Autor:
Gabriela Chirazof, valabil la 01-Ian-2011
Intrebare:
In urma unei hotarari judecatoresti definitive, societatea trebuie sa ii plateasca unui fost salariat suma de 10.000 lei, reprezentand daune morale. Pentru aceasta suma este necesar sa se achite contributii salariale? Daca da, care sunt acestea?
Raspuns:
In conformitate cu dispozitiile art. 42 lit. b) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt impozabile sumele incasate din asigurari de orice fel reprezentand despagubiri, sume asigurate, precum si orice alte drepturi, cu exceptia castigurilor primite de la societatile de asigurari ca urmare a contractului de asigurare incheiat intre parti, cu ocazia tragerilor de amortizare. Nu sunt venituri impozabile despagubirile in bani sau in natura primite de catre o persoana fizica ca urmare a unui prejudiciu material suferit de aceasta, inclusiv despagubirile reprezentand daunele morale.
In vederea interpretarii unitare a prevederilor art. 42 lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Comisia fiscala centrala a emis Decizia nr. 1/19 iulie 2010, pentru inlaturarea neclaritatilor referitoare la veniturile neimpozabile, aprobata prin OMFP nr. 2007 din 19 iulie 2010.
In aceasta decizie se precizeaza ca in vederea interpretarii unitare a prevederilor art. 42 lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare:
La drepturile salariale, precum si actualizarile aferente acestora cu indicele de inflatie, indiferent de modul in care au fost acordate - fie cu titlul de drepturi salariale actualizate, fie sub forma de despagubiri reprezentand drepturi salariale actualizate - se calculeaza si se retine impozit pe venit, precum si contributiile legale de asigurari sociale de stat, asigurari de somaj si asigurari sociale de sanatate.
In literatura de specialitate dauna morala este definita drept paguba suferita de o persoana ca urmare atingerii aduse drepturilor sale personale nepatrimoniale sau prin provocarea unei suferinte morale. Din aceasta perspectiva suma de bani primita de catre fostul salariat pentru repararea prejudiciului moral suferit din vina angajatorului, constatat printr-o hotarare judecatoreasca, apreciem ca nu se poate circumscrie notiunii de venit de natura salariala astfel cum acesta este definit de art. 55 alin. (1) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si nici nu reprezinta venit asimilat salariilor nefiind mentionat in mod expres in alin. (2) din acelasi articol.
In concluzie, apreciem ca pentru sumele de bani reprezentand daune morale, constatate prin hotarare judecatoreasca definitiva, nu se calculeaza, retine si vireaza impozitul pe venit si contributiile aferente veniturilor salariale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<