Viza de flotant nu va mai putea fi obtinuta de mai multe persoane care declara ca locuiesc la aceeasi adresa, de acum incolo luandu-se in calcul spatiul locuintei.
De-a lungul anilor au existat situatii in care la aceeasi adresa putea fi gasiti mii de oameni, lucru care n-ar putea fi fezabil niciodata. Astfel arata si initiatorii in expunerea de motive a proiectului de lege care vine sa modifice viza de flotant sau de resedinta.
O alta situatie nefasta privind viza de flotant a crescut simtitor odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana in 2007. Cetatenii moldoveni de peste Prut au venit si-au cumparat proprietati imobiliare in Romania, apoi au luat conationali de-ai lor in spatiu contra unor sume de bani. In timp s-au creat adevarate retele de acest gen.
Propunerea de modificarea a OUG nr. 97/2005 va introduce o noua obligatie pentru cei care primesc in spatiu pe cineva:
Art. 28 – alin. (1) lit. b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, care sa cuprinda suprafata utila a locuintei si numarul de persoane din locuinta, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a) sau, dupa caz, la lit. d)”.
Astfel, statul va avea dreptul de a refuza acordarea vizei de resedinta sau emiterea cartii de identitate daca locuinta/adresa nu indeplineste exigentele minimale pentru locuit.
Art. 28 – alin. (1), dupa lit. d) se introduce lit. e), care va avea urmatorul cuprins:
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Fise distractive pentru gradinita
“e) stabilirea domiciliului nu este permisa pentru terte persoane, altele decat membrii familiei, in cazul in care numarul de persoane pe locuinta si suprafata minima utila nu se incadreaza in prevederile anexei 1 din Legea locuintei nr. 114/1996″.
La art. 43, lit. c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
“c) nerespectarea dispozitiilor art. 25, art. 28 alin. (1), art. 31 alin. (3), art. 34 alin. (2) si art. 36, cu amenda de la 75 la 150 lei”.
Dezbaterea acestui proiect de lege se face in procedura de urgenta la Senat, urmat ca plenul Camerei Deputatilor sa aiba decizia finala.
Atentie! Proiectul de lege nu se afla inca in vigoare. Pentru a se aplica este nevoie de votul Parlamentului, promulgarea Presedintelui si publicarea in Monitorul Oficial.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri