Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) explica prin motivarea Deciziei nr. 3479/2021 de ce carantinarea celor care vin din strainatate nu se poate aplica.
Procesul a pornit de la carantinarea unei persoane care a venit din strainatate in Romania. Decizia prin care s-a stabilit ca individul trebuie sa se izoleze corespunzator de-a lungul unei perioade predeterminate a fost luata in baza Hotararii CNSU nr. 9/2021, document emis in baza Legii nr. 136/2020.
In urma judecarii spetei, instanta a aratat ca DSU nu are calitate procesuala si nu poate lua parte la aceasta sesiune.
ICCJ a continuat si a subliniat ca Hotararea CNSU prin care persoana a fost carantinata nu are nicio legatura cu starea de alerta impusa in baza Legii nr. 55/2020, ci se refera la Legea nr. 136/2020 care stabileste calcularea situatiei epidemiologice din alte state. Mai mult, pentru ca Hotararea CNSU nu a fost publicata in Monitorul Oficial, asa cum multi cititori E-Juridic au observat, actul nu exista si nu se poate invoca pentru aplicare. Aici s-au avut in vedere prevederile incluse la art. 11 din Legea nr. 24/2000.
OG-urile si OUG-urile se contesta in contenciosul constitutional, la Curtea Constitutionala, conform Legii nr. 47/1992; decizia CCR se publica in M.Of. Celelalte acte care sunt normative (HG, Ordine ministri, Hotarari Consilliu local etc) pot fi contestate in contenciosul administrativ, in fata instantelor ordinare, conform
Legii nr. 554/2004; cand este vorba de o hotarare judecatoreasca definitiva prin care se anuleaza un act administrativ cu caracter normativ, aceasta trebuie publicata in M.Of, respectiv in monitorul local.
CNSU va trebui sa publice Hotararea sa in Monitorul Oficial pentru a se aplica, daca mai este de actualitate.
Finalmente, retinem ca dispunerea carantinei in baza acestei hotarari sau a altora asemanatoare, dar nepublicate, este nelegala.