Primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de consilii judetene pot primi pensia speciala care li se cuvine conform Codului administrativ doar daca depun o cerere in acest sens. Indemnizatia nu se acorda automat odata cu pensionarea pentru limita de varsta.
Desi Codul administrativ a fost recent atacat la CCR de catre Avocatul Poporului si alesii locali cu functii executive risca sa-si piarda dreptul la pensie speciala, e bine sa analizam pentru cei din administratia publica care urmaresc E-Juridic si pentru cetatenii curiosi cum se vor putea obtine aceste pensii speciale sau indemnizatii.
In primul rand, pensia speciala pentru primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consilii judetene se acorda indiferent de orice alte pensii sau surse de venit ar beneficia acestia, dupa atingerea limitei legale de varsta (63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati). Mai mult, aceste indemnizatii se acorda pentru o perioada limitata de doar 12 ani.
In al doilea rand, un proiect de Hotarare de Guvern privind procedura si metodologia pentru punerea in aplicare a prevederilor art. 210 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Dezvoltarii Regionale si a Administratiei Publice. Acest act stabileste cum se vor acorda indemnizatiile pentru alesii locali.
Nota! Proiectul de act normativ amintit mai sus vizeaza doar procedura si metodologia prin care se acorda pensiile, efectiv, intrucat conditiile sunt cele deja stabilite prin Codul administrativ.
In al treilea rand, alesii locali cu functie executiva vor beneficia de pensiile speciale de la incetarea mandatului, insa daca vor incepe exercitarea unui alt mandat, plata pensiei se va intrerupe, fiind reluata dupa incetarea mandatului ulterior. Acordarea acestor indemnizatii incepe cu 1 ianuarie 2020.
In al patrulea rand, cuantumul acestor indemnizatii se stabileste anual astfel: numarul de luni de mandat indeplinit inmultit cu 0,40% din indemnizatia bruta lunara aflata in plata pentru functia in cauza. Spre exemplu, un primar care are timp de 4 ani un venit brut de 5000 de lei/luna va primi: 48 (numarul de luni de mandat) X 20 (0,40% din 5000) = 960 de lei/lunar. Aceste valori vor fi cuprinse in bugetul de stat pentru anul in curs sub forma de anexe. Retinem si faptul ca valoarea pensiei va fi diferita de la localitate la localitate, asadar cuantumul va fi stabilit pentru fiecare unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala.
In al cincilea rand, din pensia speciala pentru alesii locali se retin impozitul pe venit si contributia de asigurari sociale de sanatate.
In al saselea rand, pentru a avea acces efectiv la pensiile speciale, primarii, viceprimarii, precum si presedintii si vicepresedintii de consilii judetene trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, conform Codului administrativ. Asadar, alesii locali trebuie sa:
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
In al saptelea rand, ca sa poata obtine pensiile pentru limita de varsta, demnitarii vor trebui sa depuna cererile la unitatea/subdiviziunea administrativ-teritoriala pe raza careia si-au exercitat mandatul. In privinta dosarului si a documentelor pe care solicitantul trebuie sa le ataseze, e vorba de:
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE