PNL a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la modificarea Legii nr. 153/2017, iar magistratii le-au dat dreptate.
Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit, miercuri, dupa ce a admis sesizarea liberalilor referitoare la modificarea si completarea Legii-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, ca actul normativ a fost adoptat cu incalcarea principiului bicameralismului. Detalii complete despre efectele pe care le-ar fi avut legea puteti afla
AICI.
"Pentru pronuntarea acestei solutii, Curtea a retinut, in esenta, ca legea examinata a fost adoptata cu incalcarea principiului bicameralismului, consacrat de art. 61 alin.(2) din Constitutie. Totodata, intrucat prin acelasi act normativ sunt angajate cheltuieli suplimentare asupra bugetului de stat, ar fi trebuit, pe de o parte, sa se solicite informarea Parlamentului de catre Guvern si, pe de alta parte, sa se stabileasca sursa de finantare, in acord cu cerintele art.111 alin.(1) teza a doua si, respectiv, ale art.138 alin.(5) din
Legea fundamentala", se precizeaza in minuta deciziei.
Camera Deputatilor a adoptat, in luna octombrie, un proiect de lege care prevede, printre altele, o majorare a salariilor functionarii publici si personalului contractual din aparatul Administratiei Prezidentiale, Secretariatului General al Guvernului si din serviciile Parlamentului. Potrivit textelor adoptate, "functionarii publici din cadrul aparatului Administratiei Prezidentiale, Secretariatului General al Guvernului, precum si functionarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiaza, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de baza de 15%", fiind, astfel, eliminata interdictia cumulului acestei majorari cu majorarea acordata pentru activitatea legislativa.
PNL arata in sesizarea trimisa Curtii Constitutionale ca legea incalca principiul bicameralismului, in contextul unei forme semnificativ diferite a legii adoptate de Camera Deputatilor in raport cu cea adoptata de Senat, a unor deosebiri majore de continut juridic intre cele doua forme, cat si reglementarea unor elemente importante care se abat de la obiectivul urmarit de initiatori.
Liberalii invoca si incalcarea principiului responsabilitatii fiscal-bugetare.
"Prin stabilirea unor sporuri care in prezent nu sunt reglementate prin legea salarizarii unitare, Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, Parlamentul procedeaza la modificarea implicita a Legii 5/2020, Legea bugetului de stat pentru anul 2020, deoarece sunt evidente implicatiile bugetare ale adaosurilor salariale reglementate prin dispozitiile de completare adoptate de Camera decizionala, Camera Deputatilor. In contra dispozitiilor constitutionale si jurisprudentei Curtii, legiuitorul a ales sa adopte legea fara consultarea Guvernului cu privire la impactul reglementarii asupra Legii 5/2020 privind bugetul de stat pentru anul 2020, cu modificarile si completarile ulterioare, nesolicitand fisa financiara obligatorie", se mentioneaza in sesizare.
PNL solicita CCR sa constate ca legea este neconstitutionala in ansamblul sau.