In baza hotararii judecatoresti definitive, salariatul are dreptul la plata unui spor salarial pe perioada august 2010 - decembrie 2011.
Salariatul in cauza este angajat al unei institutii bugetare. In baza prevederilor OUG 712009, drepturile restante obtinute in baza unor hotarari judecatoresti devenite executorii pana la data de 31 decembrie 2011, se pot plati esalonat. Sumele supuse esalonarii sunt sumele datorate conform titlurilor executorii, acestea fiind actualizate cu indicele preturilor de consum.
Care este modalitatea de calcul a sumelor supuse esalonarii, reprezentand drepturi salariale restante:
a) Sumele se actualizeaza cu indicele preturilor de consum anterior esalonarii, considerand ca perioada de referinta data la care titlul a devenit executoriu - decembrie 2011, urmand ca la data platii sumele sa fie din nou actualizate raportat la 31 decembrie 2011?
In aceasta situatie, in declaratia 112 vor fi declarate ca venituri salariale drepturile restante actualizate cu indicele de inflatie de la data de 31 decembrie 2011, datorandu-se contributii sociale si impozit asupra tuturor acestor sume.
b) Sumele esalonate reprezinta drepturi salariale calculate conform regulilor prevazute in contractul de munca, fara a fi actualizate, actualizarea cu indicele preturilor de consum fiind efectiva la momentul platii drepturilor restante conform graficului.
In aceasta situatie, in declaratia 112 vor fi reflectate sumele reprezentand drepturi restante neactualizate cu indicele preturilor de consum, iar diferenta intre sumele actualizate cu indicele preturilor de consum la data platii si drepturile salariale calculate conform contractului nu va fi considerata venit salarial, nu va fi subiect pentru contributii salariale si impozit, ci va fi considerata o cheltuiala financiara.
Raspuns:
Plata sumelor prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar se face conform prevederilor OUG 71/2009, aprobata prin Legea 230/2011 si cu respectarea prevederilor legale referitoare la angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor bugetare.
Pentru a efectua aceste plati, trebuie sa fie aprobata la nivelul ordonatorului principal de credite o procedura speciala, intocmita cu respectarea prevederilor art 43 din Legea bugetului de stat pe anul 2012 si a termenelor prevazute de OUG 71/2009, aprobata prin Legea 230/2011.
Referitor la contributiile ce trebuie sa fie retinute asupra acestor sume, sunt incidente dispozitiile art.296^18 din Legea 571/2003 - Codul fiscal , cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, alin (5^1) al acestui articol prevede urmatoarele „(5^1) In cazul in care au fost acordate sume reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, actualizate cu indicele de inflatie la data platii acestora, contributiile sociale datorate potrivit legii se calculeaza si se reţin la data efectuarii platii si se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care au fost platite aceste sume.”
Asadar, drepturile salariale restante acordate potrivit hotararii judecatoresti se actualizeaza, potrivit legii, cu indicele de inflatie doar la data platii acestora, cu exceptia situatiei in care prin hotararea judecatoreasca nu se dispune altfel.
In ceea ce priveste intocmirea declaratiei 112, aceasta se realizeaza in conformitate cu punctele 2.6 – 2.8 ale anexei 7 din Ordinul 1045/2084/793 din 2012 al viceprim-ministrului, ministrul finantelor publice, al ministrului muncii, familiei si protectiei sociale si al ministrului sanatatii pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
De asemenea, precizam ca atata timp cat sumele la care faceti referire intra sub incidenta OUG 71/2009, aprobata cu modificari prin Legea 230/2011 , inseamna ca acestea reprezinta in mod cert drepturi salariale, asupra lor datorandu-se atat impozit, cat si contributii sociale.