
Copilul care devine victima sau martor intr-un dosar ce vizeaza o infractiune, in special in cazul celor savarsite cu violenta, ori a infractiunilor privitoare la viata sexuala, va putea fi audiat in prezenta un psiholog.
Legea care reglementeaza cadrul de audiere a copilului, persoana vatamata sau martor, fara a se aduce vreo atingere integritatii psiho-emotionale a acestuia, a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis.
Actul normativ vizeaza modificarea si completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala astfel incat riscul de a provoca minorului o trauma si mai puternica in timpul audierilor sa fie redus prin asigurarea unui cadru cat mai stabil pe toata durata procedurilor judiciare.
Actuala legislatie prevede deja ca audierea martorului minor in varsta de pana la 14 ani are loc in prezenta unuia dintre parinti, a tutorelui sau a persoanei ori a reprezentantului institutiei careia ii este incredintat minorul spre crestere si educare. Daca persoanele mentionate anterior nu pot fi prezente sau au calitatea de suspect, inculpat, persoana vatamata, parte civila, parte responsabila civilmente ori martor in cauza ori exista suspiciunea rezonabila ca pot influenta declaratia minorului, audierea acestuia are loc in prezenta unui reprezentant al autoritatii tutelare sau a unei rude cu capacitate deplina de exercitiu, stabilite de organul judiciar. Abia daca se considera necesar, la cerere sau din oficiu, organul de urmarire penala sau instanta dispune ca la audierea martorului minor sa asiste un psiholog.
Ori, audierea martorului minor trebuie sa evite producerea oricarui efect negativ asupra starii psihice a acestuia.
"Exista un risc major ca, in anumite cazuri de ascultare a copilului martor sau chiar victima din institutiile de protectie sociala, magistratul sa intampine dificultati cauzate de teama copilului, caruia ii este frica de faptul ca declaratiile sale adevarate vor atrage razbunarea persoanelor interesate. Astfel, este indicat ca acesti copii sa fie audiati numai dupa luarea unei masuri speciale de protejare a copilului victima sau martor prin inlocuirea reprezentantului institutiei cu un psiholog, care va oferi consiliere de specialitate minorului pe toata durata procedurilor judiciare", se arata in expunerea de motive la initiativa legislativa.
Inlocuirea reprezentantului institutiei cu un psiholog ajuta ca acesta sa nu mai poata fi supus vreunei influente din partea persoanelor in anturajul carora se afla anterior.
Modificarile aduse la Codul de procedura penala:
LEGE pentru modificarea si completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala
1. La articolul 111, dupa alineatul (8) se introduc doua noi alineate (8.1-8.2), cu urmatorul cuprins:
„(8.1) - Audierea persoanei vatamate in varsta de pana la 14 ani are loc in prezenta unuia dintre parinti, a tutorelui sau a persoanei ori a reprezentantului institutiei careia ii este incredintat minorul spre crestere si educare, precum si in prezenta unui psiholog, stabilit de organul judiciar. Psihologul va oferi consiliere de specialitate minorului pe toata durata procedurilor judiciare..
„(8.2) - Daca persoanele prevazute la alin. (8.1) nu pot fi prezente sau au calitatea de suspect, inculpat, persoana vatamata, parte civila, parte responsabila civilmente ori martor in cauza ori exista suspiciunea rezonabila ca pot influenta declaratia minorului, audierea acestuia are loc in prezenta unui reprezentant al autoritatii tutelare sau a unei rude cu capacitate deplina de exercitiu, precum si in prezenta unui psiholog, stabiliti de organul judiciar. Psihologul va oferi consiliere de specialitate minorului pe toata durata procedurilor judiciare.
2. La articolul 124, alineatele (1) și (2) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„Art. 124. – (1) Audierea martorului minor in varsta de pana la 14 ani are loc in prezenta unuia dintre parinti, a tutorelui sau a persoanei ori a reprezentantului institutiei careia ii este incredintat minorul spre crestere si educare, precum si in prezenta unui psiholog, stabilit de organul judiciar. Psihologul va oferi consiliere de specialitate minorului pe toata durata procedurilor judiciare.
(2) Daca persoanele aratate la alin. (1) nu pot fi prezente sau au calitatea de suspect, inculpat, persoana vatamata, parte civila, parte responsabila civilmente ori martor in cauza ori exista suspiciunea rezonabila ca pot influenta declaratia minorului, audierea acestuia are loc in prezenta unui reprezentant al autoritatii tutelare sau a unei rude cu capacitate deplina de exercitiu, precum si in prezenta unui psiholog, stabiliti de organul judiciar. Psihologul va oferi consiliere de specialitate minorului pe toata durata procedurilor judiciare.”
3. La articolul 124, dupa alineatul (2) se introduce un nou alineat, alin. (2.1), cu urmatorul cuprins:
„(2.1) In cazul in care audierea martorului minor vizeaza activitatea institutiei careia ii este incredintat spre crestere si educare, se inlocuieste reprezentantul acestei institutii cu reprezentantul autoritatii tutelare sau cu o ruda cu capacitate deplina de exercitiu, precum si cu un psiholog, stabiliti de organul judiciar. Psihologul va oferi consiliere de specialitate minorului pe toata durata procedurilor judiciare.”
4. La articolul 124, alineatul (3) se abroga.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<