Incepand din 3 martie, magistratii vor fi obligati sa-i trimita pe justitiabili la mediatori. Judecatorii scapa astfel de surplusul de dosare, iar cetatenii, de nervi si bani irositi in instante.
Cei care intentioneaza sa divorteze, sa obtina daune de la angajatorul care i-a concediat fara motiv, dar si cei care au de gand sa-si „penalizeze” serios vecinul care le-a distrus masina pe motiv ca ar fi ocupat un anume loc de parcare isi vor putea gasi dreptatea in maximum 90 de zile, fara prea mult stres si cu minimum de costuri.
Asta, incepand din 3 martie, cand medierea - legalizata inca din 2006, dar inexistenta chiar si pentru multi dintre magistratii care ar fi trebuit sa o popularizeze - va deveni obligatorie.
„Intelegerea in fata mediatorilor e, in primul rand, benefica pentru cetatean, care nu va mai fi nevoit sa piarda ani in sir in salile de judecata, pentru a-si rezolva o problema simpla. In plus, divorturile, partajele, conflictele de munca, cele legate de proprietati, de protectia consumatorului, dar si anumite dosare penale vor fi solutionate fara taxe de timbru, de copiere a actelor, de promovare a cailor de atac, fara onorarii pentru avocati - care pot insuma mii sau zeci de mii de euro. Mediatorului ii puteti plati in jur de 500 de lei, iar daca intelegerea se face cu succes, judecatorul care o «parafeaza» poate dispune ca justitiabililor sa le fie returnata si aceasta suma”, au explicat reprezentanti ai Uniunii Nationale a Judecatorilor.
Acestia au redactat si un „Ghid de mediere”, care ar trebui sa le fie de folos atat magistratilor, fie ei judecatori sau procurori, cat si ofiterilor de politie judiciara, pentru ca acestia sa-i poata ghida corect pe justitiabili.
Cu sotul la mediator
Potrivit judecatorului Cristi Danilet, medierea este bine-venita si pentru magistrati, si asa asaltati de un volum mare de dosare care ar putea fi solutionate foarte simplu de mediatori.
„In acest moment, un judecator poate avea de solutionat chiar si peste 1.000 de dosare pe an. Prin mediere, pot fi rezolvate simplu, cel putin jumatate dintre cauzele aflate acum pe rolul instantelor. Judecatorii ar trebui sa ramana astfel doar cu dosarele «grele»”, a explicat acesta.
Astfel, in cazul in care cetateanul s-a adresat instantei, dar si-a rezolvat problema prin mediere, judecatorul va fi cel care va «parafa» intelegerea. In acest caz insa, nu se va mai stabili un termen de judecata.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Daca nu a inceput un proces si partile merg direct la mediator, acordul de mediere va fi parafat de un notar.
E important de stiut ca romanii se vor putea adresa mediatorilor atat pentru rezolvarea unor dosare penale simple (furt, lovire, distrugere), cat si in cazul unor neintelegeri in familie (unul dintre soti vinde masina familiei fara acordul celuilalt).
Sursa: evz.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri