Parlamentarii care vor fi gasiti vinovati de vot multiplu vor fi pedepsiti mai aspru, dupa ce o initiativa in acest sens a fost introdusa pentru dezbatere la Camera Deputatilor.
Senatorii si deputatii sunt pedepsiti disciplinar in prezent prin atentionare verbala, chemare la ordine, retragerea cuvantului, indepartarea din sala pe durata sedintei, avertisment scris sau, in situatia in care se constata conflictul de interese, scaderea indemnizatiei cu 10% pentru maximum 3 luni. Mai mult, neparticiparea la cel putin o activitate parlamentara desfasurata la Senat sau Camera Deputatilor se considera absenta nemotivata si are drept consecinta retinerea a 1% din indemnizatia lunara bruta a deputatului sau senatorului.
Nemultumirea, insa, rezida in faptul ca aceste sanctiuni sunt prea permisive. Constatarea votului multiplu la aprobarea Legii bugetului de stat pe 2021 a starnit indignare in randul cetatenilor care au vazut inregistrarile si acum alti alesi vor sa actioneze pentru stabilirea de pedepse suplimentare.
Cum adaugarea sau eliminarea de pedepse pentru parlamentari se poate face doar prin modificarea Legii nr. 96/2006, initiativa va trebui dezbatuta de plenul comun al Senatului si Camerei Deputatilor. Actul include trei parti importante.
In primul rand, se propune modificarea art. 51 in seunsul includerii in sfera abaterilor disciplinare parlamentare a faptei constand in "exprimarea votului prin mijloace electronice prin utilizarea cardului de vot electronic al altui senator ori deputat".
In al doilea rand, se impune stabilirea sanctiunii disciplinarea parlamentare, aceasta constand in retinerea din indemnizatia lunara bruta a deputatului sau senatorului a unei sume reprezentand diferenta dintre aceasta si
valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, aplicarea sanctiunii urmand procedura stabilita prin art. 53.
In al treilea rand, prevederea expresa a faptului ca exprimarea votului prin mijloace electronice prin utilizarea cardului de vot electronic al altui senator ori deputat are drept consecinta anularea votului astfel exprimat, dispusa pana la momentul incheierii sedintei de catre presedintele de sedinta.
Abaterile vor fi constatate de comisia care are in competenta analiza problemelor de disciplina la nivelul Camerei respective.
Finalmente,
propunerea legislativa va trebui dezbatuta si aprobata sau respinsa de plenul comun al celor doua camere ale Parlamentului. Punctul de vedere al Guvernului a fost solicitat deja. Ramane de vazut cand raportul comisiei sesizate in fond va fi adoptat pentru posibilitatea introducerii votului in plen.