Proiect de Hotarare de Guvern: Ministerul Sanatatii - unitate de achizitii centralizata
Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.
Art.1. Se desemneaza Ministerul Sanatatii ca fiind unitate de achizitii centralizata.
Art.2. (1) Unitatea de achizitii centralizata prevazuta la art.1 incheie acorduri-cadru, in numele si pentru unitatile sanitare publice cu paturi din reteaua Ministerului Sanatatii si reteaua autoritatilor administratiei publice locale.
(2) In baza acordurilor-cadru atribuite de unitatea de achizitii centralizata, unitatile sanitare publice cu paturi incheie si deruleaza contracte subsecvente, cu avizul Ministerului Sanatatii.
(3) Prevederile prezentei hotarari nu se aplica achizitiilor a caror sursa de finantare este asigurata din fonduri alocate de autoritatile administratiei publice locale, donatii, sponsorizari si fonduri din proiecte cu finantare rambursabila si nerambursabila.
(4) La solicitarea ministerelor sau institutiilor publice cu retea sanitara proprie pot fi incluse in acest sistem centralizat si unitatile sanitare publice cu paturi din subordinea acestora.
Art.3. (1) Unitatea de achizitii centralizata incheie acorduri-cadru pentru achizitia centralizata la nivel national de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto.
(2) Lista medicamentelor, materialelor sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto pentru care se organizeaza proceduri de achizitie centralizate se aproba prin ordin al ministrului sanatatii si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei.
(3) Atribuirea acordurilor-cadru de catre unitatea de achizitii centralizata nu necesita dovedirea existentei sumelor necesare efectuarii platilor.
Art.4. (1) Unitatea de achizitii centralizata efectueaza achizitii la nivel national incepand cu data publicarii prezentei hotarari de Guvern in Monitorul Oficial al Romaniei
(2) Pana la finalizarea implementarii la nivel national a sistemului centralizat de achizitii de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto, Ministerul Sanatatii poate aproba, in semestrul I al anului 2013, prin exceptie, desfasurarea de achizitii de catre unitatile sanitare publice cu paturi.
Art.5. (1) Pentru implementarea unui sistem centralizat la nivel national de achizitionare de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto, in termen de 10 de zile de la publicarea prezentei hotarari, Ministerul Sanatatii emite norme de aplicare.
(2) Normele de aplicare a sistemului centralizat la nivel national de achizitionare de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto se aproba prin ordin al ministrului sanatatii si se in Monitorul Oficial al Romaniei.
PRIM-MINISTRU,
VICTOR-VIOREL PONTA
Spitalele publice sunt institutii publice finantate integral din venituri proprii si functioneaza pe principiul autonomiei financiare. Veniturile proprii ale spitalelor publice provin din sumele incasate pentru serviciile medicale, alte prestatii efectuate pe baza de contract, precum si din alte surse, conform legii.
Spitalele publice cu paturi pot obtine finantare ca urmare a incheierii de contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurari de sanatate, casele de asigurari de sanatate private, precum si cu directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti in vederea derularii programelor nationale de sanatate si desfasurarii unor activitati specifice, in conformitate cu structura organizatorica a acestora si din alte surse.
Spitalele publice din reteaua Ministerului Sanatatii primesc, in completare, sume de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, care vor fi utilizate numai pentru destinatiile pentru care au fost alocate.
Spitalele publice din reteaua autoritatilor administratiei publice locale pot primi sume de la bugetul de stat si din veniturile proprii ale Ministerului Sanatatii, care se aloca prin transfer catre autoritatile administratiei publice locale, pentru diferite activitati prevazute de lege.
In prezent, fiecare spital/unitate sanitara cu paturi desfasoara in mod individual procedurile de achizitii publice pentru achizitia de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto.
Datorita acestui fapt sunt situatii in care preturile de achizitie a medicamentelor, materialelor sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto difera, la acelasi produs cu aceleasi specificatii tehnice, de la un spital la altul chiar si in situatia in care produsul provine de la acelasi producator sau distribuitor.
In unele cazuri preturile de achizitie au variatie foarte mare ajungand chiar la valori de 10 ori mai mari.
2. Schimbari preconizate
Ministerul Sanatatii se stabileste ca fiind unitate de achizitii centralizata care atribuie contracte de achizitie publica sau incheie acorduri-cadru, in numele si pentru unitatile sanitare publice cu paturi din reteaua Ministerului Sanatatii si a Ministerului Administratiei si Internelor.
Prin aceasta masura ministerul preconizeaza ca vor fi realizate economii ca urmare a faptului ca pentru o cantitate mare de produse achizitionate pretul va fi mai mic decat daca s-ar achizitiona o cantitate mica de produse.
Unitatea de achizitii centralizata, respectiv Ministerul Sanatatii, atribuie contracte de achizitie publica sau incheie acorduri-cadru pentru achizitia centralizata la nivel national de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto.
Avand in vedere volumul mare de produse, specificatii tehnice si termenele de derulare a procedurilor de achizitie, se preconizeaza ca data de furnizare a produselor incepand cu semestrul II al anului 2013.
Pentru a implementa acest sistem centralizat la nivel national de achizitionare de medicamente, materiale sanitare, echipamente medicale, echipamente de protective, servicii, combustibili si lubrefianti pentru parcul auto, Ministerul Sanatatii va elabora norme de aplicare.
De asemenea, prin organizarea de proceduri de achizitie la nivel national se urmareste:
- schimbarea variatiilor de pret;
- continuitate in achizitionarea produselor si serviciilor;
- calitate uniforma a produselor si serviciilor;
- gestionarea eficienta a resurselor financiare alocate;
- un pret de achizitie scazut.
Prevederile prezentei hotarari nu se aplica achizitiilor a caror sursa de finantare este asigurata din fonduri alocate de autoritatile administratiei publice locale, donatii, sponsorizari si fonduri din proiecte cu finantare rambursabila si nerambursabila.
Sursa Ministerul Sanatatii