Mostenirea legala reprezinta transmiterea patrimoniului unei persoane decedate, in cotele, la persoanele si in ordinea stabilita de lege.
Mostenirea legala este reglementata in Codul civil in art. 963 – 983.
Mostenirea legala apare in toate situatiile in care defunctul nu a lasat testament sau cand, din diferite motive, testamentul este nevalid. Deci mostenirea legala reprezinta regula, iar testamentul este exceptia.
Este permisa existenta simultana a mostenirii legale cu testamentul in cazul aceluiasi defunct. Daca exista mostenitori rezervatari, defunctul nu poate dispune prin acte cu titlu gratuit – testament sau donatie – de totalitatea bunurilor sale, ci doar in limita cotitatii disponibile.
Per contrario, defunctul poate dispune prin acte cu titlu oneros de bunurile sale fara a tine cont de mostenitorii rezervatari. Deci defunctul poate, in timpul vietii sale, sa vanda sau sa instraineze bunurile sale dupa cum doreste, neavand nicio ingradire, dar nu poate sa dispuna prin testament de intreaga sa avere daca are mostenitori rezervatari.
Persoana despre a carei mostenire e vorba poate lasa o parte din bunurile sale prin testament, iar pentru restul bunurilor sale se vor aplica regulile de la mostenirea legala.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea speta: un angajat sofer trebuie sa si desfasoare activitatea pe un camion cu care colecteaza marfa. Responsabilul de parc auto a facut un proces verbal cu starea camionului in momentul predarii dar angajatul nu vrea sa preia camionul, si nu semneaza procesul verbal. Va rugam sa ne sfatuiti cum trebuie sa procedam cf.Codului muncii deoarece el trebuie sa si desfasoare activitatea pentru care a fost angajat si pentru care este remunerat si nu poate pleca in cursa daca nu preia...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<