Victimele violentei domestice ar putea beneficia de asistenta juridica gratuita pe tot parcursul procesului, inclusiv la apel, potrivit unui proiect de lege initiat de USR. Proiectul isi propune sa repare o eroare din actuala legislatie, care ofera asistenta juridica gratuita victimei doar la prima infatisare in instanta.
Totodata, noua initiativa legislativa propune ca durata maxima a ordinului de protectie sa fie extinsa la 1 an, fata de 6 luni, cat este in prezent.
„Statistica din Romania este infioratoare! Aproape 500 de femei au fost ucise in ultimii 10 ani in urma violentelor din familie. In primele 11 luni ale anului 2022 au fost instituite 11.891 de ordine de protectie. Sunt necesare legi mai dure pentru agresori, insa e la fel de important sa protejam mai bine victimele si sa le sprijinim sa scape din cosmarul unei case in care loviturile si abuzurile de orice fel definesc o zi obisnuita. De aceea, am depus acest proiect si le multumesc, pe aceasta cale, si colegelor si colegilor mei din celelalte partide, co-semnatari ai proiectului”, a declarat Monica Berescu, deputata USR de Iasi si co-initiatoare a legii.
NOU! Lucrare esentiala pentru orice jurist: "Enciclopedia Juridica - Ghid practic de Legislatie si Spete rezolvate!" ...click pentru detalii si comenzi<<
Proiectul USR modifica Legea pentru prevenirea si combaterea violentei in familie (nr. 217/2003) astfel incat sa fie instanta de judecata sa aiba posibilitatea ca ordinul de protectie sa fie instituit pe o perioada de maximum 12 luni (fata de 6 luni, cat este in prezent).
Totodata, USR propune ca victima sa beneficieze de asistenta juridica gratuita pe toata durata procesului, inclusiv in apel, nu doar la prima infatisare.
„Este in vigoare deja legea pe care am initiat-o, ca victimele violentei domestice sa aiba dreptul la locuinta sociala sau de necesitate, dar nu este suficient. Astazi, extindem asistenta juridica pentru victime si in apel si dublam durata maxima a ordinelor de protectie. Intalnirile deputatelor din ultimele luni, fie la micul dejun pentru deputate pe care il gazduiesc lunar cu Ambasada Norvegiei, fie in grupul transpartinic initiat de Filia si Ambasada Germaniei, coaguleaza o retea de parlamentari care sustin drepturile femeilor, asa ca proiectul este co-semnat de parlamentari din toate partidele neextremiste”, precizeaza Oana Toiu, presedinta Comisiei de Tineret si sport din Camera Deputatilor si co-initiatoare a legii.
„In fiecare an, zeci de mii de femei din Romania sunt victime ale violentei. Unele dintre acestea au curaj sa isi infrunte agresorii si sa ii denunte, in timp ce multe raman tacute in propria drama. De foarte multe ori, autoritatile statului asista pasive la acest fenomen, motivand ca nu au parghiile legale pentru a se implica mai mult. Statisticile privind violenta domestica sunt ingrijoratoare si de aceea trebuie sa gandim masuri legislative care sa protejeze si sa sprijine victimele, dar si sa ii impiedice pe agresori sa recidiveze”, explica Beniamin Todosiu, deputat USR de Alba si co-initiator al legii.
Acesta este un proiect de lege. Pentru a intra in vigoare, el trebuie sa fie adoptat de Parlament si sa mearga spre promulgare la presedintele Klaus Iohannis.