Pensiile speciale si impozitarea lor revin in atentia parlamentarilor odata cu pandemia Covid-19, plecarile medicilor din sistem si insuficienta materialelor de protectie necesare din spitale.
Propunerea PNL de impozitare a pensiilor speciale este un amendament, nu un proiect de lege. Formatiunea politica parlamentara vrea ca banii rezultati din impozitarea pensiilor speciale sa mearga in "lupta anti-COVID".
"Parlamentarii PNL au depus azi un amendament prin care impozitam pensiile nesimtite si ducem banii in lupta anti-COVID. Amendamentul parlamentarilor PNL propune impozitarea progresiva a pensiilor speciale de la 10% pana la 95%", anunta PNL.
Amendamentul liberalilor propune impozitarea progresiva a pensiilor speciale, dupa cum urmeaza:
"Este vremea solidaritatii si a constrangerilor pentru toata lumea, inclusiv a celor care, beneficiind de pensii speciale, pot contribui la efortul financiar de care avem acum, atat de multa nevoie.
Economiile rezultate din impozitarea pensiilor speciale vor merge in achizitii medicale si pentru sustinerea celor din prima linie a frontului cu epidemia!", mai anunta PNL.
Va reamintim ca premierul Romaniei, Ludovic Orban, este si presedintele PNL. Exista posibilitatea ca Guvernul sa adopte o Ordonanta de Urgenta in acest sens, insa Executivul nu a facut niciun anunt pe aceasta tema.
In categoria pensiilor speciale supuse impozitarii progresive, parlamentarii PNL au introdus:
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Memorator Gramatica Gimnaziu
Nu intra in categoria impozitarii progresive politistii si militarii, beneficiari ai unor pensii militare.
La inceputul anului, Parlamentul a votat pentru abrogarea tuturor pensiilor speciale, urmand ca in vigoare sa ramana pensiile speciale pentru jurnalisti si rentele viagere pentru sportivi. Magistratii si-au exprimat dezacordul prin proteste, iar in cele din urma ICCJ a sesizat CCR, dupa ce sindicatele din Justitie au cerut expres acest lucru.
Si Avocatul Poporului a contestat la CCR desfiintarea pensiilor speciale.
"Sunt doua motive mari pe care le-am invocat noi in aceasta exceptie de neconstitutionalitate - o data, e faptul ca nu s-au respectat prevederile clare din Constitutie cu privire la componenta parlamentului in momentul in care se modifica Statutul senatorilor si deputatilor. Constitutia e foarte clara. E nevoie de sedinta camerelor reunite, or, aici a fost vorba doar de votul Camerei Deputatilor, iar pe de alta parte celalalt motiv e nerespectarea deciziilor anterioare ale Curtii Constitutionale", a declarat la final de ianuarie, pentru Agerpres, Avocatul Poporului, Renate Weber.
Decizia CCR se lasa inca asteptata, timp in care legea nu poate fi aplicata. Controlul de constitutionalitate a dus la imposibilitatea promulgarii proiectului de lege adoptat de Parlament.
CCR a decis, insa, ca se poate cumula pensia cu salariul.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri