OUG nr. 49/2019 introduce noi conditii si obligatii pentru soferii Uber, Bolt si Clever incepand cu 1 noiembrie. In plus, companiile vor avea si ele noi reguli de respectat plus taxe noi de platit.
Potrivit OUG 49/2019, activitatea de transport alternativ este definita ca deplasarea persoanelor, cu ajutorul unui autoturism, in baza unui contract de transport alternativ incheiat intre pasager si operatorul de transport alternativ detinator al autoturismului, care este intermediat de un operator al platformei digitale printr-o platforma digitala.
OUG nr. 49/2019 prevede o serie de obligatii atat pentru operatorii de transport alternativ, cat si pentru operatorii platformelor digitale.
Soferii Uber, Bolt si Clever vor trebui sa aiba:
Documentele enumerate mai sus sunt eliberate de agentia teritoriala Autoritatea Rutiera Romana („ARR”) din judetul in care isi are sediul/domiciliul operatorul de transport alternativ (sau dupa caz, zona Bucuresti – Ilfov) si atesta indeplinirea de catre conducatorul auto si de catre autovehiculul utilizat pentru desfasurarea activitatii de transport alternativ a conditiilor prevazute de OUG 49/2019.
Din punct de vedere fiscal, toate veniturile obtinute in urma efectuarii de transport alternativ sunt impozitate in conformitate cu legislatia in vigoare din Romania.
Nota! Exista riscul ca soferii care au practicat pana acum ridesharing-ul sa fie nevoiti sa plateasca impozit pe venit. E suficient ca ANAF sa ceara tuturor companiilor totalul banilor facuti de fiecare angajat in parte si la sumele complete va aplica impozitul de 10%. Momentan, insa, nu s-a adus in discutie acest lucru. Stim, totusi, ca ANAF ar putea face un astfel de lucru prin decizii de impunere.
Companiile Uber, Bolt si Clever vor trebui sa:
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Intermedierea transportului alternativ de catre o persoana fizica sau juridica, printr-o platforma digitala neavizata tehnic de catre MCSI, constituie contraventie si se sanctioneaza cu:
Atentie! Impunerea unei asemenea interdictii pare a fi excesiva si disproportionata, ingradind in mod semnificativ operatorului in cauza dreptul de a desfasura orice activitati comerciale care implica un program software.
Pentru a fi avizata tehnic de catre MCSI, platforma digitala trebuie sa indeplineasca o serie de conditii de ordin tehnic si organizatoric, si anume:
Operatorii de platforme digitale trebuie sa furnizeze prin intermediul platformei digitale informatii privind tariful aplicabil, numarul de inmatriculare al masinii si traseu. Toate informatiile, precum si toate documentele disponibile pe platforma digitala trebuie sa fie disponibile si in limba romana.
Nu uita! In cazul in care plata cursei se face de catre pasager cu cash sau chiar si card, OUG nr. 49/2019 prevede obligatia de a avea aparat de marcat electronic. Daca serviciul de transport este achitat cu cardul exclusiv prin intermediul platformei Uber sau Bolt sau Clever, atunci pasagerul va fi indreptatit sa primeasca de fiecare data o factura.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri