Din clasa a II-a de mostenitori fac parte ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati.
-Ascendentii privilegiati – parintii
-Colateralii privilegiati – fratii si surorile.
Clasa a II-a de mostenitori este formata din ascendentii privilegiati – parintii defunctului si din colateralii privilegiati – fratii si surorile defunctului si descendentii lor.
Aceasta clasa de mostenitori vine la mostenire daca defunctul nu a avut descendenti sau cand exista dezmosteniti sau renuntatori.
Este o clasa mixta de mostenitori care cuprinde atat ascendentii privilegiati, cat si colateralii privilegiati.
Denumirea de privilegiati indica statutul distinct fata de ceilalti ascendenti – bunici, strabunici, stra -strabunici etc. si fata de ceilalti colaterali – unchi, matusi, veri etc.
Ascendentii privilegiati
Ascendentii privilegiati sunt parintii defunctului, fie ei parinti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptatori.
In prezent, adoptia este posibila doar cu efecte depline, iar in acest context, parintii naturali nu au niciun drept de mostenire asupra patrimoniului defunctului.
A fost pusa des in discutie recunoasterea de paternitate facuta de tatal din afara casatoriei facuta doar in scopul mostenirii defunctului fiu si care s-a considerat ca este lovita de nulitate intrucat are un scop imoral.
Colateralii privilegiati
Sunt reprezentati de fratii si surorile defunctului, precum si de descendentii acestora pana la gradul IV inclusiv.
La fel ca si in cazul ascendentilor privilegiati, nu are importanta daca fratii si surorile sunt din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati.
Aceeasi discutie particulara referitoare la adoptia cu efecte restranse, cand adoptatul pastreaza legaturile de rudenie cu parintii sai firesti si cu fratii sai.
Fratii si surorile defunctului pot veni la mostenire doar in nume propriu, dar descendentii lor pot fi reprezentati. Colateralii privilegiati nu sunt mostenitori rezervatari si nici sezinari.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am o salariata insarcinata care, pe baza unei recomandari medicale legale emise de medicul curant, trebuie sa isi reduca programul de lucru de la 8 ore pe zi, la 6 ore pe zi din cauza riscurilor asociate sarcinii. Aceasta recomandare prevede explicit ca reducerea programului de lucru nu ar trebui sa afecteze drepturile salariale si contractuale ale salariatei. Avem rugamintea sa ne confirmati: 1.Care sunt pasii legali si procedurali pe care trebuie sa ii urmeze angajatorul pentru a implementa...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat al societatii a solicitat printr-o cerere de concediu trei zile de concediu fara plata, astfel: 24.12.2024, 27,12.2024, 31.12.2024. Angajatorul aproba cererea, conform art. 153 din Codul muncii, se intocmeste decizia si contractul va fi suspendat in temeiul art. 54 din Codul muncii. Cum voi inregistra in Revisal aceste zile de concediu fara plata? 1. data inceput suspendare: 24.12.2024; data sfarsit suspendare: 24.12.2024; data incetare suspendare: prima zi de activitate a...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa mi spuneti cum inchidem contractul de munca al unei angajate femeie de serviciu care a stat in concediu medical din 20.07.2024-13.12.2024 si a fracturat piciorul si mai avea anterior probleme cu soldul si coloana iar azi 12.12.2024 avenit cu Decizie medicala de incadrare in gr.III de handicap si a zis sa i inchidem contractul ca ea s-a pensionat pe ca de boala. In ce baza ii facem incetarea contractului si cu ce articol? Este necesara o solicitare scrisa din partea ei sau e suficienta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<