Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2021 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ajutorul de somaj. Cand il primesti de fapt in 2021

Ajutorul de somaj. Cand il primesti de fapt in 2021
Ajutorul de somaj se poate obtine in 2021 atunci cand parasesti un loc de munca si nu ai un altul disponibil imediat. Iata, insa, cand il primesti de fapt si ce legatura are acesta cu demisia.

In prezent, relatiile de munca dintre un angajat si angajator pot inceta prin concediere, acordul partilor sau demisie. Nu ne vom apleca asupra particularitatilor fiecarui procedeu in parte, insa ne vom raporta la ajutorul de somaj. Mai exact, vom fi atenti la cum, cand si cui se plateste acesta!

In primul rand, retinem ca nu poti primi ajutor de somaj daca iti dai demisia sau parasesti locul de munca prin acordul partilor, asa cum stabileste art. 55, lit. b) din Codul muncii

Retinem, asadar, ca ajutorul de somaj se acorda doar atunci cand esti concediat. Chiar si asa, avem aici un set de reguli clare.

In al doilea rand, pentru a primi ajutor de somaj trebuie sa fii concediat din motive care nu tin de persoana ta. Mai exact, nu trebuie sa fii concediat pentru ca ai facut lucruri care au pagubit firma/institutia in orice fel. Un exemplu de concediere care nu tine de persoana salariatului este atunci cand aceasta decizie se ia pentru ca se fac restructurari si reorganizari.

Conditii acordare ajutor de somaj 2021

Odata ce ai fost concediat din motive care nu tin de persoana ta, va trebui sa bifezi urmatoarele conditii:
 • ai platit contributia de asigurari sociale timp de cel putin 12 luni in ultimii 2 ani inainte de trimiterea cererii pentru somaj;
 • nu realizezi venituri care sa te plaseze deasupra ISR (acum indicele este 500 lei);
 • nu te poti pensiona legal (indeplinire varsta);
 • esti inregistrat la AJOFM/ALOFM pentru gasirea unui loc de munca.

In al treilea rand, ai nevoie de o serie de documente care iti vor fi cerute pentru a ti se realiza dosarul de somer. In baza acestuia vei primi banii de la stat!

Acte necesare ajutor de somaj 2021

Astfel, ai nevoie de: 
 • actul de identitate, in original;
 • actele de studii si de calificare, in original si in copie;
 • adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale;
 • acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea ISR in vigoare.

Important! Ajutorul de somaj nu are legatura cu somajul tehnic!

ajutor de somaj 2021

In al patrulea rand, ajutorul de somaj se acorda pentru o perioada limitata de timp. Iata cum:
 • timp de 6 luni pentru cei care au cotizat cel putin 12 luni si pentru absolventi;
 • timp de 9 luni pentru cei care au cotizat cel putin 60 de luni;
 • timp de 12 luni pentru cei care au cotizat cel putin 120 de luni.
 

Cat este indemnizatia de somaj in 2021

In al cincilea rand, ajutorul de somaj are o valoare de 500 de lei pe luna (echivalent ISR) pentru cei care au contribuit mai mult de un an. Cei care au platit dari din salariu catre stat mai putin de un an vor primi 75% din ISR, adica 375 lei.

Vestea cat de cat buna este ca puteti primi bani in plus fata de ISR, daca s-a depasit stagiul de cotizare minim pe care l-am enumerat mai sus. Asadar, daca:
 • aveti un stagiu de cotizare de cel putin 36 de luni, primiti 3% in plus din ISR; (515 lei)
 • aveti un stagiu de cotizare de cel putin 60 de luni, primiti 5% in plus din ISR; (525 lei)
 • aveti un stagiu de cotizare de cel putin 120 de luni, primiti 7% in plus din ISR; (535 lei)
 • aveti un stagiu de cotizare de cel putin 240 de luni, primiti 10% in plus din ISR. (550 lei)

Absolventii de liceu sau studii superioare care nu se angajeaza beneficiaza de ajutor de somaj in valoare de 250 lei timp de 6 luni.

Cat timp se poate lua indemnizatia de somaj 

Asa cum am aratat si mai sus, totul depinde de cat de mult ai lucrat legal sau ai platit contributii sociale printr-o alta forma de organizare juridica. In prezent, ajutorul de somaj se acorda timp de 1 an numai celor care au lucrat mai mult de 10 ani. 

Spre exemplu, daca ai lucrat timp de 6 luni, atunci poti obtine indemnizatia timp de 6 luni. Daca ai lucrat timp de 5 ani, atunci o vei primi pe o perioada de 9 luni.

Ce obligatii legale ai daca beneficiezi de ajutorul de somaj 

Odata ce cererea ta (modelul oficial este la finalul articolului) a fost aprobata si devii un recipient al ajutorului de somaj, ti se impun o serie de reguli noi.

Legea nr. 76/2002 stabileste ca persoana care primeste ajutor de somaj sau indemnizatie de somaj (indiferent de cum doriti s-o numiti) trebuie sa:
 • se prezinte lunar, pe baza programarii sau ori de cate ori sunt solicitate, la agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, pentru a primi sprijin in vederea incadrarii in munca;
 • comunice in termen de 3 zile agentiei pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate orice modificare a conditiilor care au condus la acordarea drepturilor;
 • participe la serviciile pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate;
 • caute activ un loc de munca.
 • sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Nu uita! Daca ai cel putin 18 ani si contribui la sistemul public de pensii si sanatate, atunci poti sa te asiguri voluntar pentru somaj daca esti:
 • persoana autorizata sa desfasoare activitati independente si partenerii acestora care contribuie la activitatea respectiva;
 • cetatean roman care lucreaza in strainatate, in cazul carora legea aplicabila nu este cea romana;
 • persoana supusa sistemului de securitate sociala din Romania si membrii familiei tale care locuiesc intr-o tara a Uniunii Europene si al caror angajator nu este situat pe teritoriul Romaniei.
 

Cand inceteaza plata indemnizatiei de somaj

Plata indemnizatiei de somaj inceteaza, printre altele, la data la care somerul refuza nejustificat un loc de munca conform cu pregatirea sau nivelul studiilor acestuia, sau la data plecarii din tara a beneficiarului pentru o perioada mai mare de 3 luni.

Plata indemnizatiei de somaj se suspenda, printre altele, daca beneficiarul nu se prezinta lunar sau ori de cate ori este solicitat la agentia pentru ocuparea fortei de munca la care este inregistrat, pentru a primi sprijin in obtinerea unui loc de munca.

Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj, trebuie sa depuneti cerere la agentia pentru ocuparea fortei de munca de care apartineti in maximum 12 luni de cand v-au incetat raporturile de munca, de serviciu, de mandat etc.

Indemnizatia de somaj este platita prin intermediul bancilor sau al oficiilor postale.

Important! Indemnizatia de somaj nu se impoziteaza.

Model cerere acordare ajutor de somaj

Mai jos puteti consulta modelul oficial de cerere pentru acordarea ajutorului de somaj sau, mai bine zis, a indemnizatiei de somaj.

Agentia pentru ocuparea fortei de munca a judetului
................................/ municipiului Bucuresti(AJOFM/AMOFM)
Cod judet/sector.................................
Agentia  locala   pentru  ocuparea    fortei  de munca
(AL)/punct teritorial de lucru (PTL) ............................................, 
cod AL/PTL .................................................

CERERE
pentru acordarea indemnizatiei de somaj
Nr. ........... data ..........................

1. Numele si prenumele ..................................................................................................................................
2.Act de identitate: tip.... seria.... nr..................., data eliberarii ............., autoritatea .............................................
3. Codul numeric personal ......................................................
4. Data nasterii ........................................................................
5. Domiciliul/Resedinta: Localitatea............................., str. ............................. nr. ...., bl. ...., sc......, ap. , judetul/sectorul ............, Oficiul postal nr. ........., tel. ............................

Va rog sa aprobati plata indemnizatiei de somaj conform prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

6. Acte prezentate in vederea acordarii indemnizatiei de somaj:
a) actul de identitate BI/CI/AI seria .............. nr. ..............;
b) adeverinta medicala nr. .............., data ..................;
c) acte eliberate de organele financiare teritoriale: nr. ..........., data .............;
d) alte acte, dupa caz (denumirea, seria, numarul, data):
...........................................................................................................................

Subsemnatul.......................................................... declar pe propria raspundere, sub sanctiunile prevazute de Codul penal pentru fals in declaratii,urmatoarele:
Se bifeaza de catre toate categoriile de solicitanti de indemnizatie de somaj.
 • nu am loc de munca, nu realizez venituri sau realizez din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indicatorul social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, in vigoare.
Se bifeaza numai de catre persoanele provenite din munca si pensionarii de invaliditate care isi redobandesc capacitatea de munca
 • reincadrarea in munca nu mai este posibila la angajator
Se bifeaza numai de catre persoanele ale caror raporturi de munca sau de serviciu au incetat in perioada de suspendare a acestora.
 • reluarea activitatii nu mai este posibila la angajator
Se bifeaza numai de catre absolventii institutiilor de invatamant ,in varsta de minim 16 ani ,care intr-o perioada de 60 zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale ,precum si de catre absolventii scolilor speciale pentru persoane cu handicap ,in varsta de minim 16 ani ,care  nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale.
 • Nu urmez o forma de invatamant la data solicitarii dreptului la indemnizatia de somaj

Prin prezenta cerere   ma oblig sa comunic, in termen de 3 zile, agentiei pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrat orice schimbare a conditiilor care au condus la acordarea dreptului. In cazul in care nu imi voi respecta declaratia asumata prin prezenta cerere, ma oblig sa restitui integral sumele incasate nelegal, suportand rigorile legii.                                       
Solicitant
......................................
(numele si prenumele)

Semnatura
...............................................

INFORMATII
privind indemnizarea*)
se completeaza de personalul AJOFM

1. Data incetarii activitatii ................................................
(conform art. 38 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 cu modificarile si completarile ulterioare)

2. Stagiu de cotizare: total ....... ani ..... luni ....... zile .......,din care:
 • ....... ani ..... luni ....... zile ......., realizat anterior datei de 1 martie 2002;
 • ....... ani ..... luni ....... zile .......,  realizat ulterior datei de 1 martie 2002;

3. Categoria de somer indemnizat:
 • 6 luni;
 • 9 luni;
 • 12 luni.

4. Data dobandirii dreptului la indemnizatia de somaj ................................

5. Valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca la data stabilirii dreptului .................. lei

6. Indemnizatia de somaj la data stabilirii dreptului:
(cuantum) . ……………….. lei , din care:
 • -……………….. lei reprezentand ………..  %  din valoarea indicatorului social de referinta,in vigoare  la data stabilirii dreptului, prevazuta la pct. 5;
 • -……………….. lei reprezentand ………..  %  din ..................... lei (media bazei lunare de calcul asupra careia s-a aplicat contributia de asigurari pentru somaj, respectiv, dupa caz, a veniturilor care se iau in considerare , potrivit prevederilor legale, la stabilirea cuantumului indemnizatiei de somaj pe ultimele 12 luni in care  s-a realizat stagiu de cotizare).

7. Data expirarii perioadei de plata a indemnizatiei de somaj ..........................

Intocmit, functionar public:
Numele si prenumele .................................................................
Semnatura ...................................................................................

Verificat, sef agentie locala .....................................................................
Numele si prenumele .........................................................................
Semnatura ............................................................................................

Vizat, CFP:
Numele si prenumele ................................................................
Semnatura .....................................................................................

Finalmente, putem remarca faptul ca ajutorul de somaj nu are o valoare mare in 2021. Acest lucru se datoreaza faptului ca indicele poate fi modificat doar prin Hotarare de Guvern, lucra pe care Florin Citu nu l-a avut inca in vedere.
Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Data aparitiei: 19 August 2021
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Ajutorul de somaj. Cand il primesti de fapt in 2021":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi


©2021 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2021

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016