Deputatii au votat modificarile aduse Codului Silvic, desi nici macar initiatorul care este deputat PSD nu a fost de acord cu ceea ce a fost adoptat.
Codul Silvic a fost modificat cu 136 de voturi "pentru", 84 "impotriva" si 11 "abtineri".
"Va vorbesc in calitate de initiator si probabil este ceva unic in Parlamentului cand un initiator unic nu doreste sa i se voteze initiativa legislativa. In momentul in care am amendat codul silvic am amendat articolul 16 pentru o eroare materiala, in comisie s-a venit cu un amendament al articolului 59 care inseamna lemnul de foc ieftin pentru populatie. E o criza a lemnului de foc.
Noi nu vorbim de faptul ca nu gasim lemn de foc, gasim dar depinde la ce pret. Romania este una dintre foarte putinele tari in care arborii se liciteaza vii, in padure, asta inseamna pe picior.
Odata ce un agent economic a castigat un arbore, nu ii mai poti spune ce sa faca cu el, face ce vrea, e al lui. Noi am mers si am zis ca daca in UE doar 15% se mai liciteaza pe picior, restul se face prin prestare de servicii, sa incepem si noi, ne-am referit la lemnul secundar, sa nu il mai dam la licitatie la agentii economici, ci sa asiguram lemnul de foc direct spre populatie", a sustinut Doina Pana.
Initiatorul proiectului de modificare a Codului Silvic a cerut eliminarea amendamentului care presupunea vanzarea lemnelor "pe picior", astfel incat arborii vii sa nu mai poata fi licitati, ci exploatati, taiati de operatori, iar o parte sa fie data si populatiei ca lemn de foc.
"Lucrarile de ingrijire si conducere a arboretelor, taierile de igiena, precum si taierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafetele compacte de maximum 3ha, executate in fondul forestier proprietate publica a statului, se realizeaza de catre administratorii prevazuti de lege, in urmatoarea ordine: a)prin exploatare in regie proprie, cu forte proprii; b) prin exploatare in regie proprie, prin prestari servicii cu operatori economici atestati pentru lucrari de exploatare forestiera; c) prin valorificare ca masa lemnoasa pe picior" prevede amendamentul adus articolului 59, initiat de Ioan Terea, deputat PSD, Corneliu Olar, deputat PNL si Ion Tabugan, deputat ALDE, cu care initiatoarea proiectului de lege nu a fost de acord.
In forma in vigoare, articolul 59 arata astfel: "Lucrarile de ingrijire si conducere a arboretelor, taierile de igiena, precum si taierile de produse accidentale dispersate sau realizate pe suprafete compacte de maximum 3 ha, executate in fondul forestier proprietate publica a statului, se realizeaza de catre administratorii prevazuti de lege, prin exploatare in regie proprie, cu forte proprii sau prin prestari servicii cu operatori economici atestati pentru lucrari de exploatare forestiera. "
E-Juridic a relatat anterior despre pericolul pentru populatie reprezentat de modificarile aduse Codului Silvic.
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Fise distractive pentru gradinita
Proiectul de lege se afla acum la Administratia Prezidentiala pentru a fi promulgat, intrucat Senatul l-a adoptat deja in luna februarie a.c.
Atentie! Proiectul de modificare a Codului Silvic nu se afla inca in vigoare! Pentru a deveni lege este nevoie de promulgarea Presedintelui Romaniei si publicarea in Monitorul Oficial!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri