Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sume primite pentru repararea prejudiciului moral

Autor: Gabriela Chirazof, valabil la 01-Ian-2011

Intrebare:
In urma unei hotarari judecatoresti definitive, societatea trebuie sa ii plateasca unui fost salariat suma de 10.000 lei, reprezentand daune morale. Pentru aceasta suma este necesar sa se achite contributii salariale? Daca da, care sunt acestea?

Raspuns:
In conformitate cu dispozitiile art. 42 lit. b) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt impozabile sumele incasate din asigurari de orice fel reprezentand despagubiri, sume asigurate, precum si orice alte drepturi, cu exceptia castigurilor primite de la societatile de asigurari ca urmare a contractului de asigurare incheiat intre parti, cu ocazia tragerilor de amortizare. Nu sunt venituri impozabile despagubirile in bani sau in natura primite de catre o persoana fizica ca urmare a unui prejudiciu material suferit de aceasta, inclusiv despagubirile reprezentand daunele morale.

In vederea interpretarii unitare a prevederilor art. 42 lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Comisia fiscala centrala a emis Decizia nr. 1/19 iulie 2010, pentru inlaturarea neclaritatilor referitoare la veniturile neimpozabile, aprobata prin OMFP nr. 2007 din 19 iulie 2010.

In aceasta decizie se precizeaza ca in vederea interpretarii unitare a prevederilor art. 42 lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare:

La drepturile salariale, precum si actualizarile aferente acestora cu indicele de inflatie, indiferent de modul in care au fost acordate - fie cu titlul de drepturi salariale actualizate, fie sub forma de despagubiri reprezentand drepturi salariale actualizate - se calculeaza si se retine impozit pe venit, precum si contributiile legale de asigurari sociale de stat, asigurari de somaj si asigurari sociale de sanatate.

In literatura de specialitate dauna morala este definita drept paguba suferita de o persoana ca urmare atingerii aduse drepturilor sale personale nepatrimoniale sau prin provocarea unei suferinte morale. Din aceasta perspectiva suma de bani primita de catre fostul salariat pentru repararea prejudiciului moral suferit din vina angajatorului, constatat printr-o hotarare judecatoreasca, apreciem ca nu se poate circumscrie notiunii de venit de natura salariala astfel cum acesta este definit de art. 55 alin. (1) din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si nici nu reprezinta venit asimilat salariilor nefiind mentionat in mod expres in alin. (2) din acelasi articol.
In concluzie, apreciem ca pentru sumele de bani reprezentand daune morale, constatate prin hotarare judecatoreasca definitiva, nu se calculeaza, retine si vireaza impozitul pe venit si contributiile aferente veniturilor salariale.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Sume primite pentru repararea prejudiciului moral":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI