Ascendentii ordinari sunt rudele in linie dreapta ascendenta ale defunctului, cu exceptia parintilor acestuia. In aceasta clasa intra bunicii, strabunicii, stra-strabunicii etc. si pot fi din casatorie, din afara casatoriei sau din adoptie.
Ascendentii ordinari vin la mostenire daca descendentii, ascendentii privilegiati si colateralii privilegiati nu indeplinesc conditiile necesare pentru a mosteni.
Ascendentii ordinari vin la mostenire in ordinea gradelor de rudenie cu defunctul.
Astfel, bunicii inlatura de la mostenire strabunicii si stra-strabunicii, in lipsa bunicilor, strabunicii inlatura stra-strabunicii etc.
In concurs cu sotul supravietuitor, ascendentii ordinari ai defunctului, indiferent de numarul lor, culeg impreuna un sfert din mostenire.
Mostenirea sau partea din mostenire cuvenita ascendentilor ordinari de acelasi grad se imparte intre acestia in mod egal.
Ascendentii ordinari pot veni la mostenire in nume propriu fara sa poata fi reprezentati, nu sunt mostenitori sezinari si nici rezervatari.
Autor: cons. jur. Ana-Maria Borz
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Cele cinci zile libere pentru casatorie se acorda in baza carui certificat? de casatorie de la primarie sau pe baza certificatului de cununie de la biserica
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa sprijiniti cu incadrarea notiunii de ore suplimentare, raportat la prevederile Codului Fiscal. Prin OUG 156/2024 pentru personalul bugetar s-a interzis plata orelor suplimentare. Nici un articol nu interzice expres plata orelor suplimentare pentru operatoriii economici mentionati la art. 1 din OG 26/2013. Singura interdictie pentru aceasta catedorie se regaseste la art. 34 alin. 1 lit. c.din OUG 156/2024. Va rugam sa ne clarificati daca notiunea de "alte drepturi de natura...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<