Normele metodologice pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii locuintei nr. 114/1996, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.275/2000, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 690 din 22 decembrie 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1.La articolul 21, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 21
(1) In vederea solutionarii cererilor privind repartizarea unei locuinte sociale, autoritatile administratiei publice locale vor stabili masurile necesare pentru luarea in evidenta si pentru analiza solicitarilor primite. In acest scop, prin hotarari ale consiliilor locale se vor constitui comisii de analiza a solicitarilor de locuinte sociale si se vor stabili si da publicitatii, prin afisare la sediul primariilor, numarul locuintelor sociale si gradul de ocupare al acestora, criteriile in baza carora se repartizeaza locuintele sociale, actele justificative necesare care insotesc cererea si locul de primire a cererilor. La stabilirea criteriilor se va tine seama de prevederile art. 42 si 43 din lege. In cadrul fiecarui criteriu, la stabilirea ordinii de prioritate se vor avea in vedere:
a) conditiile de locuit ale solicitantilor;
b) numarul copiilor si al celorlalte persoane care gospodaresc impreuna cu solicitantii;
c) starea sanatatii solicitantilor sau a unor membri ai familiilor acestora;
d) apartenenta solicitantilor la un grup vulnerabil, definit potrivit Legii asistentei sociale nr. 292/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, expusi riscului de excluziune sociala si marginalizare;
e) vechimea cererilor."
2.La articolul 21, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (11), cu urmatorul cuprins:
"(11) In procesul de solutionare a cererilor privind repartizarea unei locuinte sociale se va tine cont de urmatoarele principii:
a) transparenta in procesul de acordare a locuintelor sociale;
b) prevenirea si combaterea saraciei;
c) prevenirea si combaterea riscului de excluziune sociala;
d) prevenirea si combaterea segregarii;
e) nediscriminare;
f) egalitate de sanse."
3.Articolul 22 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 22
(1) In limita numarului si structurii locuintelor sociale disponibile, consiliile locale vor emite repartitii in ordinea stabilita in lista de prioritati ramasa definitiva. Repartizarea locuintelor de necesitate se va efectua in baza criteriilor si in conditiile stabilite de consiliile locale conform legii.
(2) Ca masura complementara celor prevazute de Legea nr. 292/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, victimele violentei domestice pot beneficia de locuinte sociale sau de necesitate, astfel:
a) au acces la locuintele sociale victimele violentei domestice in cazul in care sotii au demarat, potrivit legii, procedura lichidarii comunitatii, partajul bunurilor comune si regularizarea datoriilor;
b) au acces la locuintele de necesitate victimele violentei domestice in cazul in care a fost emis ordin de protectie provizoriu de politist si/sau ordin de protectie emis de instanta judecatoreasca in conditiile legii."
4.Articolul 24 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 24
(1) Contractul de inchiriere pentru locuinte sociale sau de necesitate se incheie potrivit contractuluicadru de inchiriere prevazut in anexa nr. 8 si prevederilor art. 44, respectiv art. 55 din lege.
(2) In situatia prevazuta la art. 22 alin. (2) lit. a), durata contractului de inchiriere pentru locuintele sociale nu poate depasi data finalizarii partajului prin una dintre modalitatile prevazute de lege.
(3) In situatia prevazuta la art. 22 alin. (2) lit. b), durata contractului de inchiriere pentru locuintele de necesitate nu poate depasi durata ordinelor de protectie.