Mostenirea legala reprezinta transmiterea patrimoniului unei persoane decedate, in cotele, la persoanele si in ordinea stabilita de lege.
Mostenirea legala este reglementata in Codul civil in art. 963 – 983.
Mostenirea legala apare in toate situatiile in care defunctul nu a lasat testament sau cand, din diferite motive, testamentul este nevalid. Deci mostenirea legala reprezinta regula, iar testamentul este exceptia.
Este permisa existenta simultana a mostenirii legale cu testamentul in cazul aceluiasi defunct. Daca exista mostenitori rezervatari, defunctul nu poate dispune prin acte cu titlu gratuit – testament sau donatie – de totalitatea bunurilor sale, ci doar in limita cotitatii disponibile.
Per contrario, defunctul poate dispune prin acte cu titlu oneros de bunurile sale fara a tine cont de mostenitorii rezervatari. Deci defunctul poate, in timpul vietii sale, sa vanda sau sa instraineze bunurile sale dupa cum doreste, neavand nicio ingradire, dar nu poate sa dispuna prin testament de intreaga sa avere daca are mostenitori rezervatari.
Persoana despre a carei mostenire e vorba poate lasa o parte din bunurile sale prin testament, iar pentru restul bunurilor sale se vor aplica regulile de la mostenirea legala.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<