Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Raspunderea contractuala

Raspunderea contractuala

Obligatia debitorului de a repara prejudiciul cauzat creditorului sau prin neexecutarea,  executarea  necorespunzatoare sau cu intarziere a obligatiilor nascute dintr-un contract valabil incheiat.

CONDITII

● existenta prejudiciului in patrimoniul creditorului;
● fapta ilicita constand in neexecutarea, executarea necorespunzatoare sau cu intarziere a obligatiilor contractuale asumate de debitor;
● raportul  de  cauzalitate  dintre  prejudiciul  cauzat  creditorului si fapta ilicita a debitorului;
● culpa debitorului.

In  concret,  creditorul are dreptul sa pretinda debitorului:

OBLIGAREA LA „A FACE“

Debitorul  este  obligat  la  executarea  in  natura  a  obligatiei,  iar daca va refuza sa o execute, creditorul va fi autorizat sa o execute pe cheltuiala debitorului.

OBLIGAREA LA „A NU FACE“

Debitorul este obligat la a desfiinta sau a distruge ceea ce a facut sau a construit, incalcandu-si obligatia asumata de a „nu face“, iar in caz de refuz, creditorul poate fi autorizat sa distruga el insusi, pe cheltuiala debitorului.

DAUNE - INTERESE

COMPENSATORII - Despagubiri in bani ce se platesc creditorului pentru a-i repara prejudiciul ce  i-a  fost  cauzat  prin  neexecutarea sau  executarea  necorespunzatoare  a obligatiilor de catre debitor.

MORATORII - Despagubiri   in   bani   ce   reprezinta echivalentul   prejudiciului   provocat creditorului prin intarzierea executarii obligatiei de catre creditor

COMINATORII - Despagubiri  constand  in  plata  unei sume de bani de catre debitor, pentru fiecare  zi  de  intarziere,  saptamana, luna in executarea obligatiei.

CLAUZA PENALA - Conventie accesorie prin care partile determina anticipat cuantumul daunelor - interese compensatorii sau moratorii ce se vor plati de partea in culpa ca urmare a neexecutarii, executarii necorespunzatoare sau cu intarziere a obligatiei de catre debitor, creditorul nu este obligat sa faca dovada cuantumului prejudiciului suferit.

ARVUNA - Conventie  accesorie  unui  contract  de  vanzare-cumparare  sau antecontract prin care una dintre parti, de regula cumparatorul o da celeilalte parti urmand ca in caz de nerealizare a contractu- lui/antecontractului din vina uneia dintre parti, platitorul pierde suma data iar primitorul restituie dublul sumei.

Este necesara manifestarea de vointa a partilor in sensul ca au inteles sa dea acest caracter sumei de bani primite la incheierea contractului.

In lipsa unei asemenea precizari, suma trebuie considerata ca aconto - parte din pret, care in caz de neexecutare a contractului trebuie restituita.

CONVENTII DE MODIFICARE A RASPUN- DERII CONTRACTUALE

● marea majoritate a normelor juridice aplicabile acestei materii sunt supletive, prin urmare pot fi modificate prin acordul expres al partilor;
● intelegerile  de  modificare  trebuie  incheiate  inainte  de  neexecutarea prestatiilor si de producerea prejudiciului;
● nu se pot stipula in contract clauze prin care debitorul este exonerat de orice raspundere sau clauze prin care debitorul este exonerat de raspundere pentru culpa grava, dol sau culpa generala.

CLAUZE VALABILE CARE EXONEREAZA DE RASPUNDERE - prin care debitorul este exonerat de raspundere in anumite cazuri expres prevazute pe care partile le considera intre ele o forta majora sau pentru anumite culpe determinate (neglijenta).

CLAUZE DE LIMITARE A RASPUNDERII - prin care partile stabilesc o limita maxima a despagubirilor la plata carora debitorul este obligat pentru neexecutarea prestatiilor, chiar daca prejudiciul suferit de creditor depaseste aceasta limita.

CLAUZE DE AGRAVARE A RASPUNDERII - prin care debitorul isi asuma raspunderea si in ipoteza in care neexecutarea prestatiilor la care s-a obligat se va datora unor cauze de forta majora determinate (renunta la cazul pentru care legea il exonera de raspundere).


Note:

1.- Intarirea disciplinei contractuale este un deziderat major al comerciantilor care asigura stabilitatea necesara
relatiilor juridice din activitatea lor.
- In acest scop a fost adoptata Legea nr. 469/9 iulie 2002 (M.Of. nr. 529/19.07.2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale*).
- Legea se aplica tuturor contractelor incheiate pentru realizarea actelor de comert de catre agentii economici
- comercianti, persoane juridice si comercianti persoane fizice, indiferent de forma de proprietate.
- In vederea realizarii scopului prevazut de lege, partile contractante trebuie sa intreprinda toate diligentele pentru stipularea de clauze care sa asigure realizarea obiectului contractului.
- De asemenea, ele pot depune diligentele necesare in scopul obtinerii de informatii privind credibilitatea finan- ciara si seriozitatea persoanei juridice sau a persoanei fizice cu care intra in raporturi contractuale, in confor- mitate  cu  reglementarile  Bancii  Nationale  a  Romaniei  privind  organizarea  si  functionarea  Centralei Incidentelor de Plati.
- Conform prevederilor legii, partile contractante au obligatia efectuarii tuturor platilor la data scadentei, con- form contractelor si organizarii evidentei obligatiilor de plata pe scadente, potrivit contractelor.
- In contractele incheiate, partile contractante trebuie sa prevada ca, in cazul neindeplinirii in termen de 30 de zile de la data scadentei a obligatiilor asumate, sa plateasca, in afara sumei datorate, penalitati pentru fiecare
zi de intarziere.
- In  contractele  comerciale,  in  afara  penalitatilor  contractuale  prevazute  pentru  compensarea  prejudiciului suferit de catre creditor ca urmare a indeplinirii cu intarziere sau neindeplinirii obligatiilor asumate de debitor, se pot include si daune-interese pentru neexecutarea totala sau partiala a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii.
- In orice caz, totalul penalitatilor nu poate depasi cuantumul sumei asupra careia sunt calculate, cu exceptia cazului cand - prin contract - s-a stipulat contrariul.
- La  art.  5  alin.  (1)  din  lege  se  prevede  ca  agenti  economici  -  comercianti,  persoane  juridice  care  nu-si indeplinesc, in mod intentionat, obligatiile asumate prin contract sunt obligate sa sisteze orice plata reprezen- tand sporuri, cu exceptia sporului de vechime, indemnizatii pentru membrii consiliilor de administratie, directorii generali, directorii generali adjuncti, directorii si directorii adjuncti, precum si achizitii de bunuri mobile sau imobile care nu sunt necesare direct procesului de productie.
- In schimb, comerciantii persoane fizice care  cu rea-credinta stabilita in conditiile legii nu isi indeplinesc obli- gatiile asumate prin contract trebuie sa sisteze orice achizitii de bunuri mobile sau imobile (art. 5 alin. (2)).
- Partile  contractante  pot  realiza  platile  prin  utilizarea  urmatoarelor  instrumente  de  plata  garantate  si/sau mecanisme de mobilizare a creantelor:
a) ordin de plata;
b) cec,  certificat  conform  Legii  nr.  59/1934  (M.Of.  nr.  100/01.05.1934,  modificata  prin  Legea nr. 394/1943 - M.Of. nr. 143/23.06.1943);
c) cambie si bilet la ordin, avalizate de o societate bancara si acceptate, in prealabil, de obligatul prin- cipal conform Legii nr. 58/1934 (M.Of. nr. 100/01.05.1934 modificata prin Legea nr. 739/1940 - M.Of. nr. 256/01.06.1940, Legea nr. 394/1943 M. Of. nr. 143/23.06.1943; Legea nr. 515/1946 - M.Of. nr. 153/05.07.1946; O.G. nr. 11/1993 - M.Of. 201/23.08.1993 si Legea nr. 83/1994 - M.Of. nr. 292/14.10.1994);

* Modificata prin O.U.G. nr. 112/2002 (M.Of. nr. 704/26.09.2002) pentru modificarea alin. (1) al art. 5 din Legea nr.  469/2002  privind  unele  masuri  privind  intarirea  disciplinei  contractuale,  prin  Legea  nr.  647/2002  (M.Of. nr.  909/13.12.2002)  privind  aprobarea  O.U.G.  nr.  112/2002  pentru  modificarea  alin.  (1)  al  art.  5  din  Legea nr.  469/2002  privind  unele  masuri  pentru  intarirea  disciplinei  contractuale  si  prin  Legea  nr.  416/2006  (M/Of. nr. 946/23.11.2006 pentru modificarea art. 4 alin. (1) (M.Of. nr. 946/23.11.2006).
 
d) forfetare** si factoring*** (mecanisme de mobilizare a creantelor).
- Partile contractante pot introduce cereri de chemare in judecata in vederea recuperarii creantelor, cu exceptia celor reglementate prin norme speciale.
- Dupa pronuntarea unei hotarari judecatoresti definitive in favoarea sa, creditorul va urmari, prin executorul judecatoresc, patrimoniul debitorului in urmatoarea ordine:
a) mijloace banesti, inclusiv disponibilitatile aflate in conturile bancare;
b) active financiare de orice fel;
c) produse finite, materii prime si materiale, mijloace fixe;
d) creante si alte valori patrimoniale aflate in circuitul civil.
- Titlul executoriu se prezinta de executorul judecatoresc bancilor sau oricaror persoane juridice sau fizice care detin valori patrimoniale ale debitorului, sub orice forma ar fi acestea, si are prioritate in satisfacerea creantei, cu exceptia creditorilor cu garantii reale mobiliare si imobiliare.
- In cazul in care, pentru executarea silita a unei hotarari judecatoresti in materie comerciala, sunt necesare informatii privind sumele depuse si operatiunile efectuate pe numele persoanelor fizice si juridice, bancile au obligatia sa transmita, la cererea scrisa a instantei de executare sau a executorilor judecatoresti, informatiile solicitate. De retinut este ca personalul bancii, persoanele care obtin, din activitatea de control si supraveghere sau din rapoarte ori documente ale bancii, nu pot uza, in inters personal, de informatiile bancare pe care le detin  sau  de  care  a  luat  cunostinta  in  orice  mod  (in  caz  contrar,  se  aplica  masurile  prevazute  la  art.  101 alin. (1) pct. 2 lit. f), cu modificarile si completarile ulterioare).
- Legea contine si sanctiuni pentru unele fapte contrare prevederilor ei, cum sunt:
a) neefectuarea, cu rea-credinta, de catre debitor a platilor la data scadentei, cu exceptia celor regle- mentate prin norme speciale;
b) neasigurarea evidentei obligatiilor de plata, pe scadente;
c) efectuarea de cheltuieli pentru sporuri si premii, precum si pentru achizitii de bunuri mobile sau imobile.

2. - Prin O.G. nr. 5 din 19 iulie 2001 (M.Of. nr. 422/30 iulie 2001) rectificata in (M.Of. nr. 492/23.08.2001) si mo- dificata prin Legea nr. 295/2002 (M.Of. nr. 380/05.06.2002); O.U.G. nr. 142/2002 (M.Of. nr. 804/05.11.2002
- aprobata prin Legea nr. 5/2003 M.Of. nr. 26/20.01.2003) si Legea nr. 195/2004 (M.Of. nr. 470/26.05.2004)
s-a introdus o procedura simplificata de executare a creantelor - procedura somatiei de plata.
- Aceasta procedura se desfasoara la cererea creditorului, in scopul realizarii de buna voie sau prin executare silita a creantelor certe, lichide si exigibile care reprezinta obligatii de plata a unor sume de bani, asumate prin contract constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege si care atesta drepturi si obligatii privind executarea anumitor servicii, lucrari sau orice alte prestatii.
- Trebuie  retinut  ca  suma  care  reprezinta  creanta,  precum  si  dobanzile,  majorarile  sau  penalizarile  datorate potrivit legii, se actualizeaza in raport cu rata inflatiei aplicabila la data platii efective.
- Cererile - indiferent de obiectul lor - se depun la instanta competenta pentru judecarea fondului cauzei in prima instanta.
- Cererea creditorului, adresata instantei judecatoresti, trebuie sa cuprinda:
a) numele si domiciliul sau, dupa caz, denumirea si sediul creditorului;

** Forfetarea - este contractul prin care un vanzator sau prestator de servicii isi vinde creantele pe care le are asupra unui cumparator sau beneficiar unei societati bancare sau institutii financiare specializate contra unei taxe forfetare.
*** Factoringul - este contractul incheiat intre o parte, denumita aderent, furnizoare de marfuri sau prestatoare de servicii si o societate bancara sau institutie financiara specializata, denumita factor, prin care aceasta din urma asigura finantarea, urmarirea creantelor si preservarea contra riscurilor de credit, iar aderentul cedeaza factorului, cu titlu de vanzare, creantele nascute din vanzarea de bunuri sau prestarea de servicii pentru terti.
 
b) numele si domiciliul debitorului - persoana fizica, iar in cazul debitorului persoana juridica, denumirea si sediul, precum si, dupa caz, numarul certificatului de inregistrare in registrul comertului sau in registrul persoanelor juridice, codul unic de inregistrare si contul bancar;
c) suma reprezentand valoarea creantei, temeiul de fapt si de drept al obligatiilor de plata, perioada la care se refera acestea, termenul la care trebuia facuta plata si orice alt element necesar pentru determinarea datoriei.
- La cerere, se anexeaza contractul sau orice alt inscris doveditor al sumelor datorate.
- Cererea si anexele sale se depun, in copie, in tot atatea exemplare cate parti sunt, plus unul pentru instanta.
- Pentru solutionarea cererii, judecatorul citeaza partile pentru explicatii si lamuriri, precum si pentru a starui in efectuarea platii sumei datorate de debitor, ori pentru intelegerea partilor asupra modalitatilor de plata.
- Daca creditorul primeste plata datoriei ori declara ca este multumit cu intelegerea asupra platii, judecatorul ia act despre aceasta si procedeaza la inchiderea dosarului, pronuntand o incheiere irevocabila care constituie titlu executoriu.
- In cazul in care nu a intervenit inchiderea dosarului, judecatorul examineaza cererea si daca explicatiile si lamuririle partilor constata ca pretentiile creditorului sunt justificate, emite ordonanta care trebuie sa contina somatia de plata catre creditor si termenul de efectuare a ei (nu mai mic de 10 zile si nu mai mare de 30 de zile, ori alt termen potrivit intelegerii partilor).
- Ordonanta se inmaneaza partii prezente sau se comunica fiecarei parti prin scrisoare recomandata cu confir- mare de primire.
- Ordonanta  de  respingere  a  cererii  creditorului  este  irevocabila;  in  acest  caz  si  atunci  cand  cererea  a  fost admisa partial, creditorul poate introduce cerere de chemare in judecata, potrivit dreptului comun.
- Impotriva ordonantei de admitere a cererii creditorului, debitorul poate formula cerere in anulare, in termen de 10 zile de la data inmanarii sau comunicarii acesteia.
- Cererea de anulare se depune la instanta unde functioneaza judecatorul care a dat ordonanta si care, daca nu constata propria competenta, trimite dosarul instantei competente.
- Daca instanta investita admite cererea in anulare, pronunta o hotarare irevocabila.
- Cel  interesat  poate  face  contestatie  la  executare  prin  care  poate  invoca  aparari  de  fond  impotriva  titlului executoriu, cu exceptia cazului in care a formulat cerere in anulare impotriva ordonantei de admitere a cererii creditorului.



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 20 Noiembrie 2007
Votati articolul "Raspunderea contractuala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016