Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Drept civil si de procedura civila 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MODIFICARI IMPORTANTE in Codul Civil pentru parintii divortati: noutati privind Executarea judecatoreasca

MODIFICARI IMPORTANTE in Codul Civil pentru parintii divortati: noutati privind Executarea judecatoreasca
Prezenta propunere legislativa modifica si completeaza Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, referitoare la "refuzul minorului". In mod artificial s-a creat in contextul alienarii parentale din Romania, prilejul parintelui care se opune executarii unei hotarari judecatoresti sa manipuleze copilul, astfel incat acesta sa refuze sa plece cu creditorul obligatiei.

In contextul prezentei legi se intelege orice sentinta judecatoreasca si orice plan parental semnat de catre parinti la notar ce cuprind prevederi legale de relatii personale ale copilului. Aceasta modificare are drept scop armonizarea cadrului legal cu realitatea cotidiana. Masura a fost demarata deoarece in prezent s-a ajuns la situatii paradoxale cand punerea in executare a hotararii judecatoresti depinde de acordul minorului indiferent de varsta acestuia. Situatia a condus ca practic un copil de 4 ani sau chiar mai mic sa fie manipulat de parintele cu rea credinta sa nu poata fi luat de la parintele care il tine abuziv. In cazul acesta se conduce spre imposibilitatea executarii unei hotarari judecatoresti datorita unui asa zis "refuz al minorului" sub varsta de 10 ani, lipsit total de discernamant. 

"Prezenta initiativa urmareste inlaturarea situatiilor de abuz psihologic asupra minorilor in cazul divortului dintre parinti si prevenirea si stoparea situatiilor de alienare parentala", conform expunerii de motive a Senatului. Prin noile reglementari propuse, vor deveni operationale si procedurile penale care nu vor mai fi inchise prin clasarea acestora, in ciuda evidentei ca parintele alienator supune copilul unui abuz psihologic, iar faptele antisociale ale unor parinti abuzivi desi sunt extrem de grave, raman nesanctionate.

Mai jos puteti citi propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila.

Lege - pentru modificarea si completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata

Articol unic. — Sectiunea a 2-a a capitolului IV, din titlul III, cartea V din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 247 din 10 aprilie 2015, cu modificarile si completarile ulterloare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

    1. Dupa alin. (1) al art. 910 se introduce alin. (1^1), cu urmatorul continut:

(1^1) Prin titlu executoriu, in contextul prezentului capitol, se intelege orice sentinta judecatoreasca definitiva sau executorie de drept conform art. 448 NCPC alin (1) pct.l, orice incheiere de sedinta cu caracter definitiv, precum si orice plan parental semnat de catre parti in fata notarului, care cuprind prevederi legate de relatiile personale ale copilului.

    2. Dispozitiile alin. (3) al art. 910, se modifica si se completeaza cu urmatorul continut:

(3) Daca debitorul nu se va conforma somatiei executorului judecatoresc, acesta va sesiza din oficiu instanta de executare, pentru a se face aplicarea prevederilor art. 906 alin.(2) NCPC.

    3. Dupa alin. (3) al art. 910, se introduce un nou alineat, alin. (3^1) cu urmatorul continut:

(3^1) Instanta sesizata de catre executorul judecatoresc pentru aplicarea prevederilor art. 906 alin.2 va fixa termen de indata, iar hotararea trebuie sa fie redactata la momentul pronuntarii. Daca exista dovezi pertinente ca debitorul tergiverseaza punerea in executare a titlului, instanta la cererea creditorului dispune in privinta debitorului si sanctionarea acestuia cu o amenda cuprinsa intre 5.000 de lei si 10.000 de lei.

    4. Dupa alin. (1) al art. 911, se introduce un nou alineat, alin. (1^1) cu urmatorul continut:

(1^1) In cazul in care debitorul nu indeplineste obligatia 1n termenul prevazut la alin. (1), precum si atunci cand debitorul este de rea-credinta si ascunde minorul, executorul judecatoresc va sesiza de indata parchetul de pe langa instanta de executare in vederea inceperii urmaririi penale, pentru savarsirea infractiunii de nerespectare a hotararii judecatoresti.

5. Dispozitiile alin. (3) al art. 911 se modifica si se completeaza cu urmatorul continut:

(3) La solicitarea executorului judecatoresc, agentii fortei publice sunt obligati sa isi dea concursui la executare prin asigurarea accesului creditorului si a executorului judecatoresc in locul unde se afia minorul si sa il protejeze pe creditor de orice violente din partea debitorului sau a persoanelor care se afla cu acesta.

6. Dupa aliniatul (4) al articolului 911, se introduc doua noi alineate, alineatul (5) si alineatul (6), cu urmatorul continut:

    "(5) Debitorui este obligat sa fie prezent la data si locul indicat de catre executorimpreuna cu minorul si se va abtine de la a influenta atitudinea minorului fata de debitor.

    "(6) Dupa predarea minorului, daca executarea se face la sediul executorului judecatoresc sau la o alta adresa decat rocuinta sa, debitorul se va Trideparta discret de minor plecand de la locul executarii. Daca predarea se face la locuinta sa, debitorul va scoate minorul in afara locuintei si se va retrage, va Tnchide usa/poarta imobilului lasand minorul impreuna cu executorul, creditorul si martorii asistenti.

7. Dispozitiile alin. (1) al art. 912 se modifica si se completeaza cu urmatorui continut:

(1) Daca debitorul nu isi indeplineste obligatia, penalitatea stabilita de instanta potrivit art. 906 va curge pana la momentul executarii, dar nu mai mult de 30 de zile de la comunicarea incheierii prevazute la art. 906 alin. (2), cand la cererea creditorului, instanta va fixa suma definitiva ce i se datoreaza cu acest titiu, prin incheiere, data cu citarea partilor.

8. Dispozitille alin. (1) al art. 913, se modifica si se completeaza cu urmatorul continut:
Daca executorui constata ca minorul cu varsta de peste 10 ani manifesta aversiune fata de creditor, va sesiza de Indata instanta competenta de Ia locul unde se afla minorul, pentru ca aceasta sa dispuna o expertiza psihologica a familiei pentru a constata daca refuzul minorului este rezultatul alienarii parentale. Cererea se solutioneaza de urgenta in camera de consiiiu, cu citarea parintilor si, dupa caz, a persoanei la care se afla copilui, intr-un termen de maxim 5 zile de ia sesizarea instantei.

9. Dupa aliniatul (1) al articolului 913, se introduc un nou alineat, alin. (1^1) cu urmatorul continut:

In cazul minorului cu varsta mai mica de 10 ani care manifesta aversiune fata de creditor, in functie de varsta minorului si a gradului de discernamant , instanta va dispune o expertiza psihologica a debitorului obligatiei de a face, respectiv a persoanei la care locuieste minorul, pentru a constata daca refuzul minorului este rezultatul alienarii parentale exercitate se catre acesta persoana asupra minorului. Cererea se solutioneaza de urgenta in camera de consiiiu, cu citarea parintilor si, dupa caz, a persoanei la care se afia copilui, intr-un termen de maxim 5 zile de Ia sesizarea instantei.

10. Dispozitiile alin. (2) al art. 913, se modifica si se completeaza cu urmatorul continut:

Daca executorul constata ca minorul cu varsta de peste 10 ani manifesta aversiune fata de creditor, va sesiza de indata instanta competenta de la locul unde se afla minorul, pentru ca aceasta sa dispuna o expertiza psihologica a familiei pentru a constata daca refuzul minorului este rezultatui alienarii parentale ori daca refuzul este justificat de anumite actiuni ale creditorului. Dispozitiile prevazute la alin. 1 teza a doua se aplica corespunzator.

11. Dispozitiile alin. (3) al art. 913, se modifica si se completeaza cu urmatorul continut:

(3) La finalizarea expertizei care nu va depasi un termen de 30 de zile, psihologul numit de instanta sau dupa caz institutia de specialitate careia i s-a fixat sarcina efectuarii expertizei psihologiceIn temeiul legii, va intocmi un raport pe care il va comunica instantei, partilor si directiei generale de asistenta sociala si protectia copilului.

12. Dispozitlile alin. (4) al art. 913, se modifica si se completeaza cu urmatorul continut:

(4) Dupa primirea raportului de expertiza, daca instanta va constata ca refuzul minorului este rezultatul alienarii parentale ori dupa caz, daca refuzul este justificat de anumite actiuni ale creditorului iar din raportul de expertiza va rezulta ca asupra minorului au fost exercitate abuzuri de natura fizica sau psihica de catre unul dintre parinti, la cererea celuilalt parinte, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta va dispune aplicarea dispozitiilor art. 398 al. 1 din Codul civil in privinta parintelui care a avut un comportament ilegal fata de minor, stabilind ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre parintele care a avut un comportament responsabil, urmand ca parintele in culpa sa pastreze doar dreptul de a veghea la cresterea si educatia minorului.

13. Dupa alin. (4) al art. 913, se introduce alin. (4^1) cu urmatorul continut:

(4^1) Refuzul minorului datorat alienarii parentale sau impunerii asupra minorului a vointel debitorului, nu il pune la adapost pe debitor de sanctiunile civile si penale prevazute pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti, care se aplica corespunzator gradului de vinovatie a autorului faptei.

14. Dupa alin. (5) al art. 913 se introduce alin. (6) cu urmatorul continut:

(6) In baza constatarii de catre instanta a alienarii parentale asupra minorului ca forma de abuz psihologic sau, a impunerii vointei sau a controlului personal al debitorului asupra minorului, creditorul va putea cerere printr-o actiune separata si emiterea unui ordin de protectie in conditiile prevazute de legislatia privind violenta domestica prevazuta la art. 4 lit. b) si lit. f) din Legea 217/2003 republicata.

Bianca Tila
de Bianca Tila

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "MODIFICARI IMPORTANTE in Codul Civil pentru parintii divortati: noutati privind Executarea judecatoreasca":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016