Din clasa a II-a de mostenitori fac parte ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati.
-Ascendentii privilegiati – parintii
-Colateralii privilegiati – fratii si surorile.
Clasa a II-a de mostenitori este formata din ascendentii privilegiati – parintii defunctului si din colateralii privilegiati – fratii si surorile defunctului si descendentii lor.
Aceasta clasa de mostenitori vine la mostenire daca defunctul nu a avut descendenti sau cand exista dezmosteniti sau renuntatori.
Este o clasa mixta de mostenitori care cuprinde atat ascendentii privilegiati, cat si colateralii privilegiati.
Denumirea de privilegiati indica statutul distinct fata de ceilalti ascendenti – bunici, strabunici, stra -strabunici etc. si fata de ceilalti colaterali – unchi, matusi, veri etc.
Ascendentii privilegiati
Ascendentii privilegiati sunt parintii defunctului, fie ei parinti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptatori.
In prezent, adoptia este posibila doar cu efecte depline, iar in acest context, parintii naturali nu au niciun drept de mostenire asupra patrimoniului defunctului.
A fost pusa des in discutie recunoasterea de paternitate facuta de tatal din afara casatoriei facuta doar in scopul mostenirii defunctului fiu si care s-a considerat ca este lovita de nulitate intrucat are un scop imoral.
Colateralii privilegiati
Sunt reprezentati de fratii si surorile defunctului, precum si de descendentii acestora pana la gradul IV inclusiv.
La fel ca si in cazul ascendentilor privilegiati, nu are importanta daca fratii si surorile sunt din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati.
Aceeasi discutie particulara referitoare la adoptia cu efecte restranse, cand adoptatul pastreaza legaturile de rudenie cu parintii sai firesti si cu fratii sai.
Fratii si surorile defunctului pot veni la mostenire doar in nume propriu, dar descendentii lor pot fi reprezentati. Colateralii privilegiati nu sunt mostenitori rezervatari si nici sezinari.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<