Pentru o PFA (avocat) sunt deductibile la calculul impozitului cheltuielile cu CAS platita la Casa de Asigurari a Avocatilor si taxele platite la Barou?
Raspuns:
In conformitate cu art. 48 alin. (5) lit. j) din Codul fiscal, cheltuielile reprezentand contributii sociale obligatorii pentru contribuabili sunt cheltuieli deductibile la calculul venitului net din activitati independente.
Totodata, in temeiul acestei reglementari, liniuta a 15-a de la pct. 38 din Normele metodologice pentru aplicarea art. 48 din Codul fiscal vine sa precizeze faptul ca sunt deductibile cheltuielile reprezentand contributiile pentru asigurarile sociale, pentru constituirea Fondului pentru plata ajutorului de somaj, pentru asigurarile sociale de sanatate, pentru accidente de munca si boli profesionale, precum si alte contributii obligatorii pentru contribuabil si angajatii acestuia.
In concluzie, contributia de asigurari sociale cat si contributia de asigurari sociale de sanatate sunt contributii obligatorii pentru avocati si sunt considerate cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe venit.
Printre cheltuielile cu deductibilitate limitata la determinarea venitului net anual din activitati independente, pe baza contabilitatii in partida simpla sunt cuprinse si cele prevazute la art. 48 alin. (5) lit. n) din Codul fiscal:
- „cheltuielile reprezentand contributiile profesionale obligatorii datorate, potrivit legii, organizatiilor profesionale din care fac parte contribuabilii, in limita a 5% din venitul brut realizat”.
Asadar, taxele la barou sunt deductibile in limita a 5% din venitul brut.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<