Un roman din judetul Bacau a reusit sa obtina sprijinul Avocatului Poporului privind taxele pe care i le cerea Consiliul Local pentru un imobil in care nu mai locuia de peste 30 de ani.
Mai multe Hotarari de Consiliu Local ar urma sa fie anulate de catre autoritatile comunei Dofteana din Bacau, conform unui comunicat de presa publicat de Avocatul Poporului.
Institutia arata ca mai multe petitii au fost acceptate privind aceasta problema. Acestea au fost transmise Biroului Teritorial Bacau atat in 2017, cat si in 2018. Petitionarul a aratat ca nu mai locuieste in imobilul mostenit din 1976, asadar nu ar trebui sa fie obligat la achitarea unor taxe care nu isi au rostul pentru el.
"Aprobarea taxei de salubritate pe rol/ gospodarie, indiferent de numarul de persoane ce o compun, nu e conforma cu principiile taxarii echitabile si nici cu cel al nediscriminarii utilizatorilor, fiind evidenta incalcarea acestor principii, din moment ce gospodariile pot avea un numar diferit de persoane in compunere, iar cantitatea serviciului prestat este, prin urmare, diferita, in functie de numarul persoanelor ce compun respectivele gospodarii", isi motiveaza Avocatul Poporului demersul.
Totodata, Avocatul Poporului considera ca hotararile Consiliului Local al comunei Dofteana creeaza o discriminare nejustificata intre mostenitorii care au dezbatut succesiunea si sunt obligati sa plateasca taxa de gunoi, chiar daca nu locuiesc acolo, in timp ce persoanele care nu au dezbatut succesiunea nu sunt taxate.
In ceea ce priveste taxa PSI, Avocatul Poporului considera ca instituirea acesteia este nelegala intrucat nu rezulta care este temeiul impunerii unei asemenea taxe, avand in vedere ca, in conformitate cu prevederile art. 3 alin. (1) din Legea nr. 307/2006 privind apararea impotriva incendiilor, coordonarea, controlul si acordarea asistentei tehnice de specialitate in domeniul apararii impotriva incendiilor se asigura de Ministerul Administratiei si Internelor, la nivel central prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, iar la nivel local prin inspectoratele pentru situatii de urgenta judetene si al municipiului Bucuresti.
Desi consiliile locale au obligatia sa constituie servicii de urgenta voluntare (art. 31 alin. (3) din Legea nr. 307/2006), Consiliul Local al comunei Dofteana nu justifica temeiul perceperii taxei PSI, arata institutia.
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Avocatul Poporului face referire si la taxa de paza si arata ca aceasta "poate fi instituita prin hotarare a consiliului local, insa pe baza unui plan de paza a comunei, care sa prevada asigurarea pazei tuturor bunurilor cetatenilor (inclusiv terenuri, mijloace de transport), nu doar a unora dintre ele (cladiri/ constructii) si fara a se face distinctie/ discriminare in functie de sex si varsta, respectiv dupa cum bunul apartine unei persoane fizice de sex masculin sau feminin, si cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 ani".
Prin urmare, Avocatul Poporului observa faptul ca modalitatea de instituire a taxei de paza este nelegala, creand discriminari intre locuitorii aceleiasi comune, atat sub aspectul naturii bunurilor pazite si supuse taxarii, cat si sub aspectul varstei si sexului persoanei obligate la plata unei asemenea taxe.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri