Daca debitorul contesta creanta, instanta verifica daca este intemeiata contestatia, in baza inscrisurilor aflate la dosar si a explicatiilor si lamuririlor partilor. In cazul in care apararea debitorului este intemeiata, instanta va respinge cererea creditorului prin incheiere. Instanta va respinge cererea creditorului si in situatia in care, apararile de fond formulate de debitor presupun administrarea altor probe decat inscrisurile si declaratiile partilor, iar acestea ar fi admisibile, potrivit legii, in procedura de drept comun.
In cazul respingerii cererii creditorului, acesta va putea introduce cerere de chemare in judecata potrivit dreptului comun, conform art. 1006 alin. (2) Cod de Proc.Civ.
Durata procedurii si emiterea ordonantei
In situatia in care debitorul nu contesta creanta, iar creditorul nu isi modifica sau completeaza cererea si respecta dispozitiile privind procedura, ordonanta va fi emisa in termen de cel mult 45 de zile de la data introducerii cererii. Nu intra in calculul termenului perioada privind somatia si indeplinirea actelor de procedura.
In cazul in care instanta va considera intemeiata cererea, chiar daca a fost contestata creanta, va emite o ordonanta de plata, in care va preciza suma si termenul de plata. Acest termen nu va putea fi mai mic de 10 zile si nici mai mare de 30 de zile de la data comunicarii ordonantei, cu exceptia cazului in care partile se inteleg cu privire la alt termen.
In situatia in care va constata ca doar o parte din pretentiile creditorului sunt intemeiate, va emite ordonanta de plata numai pentru aceasta parte, stabilind si termenul de plata. Creditorul va putea insa sa formuleze o cerere, potrivit dreptului comun, pentru plata restului datoriei, conform art. 1007 alin. (2) teza a II-a Cod Proc.Civ..
Creantele reprezentand cheltuieli comune fata de asociatiile de proprietari
Asociatiile de proprietari sau alte forme asociative asemanatoare pot formula cereri de ordonanta de plata in vederea recuperarii sumelor datorate cu titlu de cheltuieli comune fata de asociatiile de proprietari, precum si cheltuieli de intretinere ce revin persoanelor fizice corespunzator suprafetelor locative pe care le folosesc ca locuinte.
In aceste situatii, instanta, la cererea debitorului, va putea sa dispuna stabilirea unui termen de plata mai mare ori esalonarea platii, tinand seama de motivele temeinice invocate de debitor.
av. Mihaela Trusca
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<