvs.!
Exemplele de situatii cu care se confrunta colegii dvs. sunt elocvente:
- "Directorul general cu contract de mandat pleaca in delegatie in tara cu avionul de luni pana joi. Se cazeaza 3 nopti la hotel. Cum calculam diurna neimpozabila? I se deconteaza cazarea si transportul? Mentiona ca in contractul de mandat nu este precizat nimic referitor la diurna."
- "Avem detasat un salariat din Germania pe o perioada de 3 luni. Poate sa primeasca diurna neimpozabila? Noi, in calitate de angajator la care salariatul este detasat trebuie sa declaram ceva la fisc sau la ITM?"
...Click AICI pentru detalii!
Cum au rezolvat colegii dvs. aceste probleme? Simplu! Au apelat la serviciile de specialitate oferite de corpul expertilor Rentrop & Straton.
Acestea, dar si alte sute de intrebari si probleme provenite de la colegii dvs. de breasla ne-au determinat sa lansam un ghid complet si explicit in ceea ce priveste clauzele si explicatiile acordarii diurnei legale, atat in Romania, cat si in strainatate.
Utilizand lucrarea Diurna legala in Romania si in strainatate:
- Reduceti din timpul alocat cautarilor nesfarsite, incomplete si gresite pe Internet
- Aflati in cateva secunde exact ceea ce va intereseaza in legatura cu diurna
- Obtineti un raspuns profesionist, de la experti recunoscuti
- Sunteti siguri ca aplicati 100% legea in litera ei
- Aflati cele mai controversate raspunsuri pentru situatiile cu care va confruntati
- Cresteti performanta dvs. la locul de munca
- Obtineti apreciere din partea colegilor si a superiorilor
Aflati ce trebuie sa faceti si, mai ales, ce trebuie sa nu faceti in activitatea dvs. de delegare, detasare, acordarea diurnei si a plafonului de cazare! Totul pentru a va pune la adapost de amenzile colosale pe care le presupun inregistrarile eronate in acte si pentru a fi in permanenta la zi cu modificarile legislative!
...Click AICI pentru detalii!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<