La propunera Ministerului Justitiei, Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta de marti, 27 august 2013, urmatoarele acte normative:
Proiect de Lege pentru completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor
Proiectul de Lege inaintat Guvernului spre aprobare stabileste ca judecatorii, procurorii, magistratii – asistenti si asimilatii acestora care, ulterior eliberarii din functie, au fost condamnati definitiv pentru o infractiune de coruptie, o infractiune asimilata infractiunilor de coruptie sau in legatura cu acestea, ori pentru o infractiune de serviciu sau in legatura cu serviciu, comise cu intentie, nu beneficiaza de pensie de serviciu si nici de indemnizatia prevazuta la art. 81 din Legea nr. 303/2004.
Aceste persoane beneficiaza doar de pensia in sistemul public, in conditiile legii.
Proiect de Hotarare de Guvern privind aprobarea cuantumului si a platii cotizatiei voluntare de participare a M.J. la Academia Internationala Anticoruptie, pentru anul 2013
Prin Hotararea de Guvern adoptata marti, Guvernul Romaniei a aprobat plata contributiei anuale, in valoare de 10.000 de euro, a Romaniei, reprezentata prin Ministerul Justitiei, la Academia Internationala Anticoruptie (IACA). Romania este membru fondator al IACA, institutie creata ca un centru global de excelenta care urmareste sa creeze o abordare inter-disciplinara a formarii profesionale anticoruptie.
Ministerul Justitiei si-a propus crearea unui parteneriat pe termen lung cu Academia, care sa contribuie la promovarea pe plan international a expertizei dobandite de autoritatile romane in lupta impotriva coruptiei, in conditiile in care, la nivelul structurilor de conducere ale Academiei, Romania este reprezentata in Consiliul Guvernatorilor si in Consiliul International Academic.
Proiect de Hotarare de Guvern privind suplimentarea numarului maxim de posturi al Inspectiei Judiciare
Suplimentarea schemei de personal cu un numar de 4 posturi de personal de specialitate juridica asimilat magistratilor s-a impus data fiind necesitatea preluarii anumitor atributii de la inspectorii judiciari in scopul degrevarii acestora de sarcinile suplimentare, astfel incat sa se eficientizeze activitatea de solutionare a petitiilor si a celorlalte atributii care revin prin lege Inspectiei Judiciare, in scopul respectarii termenelor impuse de lege si pentru sporirea calitatii actului de justitie.
In urma difuzarii de catre un post de televiziune a unor imagini filmate in interiorul penitenciarului Bucuresti - Jilava, Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a dispus joi, 29 august 2013, efectuarea de catre Corpul de Control al Ministrului a unei verificari la penitenciarul Bucuresti - Jilava pentru a se stabili imprejurarile in care au fost efectuate si ulterior date publicitatii imagini din acest penitenciar.
In baza ordinului de control, vineri, 30 august 2013, la penitenciarul mentionat s-a deplasat o echipa de inspectori din cadrul Corpului de Control al Ministrului.
IIn acelasi timp, Ministerul Justitiei precizeaza ca orice decizie legata de executarea pedepsei de catre o persoana condamnata la pedeapsa inchisorii tine de atributiile Administratiei Nationale a Penitenciarelor, ale judecatorilor delegati cu executarea pedepselor si instantelor de judecata.
Concluziile si eventualele masuri care vor fi dispuse vor fi aduse la cunostinta opiniei publice dupa finalizarea Raportului de control.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Cum pontam salariatii care au program de lucru de la 08,00 pana la 16,30 de luni pana joi, iar vineri de la 08,00 pana la 14,00? Pontam 8 ore in fiecare zi a saptamanii sau pontam exact cum lucreaza? Numarul de ore pe saptamana este egal cu 40, dar in cadrul unei luni, in cazul in care pontam exact cum lucreaza, vor fi luni in care numarul orelor lucrate va fi mai mare sau mai mic decat durata normala a timpului de lucru din luna respectiva. In acest caz, platim salariul intreg ? In Revisal se...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate care are cod CAEN principal 1052: Fabricarea inghetatei, cod CAEN, stipulat in Legea 135/2022, privind majorarea salariilor la mimimul de 3000 lei, pentru industria alimentara, obtine ponderea cea mai mare a veniturilor din activitati aferente altor coduri CAEN de ex: restaurante. De altfel, exista un singur angajat care produce inghetata, 10 salariati fiind angajati la puncte de lucru care comercializeaza inghetata. Are obligatia societatea sa ofere salariatilor minimul de 3000 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am vrea sa angajam un domn intr-o ferma de vaci ca si ingrijitor animale. Domnul in cauza beneficiaza de un certificat de handicap cu incadrare in grad de handicap mediu, cod boala S98, fara asistent si fara insotitor. Valabilitatea certificatului este permaneneta. Domnul in cauza dispune de proteza ortopedica, avand o amputatie la nivelul membrului inferior. Nu beneficiaaza de pensie de boala. As vrea sa stiu cum il pot incadra in munca, cu norma intreaga de 8 ore/zi, sau cu timp partial de 4...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<