Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incetarea contractului de intretinere


(1) Contractul de intretinere incheiat pe durata determinata inceteaza la expirarea acestei durate, cu exceptia cazului in care creditorul intretinerii decedeaza mai devreme.

(2) Atunci cand comportamentul celeilalte parti face imposibila executarea contractului in conditii conforme bunelor moravuri, cel interesat poate cere rezolutiunea.

(3) In cazul prevazut la alin. (2), precum si atunci cand se intemeiaza pe neexecutarea fara justificare a obligatiei de intretinere, rezolutiunea nu poate fi pronuntata decat de instanta, dispozitiile art. 1.552 nefiind aplicabile. Orice clauza contrara este considerata nescrisa.

(4) Daca rezolutiunea a fost ceruta pentru unul dintre motivele prevazute la alin. (2) sau (3), oferta de intretinere facuta de debitorul parat dupa introducerea actiunii nu poate impiedica rezolutiunea contractului.

(5) In cazul in care rezolutiunea se pronunta pentru unul dintre motivele prevazute la alin. (2) sau (3), debitorul in culpa nu poate obtine restituirea prestatiilor de intretinere deja executate.

(6) Dreptul la actiunea in rezolutiune se transmite mostenitorilor.

(7) Rezolutiunea contractului de intretinere nu se poate cere pentru motivele prevazute la art. 2.261 alin. (1).

Comentariu

* Incetarea contractului intervine din alte cauze decat cele pentru care se produce inlocuirea prestatiilor prin renta. Principala modalitate de incetare o constituie rezolutiunea judiciara, care poate fi ceruta in urmatoarele situatii:

– comportamentul celeilalte parti face imposibila executarea contractului (caz in care este posibila si rezolutiunea conventionala – alin. (2);
– neexecutarea fara justificare a obligatiei de intretinere (caz in care este obligatorie rezolutiunea judiciara).

* Ultimele alineate exclud intelegerea partilor si confera instantei deplina putere de apreciere, datorita aspectului psihologic pe care il comporta neindeplinirea acestei obligatii.

(Codul civil al Romaniei : indrumar notarial / Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania - Bucuresti : Monitorul Oficial R.A., 2011)

Jurisprudenta

Schimbarea debitorului obligatiei de intretinere nu s-ar putea face, in timpul vietii intretinatorului, decat cu acodrul intretinutului, in vreme ce dupa moartea intretinatorului, survenita anterior celei a intretinutului, preluarea obligatiei de intretinere de catre succesorii intretinatorului nu s-ar putea, de asemenea, realiza decat cu acordul neechivoc al intretinutului. Aceste exigente decurg din sus-evocatul caracter intuitu personae al unui contract de intretinere precum cel din cauza de fata, astfel ca in situatia in care obligatia de intretinere a fost asumata pentru intreaga durata a vietii intretinutului, insa intretinatorul moare inaintea acestuia si intretinutul nu este de acord cu prestarea in continuare a intretinerii de catre succesorii intretinatorului, contractul se desfiinteaza.

(Curtea de Apel Cluj, sectia civila, de munca si asigurari sociale, pentru minori si familie, decizia nr.323/R din 28 ianuarie 2005; Jurisprudenta Nationala 2004-2005)


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Incetarea contractului de intretinere":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI