Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MODIFICARI la Formularul 208. Cum arata noul document si INSTRUCTIUNILE de completare

MODIFICARI la Formularul 208. Cum arata noul document si INSTRUCTIUNILE de completare
Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat pe site-ul anaf.ro un proiect de ordin pentru modificarea modelului, conținutului și instrucțiunilor de completare ale Formularului 208 „Declarație informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal”, aprobat prin Ordinul ministrului Finanțelor Publice și al ministrului Justiției nr.1022/2562/2016 privind aprobarea procedurilor de stabilire, plată și rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal și a modelului și conținutului unor formulare utilizate în administrarea impozitului pe venit.

Proiectul de ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala trebuie sa fie adoptat ca modificarile sa intre in vigoare.

Principalele modificari si completari aduse Formularului 208 


- obligatia declararii tranzactiilor sub plafonul neimpozabil prevazut la art.111  alin.(1) din Codul fiscal, in declaratia informativa privind transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal; 

- modificarea modului de stabilire a venitului impozabil din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal. Astfel, suma neimpozabila de 450.000 lei se deduce fie din valoarea tranzactiei declarata de parti, fie din valoarea minima stabilita prin studiul de piata in situatia in care valoarea declarata este inferioara  valorii minime stabilite prin studiul de piata.

Avand in vedere modificarile legislative mentionate se impune modificarea modelului, continutului si instructiunilor de completare ale formularului 208  „Declaratie informativa privind impozitul pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal”, aprobat prin Ordinul ministrului finantelor publice si al ministrului justitiei nr.1022/2562/2016, cu modificarile ulterioare. 

Mai exact, prin prezentul proiect de ordin se fac urmatoarele modificari la Formularul 208:
- introducerea unei noi coloane pentru evidentierea valorii tranzactiei inscrisa in  documentul de transfer, pentru fiecare beneficiar de venit, corespunzator cotei  detinute; 
- eliminarea rubricii prin care notarul public notifica organului fiscal tranzactiile  pentru care valoarea declarata de parti era inferioara valorii minime stabilite prin  studiul de piata, intrucat declaratia se completeaza pentru toate tranzactiile de  proprietati imobiliare din patrimoniul personal. 

Totodata, au fost actualizate in mod corespunzator si instructiunile de completare a declaratiei informative. 

Instructiuni de completare pentru NOUL Formular 208


I. Depunerea declaratiei

1. Declaratia se completeaza si se depune de catre notarii publici pentru tranzactiile prin care s-au efectuat transferuri ale dreptului de proprietate si ale dezmembramintelor acestuia asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, din patrimoniul personal. 

2. Declaratia se completeaza si se depune si in cazul transmiterii dreptului de 
proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire, indiferent de momentul dezbaterii succesiunii, in cazul persoanelor fizice cu handicap grav sau accentuat, care sunt scutite de la plata impozitului pe venit, potrivit prevederilor art. 60 pct.1 lit.e) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. 

3. Termenul de depunere 
3.1. Declaratia se completeaza si se depune semestrial pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului in care a avut loc autentificarea actelor privind transferul  proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal. 
3.2. Declaratia poate fi corectata prin depunerea unei declaratii rectificative, conform art.105 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, situatie in care se va inscrie "X" in casuta prevazuta in acest scop. 
3.3. Declaratia rectificativa cuprinde toate tranzactiile realizate in perioada de raportare. 

4. Organul fiscal central competent 
4.1. Declaratia se depune la organul fiscal central in a carui evidenta fiscala biroul notarial este inregistrat ca platitor de impozite, taxe si contributii. 
4.2. In declaratie se cuprind toate actele instrumentate in perioada de raportare de biroul notarial, inclusiv cele instrumentate la sediile secundare ale biroului notarial. 

5. Modul de depunere a declaratiei 
5.1. Declaratia se completeaza cu ajutorul programului de asistenta si se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, in conformitate cu prevederile legale in  vigoare. 
5.2. Programul de asistenta este pus la dispozitia contribuabililor gratuit de unitatile fiscale subordonate sau poate fi descarcat de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, la adresa www.anaf.ro. 

NOTA: 
In cazul in care, dupa autentificarea actului sau intocmirea incheierii de finalizare in  procedura succesorala de catre notarul public, se constata erori sau omisiuni in calcularea si incasarea impozitului, acestea se vor solutiona conform procedurii de rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal, prevazuta in anexa nr.9 din Ordinul ministrului finantelor publice si al ministrului justitiei nr. 1.022/2.562/2016 privind aprobarea procedurilor de stabilire, plata si rectificare a impozitului pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal si a modelului si  continutului unor formulare utilizate in administrarea impozitului pe venit, cu modificarile ulterioare. 

II. Completarea declaratiei 
1. Perioada de raportare 
1.1. In rubrica "Semestrul" se inscrie cu cifre arabe numarul ultimului semestru al perioadei de raportare (de exemplu: 1 pentru semestrul I sau 2 pentru semestrul II). 
1.2. Anul pentru care se completeaza declaratia se inscrie cu cifre arabe cu 4 caractere (de exemplu: 2022). 

2. Casuta "Declaratie rectificativa" se bifeaza ori de cate ori notarul public constata erori in declaratia depusa anterior, situatie in care se va inscrie "X". 

3. Sectiunea A "Date de identificare a notarului public" 
3.1. In caseta "Cod de identificare fiscala" se inscrie codul de identificare fiscala al notarului public, inscriindu-se cifrele cu aliniere la dreapta. 
In situatia in care declaratia se completeaza de catre imputernicit, desemnat potrivit legii, se inscriu codul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal central competent persoanei ale carei obligatii sunt indeplinite, precum si datele de identificare ale acesteia, iar  la rubrica "Functia" din formular se inscrie "Imputernicit". 
In cazul in care notarul public are calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, codul de identificare fiscala va fi precedat de prefixul "RO". 
3.2. In rubrica "Denumire/Nume, prenume" se inscriu, dupa caz, denumirea sau numele si prenumele notarului public. 
3.3. Rubricile privind adresa se completeaza, dupa caz, cu datele privind adresa domiciliului fiscal al notarului public. 

4. Sectiunea B "Date recapitulative privind transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" 

Tabelul se genereaza cu ajutorul programului de asistenta si reprezinta situatia centralizatoare a datelor declarate la sectiuneaC. 

5. Sectiunea C "Date informative privind transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" 
Coloanele 1 - 6 se completeaza cu informatiile corespunzatoare fiecarei tranzactii prin care s-au efectuat transferuri ale dreptului de proprietate si ale dezmembramintelor acestuia asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, din patrimoniul personal. 
Coloanele 7 - 13 se completeaza cu informatiile corespunzatoare fiecarei persoane care transfera dreptul de proprietate si dezmembramintele acestuia. 
Coloanele 14 - 16 se completeaza cu informatiile corespunzatoare fiecarei persoane careia i se transfera dreptul de proprietate si dezmembramintele acestuia. 

Col. 1 "Numar act notarial" - se inscrie numarul actului notarial, pentru fiecare tranzactie. 

Col. 2 "Modalitatea de transfer a dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia" - se inscrie tipul de transfer, pentru fiecare tranzactie (vanzare-cumparare, mostenire, donatie etc.). 

Col. 3 "Taxele notariale aferente transferului" - se inscrie suma reprezentand taxele notariale aferente transferului, pentru fiecare tranzactie. 

Prin taxe notariale se intelege tariful ANCPI (Agentia Nationala de Cadastru si  Publicitate Imobiliara), tariful pentru obtinerea extraselor, precum si alte sume datorate bugetului de stat incasate de notarii publici la transferul proprietatilor imobiliare. 

Col. 4 "Valoarea stabilita prin studiul de piata" - se inscrie suma reprezentand valoarea minima stabilita prin studiul de piata, pentru fiecare tranzactie. 

Col. 5 "Valoarea tranzactiei inscrisa in documentul de transfer" - se inscrie suma reprezentand valoarea totala a tranzactiei inscrisa in documentul de transfer (actul notarial), pentru fiecare tranzactie. 

Col. 6 "Venit impozabil" - se inscrie suma reprezentand venitul impozabil stabilit potrivit legii, pentru fiecare tranzactie. 

Col. 7 "Nume, Prenume" - se completeaza pentru fiecare beneficiar de venit, 
inscriindu-se numele si prenumele persoanelor fizice care transfera dreptul de proprietate si dezmembramintele acestuia. 

Col. 8 "CNP/NIF" - se completeaza pentru fiecare beneficiar de venit, inscriindu-se codul numeric personal sau numarul de identificare fiscala, atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz. 

Col. 9 "Cota %" - se inscrie cota (%) detinuta de fiecare beneficiar de venit, din proprietatea imobiliara transferata. 

Col. 10 ”Valoarea tranzactiei inscrisa in documentul de transfer" - se inscrie suma reprezentand valoarea tranzactiei inscrisa in documentul de transfer (actul notarial), pentru fiecare tranzactie, pe fiecare beneficiar de venit, corespunzatoare cotei detinute. 

Col. 11 "Venit impozabil" - se inscrie suma reprezentand venitul impozabil stabilit potrivit legii, pentru fiecare tranzactie, pe fiecare beneficiar de venit, corespunzator cotei detinute. 

Col. 12 "Impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" - se inscrie suma reprezentand impozitul pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal calculat si incasat de notarul public, potrivit legii, pentru fiecare tranzactie, pe fiecare beneficiar de venit. 

Col. 13 "Impozitul scutit la plata pe venitul din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal" - se inscrie pentru fiecare tranzactie, pe fiecare beneficiar de venit suma reprezentand impozitul scutit de la plata, calculat de notarul public pentru veniturile realizate  de persoanele cu handicap grav sau accentuat din transmiterea dreptului de proprietate si a  dezmembramintelor acestuia cu titlu de mostenire, prevazute la art.111 din Codul fiscal, indiferent de momentul dezbaterii succesiunii. 

Col. 14 "Nume, Prenume/Denumire" - se completeaza pentru fiecare persoana careia i se transfera dreptul de proprietate si dezmembramintele acestuia, inscriindu-se numele si prenumele persoanelor fizice, denumirea persoanelor juridice sau a altor entitati, dupa caz. 

Col. 15 "Cod de identificare fiscala" - se completeaza pentru fiecare persoana fizica, juridica sau alta entitate, dupa caz, careia i se transfera dreptul de proprietate si dezmembramintele acestuia, inscriindu-se codul de identificarefiscala.

Codul de identificare fiscala poate fi:
a) pentru persoanele juridice, precum si pentru asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, cu exceptia celor prevazute la lit. b), codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal; 
b) pentru persoanele fizice si juridice, precum si pentru alte entitati care se 
inregistreaza potrivit legii speciale la registrul comertului, codul unic de inregistrare atribuit potrivit legii speciale; 
c) pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, cu exceptia celor prevazute la lit. b), codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal; 
d) pentru persoanele fizice, altele decat cele prevazute la lit. c), codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale; 
e) pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal, numarul de identificare fiscala atribuit de organul fiscal. 

In cazul transferului dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin donatie, la completarea declaratiei, in coloanele 7 - 12 se inscriu datele referitoare la donatar, iar in coloanele 14 - 16 cele referitoare la donator. 

In cazul transferului dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia, prin mostenire, in coloanele 7 - 13 se inscriu datele referitoare la persoana careia si se transfera dreptul de proprietate si dezmembramintele acestuia, iar coloanele 14 - 16 nu se completeaza. 

Col. 16 "Cota %" - se inscrie cota (%) care revine fiecarui dobanditor din proprietatea imobiliara in urma transferului dreptului de proprietate si al dezmembramintelor acestuia..
 

Ana Ghiarasim
de Ana Ghiarasim

Cu o experienta de aproape 12 ani in presa scrisa, Ana Maria Ghiarasim aduce in fata cititorilor E-juridic cele mai importante noutati legate de legislatia in domeniu, explicate si comentate in detaliu. Stiri, legi si informatii la zi.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriData aparitiei: 25 Mai 2022
Votati articolul "MODIFICARI la Formularul 208. Cum arata noul document si INSTRUCTIUNILE de completare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016